Forumi » IT Vesti

List of newest posts

  • 13. септембар 2018. 10.25.13 CEST
  •  Menja se ciklus podrške za Windows 10; Windows 7 dobija plaćena produžena sigurnosna ažuriranja

    


   Izgleda da je Microsoft shvatio da sistem sa dvostrukim godišnjim ažuriranjem predstavlja problem za preduzeća. Kompanija je sada objavila da će proširiti ciklus podrške za preduzeća koja koriste Office, Windows 7 i Windows 10, kako bi im pomogla u "prelasku na moderan desktop". U međuvremenu, Microsoft takođe pojačava plan za migraciju Windows 7 operativnog sistema, preko plaćene opcije sigurnosnih ažuriranja. Pošto će Windows 7 doći do kraja podrške u januaru 2020. godine za korisnike, kompanija sada nudi plaćeno proširenje za Windows 7 bezbednosne ispravke. Pored toga, postoji novi Windows 10 Insider Preview koji stiže u Fast Ring, nova verzija za Windows 10 October 2018 Update preview build, koja dolazi sa nizom ispravki bagova.   Prošle godine u aprilu, Microsoft je najavio da će objaviti planirane ispravke za Windows 10 dvaput godišnje, tokom marta i septembra svake godine. Novi dvogodišnji raspored je takođe usklađen sa drugim proizvodima kao što je Office 365 ProPlus. Kompanija, međutim, ističe da je nekoliko klijenata tražilo više vremena i fleksibilnosti u ciklusu ažuriranja za Windows 10. Kao rezultat toga, kompanija je najavila nekoliko promena. Jared Spataro, korporativni potpredsednik za Microsoft 365, kaže u blog postu: "Vi ste pričali a mi smo slušali. Prepoznajemo da je potrebno vreme kako za nadogradnju uređaja, tako i za operacionalizaciju novih procesa ažuriranja. Današnja najava je dizajnirana da odgovori na vaše povratne informacije i olakša, brže i jeftinije primenu modernog desktopa".   Sve aktuelne podržane nadogradnje funkcija za Windows 10 Enterprise i Education će biti podržane 30 meseci od njihovog prvobitnog datuma izdavanja, dajući korisnicima više vremena za upravljanje promenama dok se približavaju bržem ciklusu ažuriranja. Međutim, sve buduće nadogradnje funkcija za Windows 10 Enterprise i Education, sa ciljanim mesecom septembrom, će biti podržane 30 meseci od datuma njihove objave.   U međuvremenu, sve buduće nadogradnje funkcija Windows 10 Enterprise i Education, sa ciljanim mesecom izlaska u martu će i dalje biti podržane 18 meseci od datuma njihovog puštanja, čime će se održavati raspored polugodišnjeg ažuriranja i zadržati opcija za kupce koji žele ažuriranje dvaput godišnje. Pored ovoga, sve buduće objave za Windows 10 Home, Windows 10 Pro i Office 365 ProPlus će i dalje biti podržani 18 meseci. Ovo, navodi se u Microsoftu, se odnosi na ažuriranja funkcija koje ciljaju i mart i septembar.


   Microsoft je takođe objavio novi Windows 10 Insider Preview Build, koji dolazi sa ispravkama za nekoliko manjih grešaka i problemima koji izazivaju rušenje sistema. Kompanija isporučuje Build 17754 za Windows Insidere u Fast Ringu. Microsoft sada započinje fazu provere finalnog koda kako bi se pripremio za konačnu objavu Windows 10 October 2018 Update-a.


   Vodeni žig builda, u donjem desnom uglu desktopa, više nije prisutan u ovom Windows 10 buildu. Microsoft je rešio problem koji je rezultirao smanjenjem pouzdanosti za Action Center. Takođe je rešio problem, koji je dovosdio do toga da ukoliko su korisnici otvorili jedan od flyout-a, kao što su mreža ili zvuk, a zatim brzo pokušali da otvore drugi, to ne bi funkcionisalo. Problem sa više monitora, gde ukoliko bi se Open or Save Dialog pomerao između monitora, neki elementi bi postali neočekivano mali, takođe je ispravljen.


   Druge ispravke implementirane u najnovijoj verziji Windows 10 operativnog sistema uključuju problem koji rezultira u rušenje sistema u određenim aplikacijama dok se podešava fokus na fokus na in-app search box. Build takođe popravlja grešku koja je izazvala da League of Legends i druge igre da se ne pokrenu ili da se ispravno povežu. Takođe je rešen problem u kome klikom na veb linkove u PVA, kao što je Twitter, ne otvara pregledač. Problem u kojem se sadržaj stranica Apps and Features ne učitava sve dok lista aplikacija nije spremna, što rezultira pojavom prazne stranice na neko vreme, je takođe ispravljen. Rešeni su još neki drugi problemi i implementira poboljšanja različitih funkcija.   Kada su u crash događaji u pitanju, novi build takođe popravlja problem koji se pojavljuje prilikom upotrebe pen podrške za Microsoft Edge. Takođe ipsravlja probleme sa Task Managerom, Settings rušenja za postavke više monitora i rušenja koja se dešavaju kada se klikne na Verify link na Accounts Setting stranici.   U međuvremenu, Windows 7 produžena podrška se završava 14. januara 2020. godine, ali Microsoft je objavio da će nuditi plaćena Windows 7 Extended Security Updates (ESU) do januara 2023. godine. Kompanija je takođe istakla da će Windows 7 ESU biti prodavan na bazi po uređaju i da će se cena povećavati svake godine. Ovi ESU-i će biti dostupni za sve Windows 7 Professional i Windows 7 Enterprise korisnike sa licencnim sporazumima, dok će oni sa Windows Software Assurance i/ili Windows 10 Enterprise ili Education pretplatama dobijati popuste.   Office 365 ProPlus će nastaviti da dobija podršku za Windows 8.1 do januara 2023, što je krajnji rok podrške za Windows 8.1. nastaviće se sa podrškom na Windows Server 2016 do oktobra 2025. godine.   Pored ovoga, naredna Office verzija - Office 2019 - će biti objavljena tokom druge polovine 2018. godine. Ranije ove godine, Microsoft je objavio da će od 13. oktobra 2020. svim korisnicima biti potreban Office 365 ProPlus ili Office 2019 klijent u mejnstrim podršci za konekciju na Office 365 servise. Kompanija sada modifikuje svoju politiku i nastaviće da podržava Office 2016 konekcije sa Office 365 servisima do oktobra 2021.

   Izvor:NDTV

  • 13. јул 2018. 10.03.16 CEST
  • Google je tajno omogućio bezbednosnu funkciju pod nazivom Izolacija sajta za 99% svojih desktop korisnika na Windows, Mac, Linux i Chrome operativnim sistemima. Ovo se desilo u Chromeu 67, objavljenom krajem maja.

    

   Izolacija sajta sama po sebi nije nova funkcija - ona je dodata u Chrome 63, u decembru 2017. Međutim, ona je tada bila eksperimentalna i dostupna jedino ako bi je korisnici ručno omogućili u pregledaču.

   Ova funkcija je arhitektonski pomak u Chromeovom načinu rada jer kada je omogućena Izolacija sajta, Chrome pokreće drugi proces pregledača za svaki internet domen.

   Na početku, Google je opisao Izolaciju sajta kao "dodatnu sigurnosnu granicu između web sajtova", i kao način da se spreče zlonamerni sajtovi da zloupotrebljavaju kod legitimnih sajtova.

    

   Googleovi planovi o funkciji Izolacija sajta promenili su se mesec dana nakon uvođenja ove opcije, u januaru 2018. godine, kada su javnosti otkrivene ranjivosti Meltdown i Spectre. Od eksperimentalnog projekta na kome se radilo tek nekoliko prethodnih meseci, Izolacija sajta je postala Chromeova primarna odbrana od napada Meltdown i Spectre. Od januara, Google je polako omogućavao funkciju Izolacija sajta kao podrazumevanu za sve više svojih korisnika, istovremeno testirajući kako ona utiče na performanse pregledača.

   Razdvajanje koda svakog domena u odvojen proces je zahtevno i za Chrome i za operativni sistem. Prema Googleu, ovaj uticaj je "oko 10-13% ukupne memorije u stvarnim radnim opterećenjima zbog većeg broja procesa."

    

   Međutim, izgleda da je Googleovim inženjerima ovo prihvatljivo, kao cena za poboljšanu sigurnost.

    

   Ova funkcija je sada omogućena podrazumevano za 99% korisnika Chromea, a uskoro će tako biti i za korisnike Androida. Izolacija sajta podržana je u Chromeu za Android, ali je i dalje onemogućena podrazumevano i sakrivena u: //flags /#enable-site-per-process.

    

   Google kaže da omogućavanjem Izolacije sajta za većinu korisnika Chromea u verziji 67, inženjeri kompanije sada mogu sada ukinuti neke druge mehanizme za ublažavanje Meltdown i Specter napada koje su dodali Chromeu, koji su takođe imali negativan uticaj na performanse i koji sada više nisu potrebni.

  • 06. јул 2018. 15.37.10 CEST
  • Uprkos tome što je Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR) počela da se primenjuje širom Evrope, Facebook i Google i dalje manipulišu korisnicima da dele lične podatke, koristeći pogrešne reči i zbunjujući interfejs, navodi se u izveštaju koji je ove nedelje objavio Norveški savet potrošača (NCC).

    

   U izveštaju na 44 strane, norveška agencija optužila je Google i Facebook da koriste takozvane "mračne obrasce", elemente korisničkog interfejsa kojima podstiču korisnike da prihvate nepovoljnije opcije privatnosti.

    

   Ovi obrasci uključuju podrazumevane intruzivne postavke privatnosti i pogrešne reči koje daju korisnicima iluziju kontrole, skrivanje izbora koji su dobri za privatnost i "uzmi ili ostavi" izbore. Izbor opcije koja je povoljna po privatnost zahteva od korisnika da uloži više napora.

    

   "Facebook i Google imaju podrazumevane intruzivne postavke privatnosti, gde korisnici koji žele povoljniju opciju za privatnost, moraju proći kroz značajno duži proces", kaže NCC. "Čak su neka od ovih podešavanja i nejasna, tako da korisnik ne može znati da je intruzivnija opcija privatnosti bila prethodno izabrana. Izbori su formulisani tako da prisiljavaju korisnike da donesu određene odluke, dok se ključne informacije izostavljaju ili umanjuju", navodi u izveštaju.

    

   NCC je otkrio da Facebook i Google ugrožavaju korisnike preteći im gubitkom funkcionalnosti ili brisanjem korisničkog naloga ako ne izaberu intruzivne opcije privatnosti.

   NCC je takođe analizirao opcije privatnosti u Microsoftovom operativnom sistemu Windows 10, ali je Microsoftov proizvod dobio generalno povoljne ocene.

    

   Pre nego što je izveštaj objavljen, i austrijski aktivista za zaštitu privatnosti koji je i dugogodišnji kritičar prakse prikupljanja podataka velikih kompanija Mak Šrems, podneo je GDPR žalbe protiv Googlea i Facebooka iz istih razloga navedenih u izveštaju NCC-a. Žalbe su podnete nekoliko sati nakon što je GDPR stupio na snagu.

    

   Ako budu proglašene krivim, dve kompanije bi mogle biti kažnjene novčanim kaznama do 20 miliona evra ili sa 4% godišnjeg prihoda.

  • 29. јун 2018. 10.30.00 CEST
  •  Mozilla Firefox 61 donosi poboljšanja na koja smo dugo čekali

    

    


   Mozilla je objavila novo veliko ažuriranje za svoj Firefox pregledač. Firefox 61 verzija browsera uključuje izmene koje pregled interneta čine bržim i efikasnijim iskustvom.   Jedna od najvećih novina ove verzije Firefoxa jeste mogućnost dodavanja endžina za pretragu u browserovu "Search with" listu, tako što se pristupa meniju sa akcijama stranice kada se posećuje sajt koji ima OpenSearch plug-in (kao što je IMDb).   Mozilla je takođe omogućila menjanje između tabova efikasnijim rešenjem i smanjeno je učitavanje ekrana kada se vrši prebacivanje između tabova.

    

   Najnovija verzija Firefoxa dodaje i podršku za upravljanje tabovima u WebExtensions, što korisnicima daje mogućnost da sakriju ili prikažu specifične tabove dok ih drže otvorenim, ili da pokrenu određene akcije dok je tab otvoren ili zatvoren.   Ostala poboljšanja za Firefox 61 uključuju paralelno CSS rasčlanjavanje i TLS 1.3 podršku koja je podrazumevano omogućena. kompletnu listu izmena, koje donosi Firefox 61, možete videti ovde.   Izvor:Neowin

  • 14. јун 2018. 13.37.31 CEST
  • Konačno, kompletan kurs digitalnog marketinga na jednom mestu!

    

    

   Ovaj kurs će pokriti veliki broj tema koje će vas osposobiti da shvatite širu sliku digitalnog marketinga i da vodite kampanje na internetu koje ne zavise samo od jednog kanala promocije.

    

    

    
    
    

   Preko 50 sati video materijala koji možete gledati bilo kada sa bilo kog uređaja
   Zatvorena Facebook Grupa u kojoj će se nalaziti ljudi baš kao vi sa istim izazovima i problemima
   6 meseci kontinuirane podrške u vidu odgovora na pitanja koja imate
   Dostupnost svim novim stvarima i update-ima.

    
    
   Više informacija: http://www.ivanbildi.com/

  • 13. мај 2018. 11.21.37 CEST
  • logo_29086

    

    

    

    

   Tražimo novo pojačanje u našem timu!

   Ukoliko imate iskustva u novinarstvu i/ili online novinarstvu, posedujete organizacione veštine u radu i volite dinamičan posao, konkurišite za poziciju

    

    Urednik website-a / Copywriter

   Beograd

    

    

   Opis posla:

    

   Svakodnevno osmišljavanje, priprema, kreiranje, prilagođavanje i plasiranje različitih vrsta odgovarajućeg sadržaja na odgovarajuće sajtove i blogove
   Izmene i dopune sadržaja stranica veb-sajta
   Kreiranje tekstova uz odabir slika
   Kreiranje i vođenje blogova
   Održavanje i upravljanje društvenim mrežama, objavljivanje postova
   Kontinuirano unapređenje i optimizacija aktivnosti na društvenim mrežama

    

    

   Kvalifikacije:

    

   Fakultetsko obrazovanje (novinarstvo, političke nauke, društvene nauke, mediji i komunikacije, marketing ili neki od srodnih fakulteta)
   Iskustvo u online novinarstvu
   Sposobnost planiranja, sprovođenja i merenja učinka svakodnevnih aktivnosti i kampanja na društvenim mrežama i google bussines nalozima
   Osnovno poznavanje Wordpress-a
   Poznavanje Microsoft Office-a
   Odlično poznavanje engleskog jezika

    

    

   Nudimo:

    

   Platu i bonus u zavisnosti od iskustva
   Rad u dinamičnom okruženju
   Atmosfera i okruženje koji promovišu timski duh i dobre odnose među kolegama
    
    
    
   Rok za konkurisanje: 24.05.2018.
    

    

    

                                                                                                                                                                 KONKURIŠITE

    
    
    
    
   Znate li nekog ko bi bio odličan za ovaj posao? Prosledite mu oglas!
    
    
   Izvor:Infostud.com

    

  • 06. март 2018. 09.19.14 CET
  • Prijavite se za FON Hakaton 2018
   Ako ste IT entuzijasta i spremni ste da napravite još jedan korak ka svetlijoj budućnosti, FONIS i Istraživačko – razvojni centar Fakulteta organizacionih nauka u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija organizuju peti po redu FON Hakaton, tradicionalno takmičenje u programiranju za mlade.    Pored Hakatona i ove godine takmičari će imati mogućnost da učestvuju na delu projekta pod nazivom Tech Challenge, gde će imati priliku da prikažu svoju kreativnost i predlože inovacije vezane za poslovanje kompanije partnera.   FON Hakaton će se održati 31. marta i 1. aprila u prostorijama Istraživačko-razvojnog centra Fakulteta organizacionih nauka. Takmičari će dobiti šansu da u timovima od 3 ili 4 člana, pokažu svoje znanje, ideje i kreativnost i da u roku od 24 časa reše realan problem iz oblasti rada nad podacima.   Prijave za Hakaton i Tech Challenge su otvorene za sve mlade od 16 do 26 godina iz Srbije i regiona, i trajaće do 12. marta u ponoć. Učesnici Hakatona će biti odabrani na osnovu popunjene prijave i testa njihovih programerskih veština, a učesnici na delu pod nazivom Tech Challenge samo na osnovu prijave koja se nalazi na sajtu projekta.   FON Hakaton inspiriše srednjoškolce i studente da usavrše svoja znanja i veštine radom na projektu koji direktno utiče na poboljšanje različitih aspekata poslovanja partnera i života ljudi. Učesnici time stiču korisna iskustva koja će im biti od velikog značaja za napredak u karijeri i profesionalno usavršavanje.   Projekte koje timovi budu osmislili i realizovali ocenjivaće stručni žiri čije mišljenje i iskustva će takmičarima omogućiti da na pravi način usavrše svoje sposobnosti u budućem radu.   Prezentacija završnih aplikacija timova održaće se 1. aprila u večernjim časovima nakon čega sledi svečana dodela nagrada. Iskoristite svoju šansu, prijavite se na vreme i steknite jedno nezaboravno iskustvo!
    


   Više informacija o samom takmičenju i prijave za oba dela projekta možete pronaći na sajtu.   Izvor: Hakaton

  • 06. март 2018. 09.15.50 CET
  • Microsoft planira da preko Windowsa 10 distribuira Spectre mikrokod ažuriranja

    


   Intel je nedavno počeo da isporučuje svoje Spectre mikrokod ažuriranje proizvođačima, omogućavajući im da ažuriraju firmware kako bi sprečili probleme sa Spectre Variant 2 ranjivošću.   Iako je ažuriranje već objavljeno za Haswell, Broadwell, Skylake, Kaby Lake i Coffee Lake, ovo postavlja novo pitanje. Koliko vremena će biti potrebno da svaka od pogođenih platformi dobije BIOS ažuriranje za svakog većeg proizvođača? Ovo takođe stvara problem kada je u pitanju ažuriranje starijeg hardvera, a Intel planira objavu ažuriranja i za procesore iz 2008. godine, što će biti nerealno za kompanijine hardverske partnere da implementiraju u svoj stariji hardver.   Srećom, Microsoft je odlučio da pritekne u pomoć, kako bi situaciju malo olakšao. Kompanija je objavila da planira da ažuriranje za Spectre Variant 2 ranjivost omogući preko svoje Windows Update platforme, omogućavajući da se mikrokod ubaci preko Windows boot sekvence. Za sada je objavljeno samo ažuriranje za Skylake H/S/U/Y i U23e serije procesora, ali Microsoft planira još objava tokom narednog perioda, kako ih Intel bude objavljivao i kako budu prolazile Microsoftove testove.   Za sada, Microsoft nije objavio nikakve planove da omogući da se ažuriranja instaliraju automatski, što korisnike primorava da ručno traže ažuriranja. Više o tome možete pronaći ovde.   Izvor: Overclock3d

  • 12. децембар 2017. 14.49.21 CET
  • Koliko puta vam se dogodilo da tražite nešto na internetu, a već u sledećem trenutku nailazite na to što ste tražili u oglasima na svakoj drugoj web stranici ili na sajtovima društvenih mreža?

    

   Praćenje korisnika interneta nije ništa novo.

    

   Većina web sajtova beleži aktivnosti korisnika na internetu, ali nedavna studija naučnika Univerziteta Prinston je pokazala da stotine web sajtova beleže svaki vaš potez na internetu, uključujući i vaše pretrage, skrolovanje, kucanje na tastaturi, jednom rečju - svaki vaš pokret.

    

   Naučnici su analizirali Alexa top 50000 web sajtova na svetu i otkrili da 482 sajta koristi novu tehniku kako bi pratili svaki potez svojih posetilaca.

   Tehniku nazvanu "Session Replay" koriste i neki od najpopularnijih sajtova, među kojima su Guardian, Reuters, Samsung, Al-Jazeera, VK, Adobe, Microsoft i WordPress, koji beleže svaki pokret posetioca dok razgleda web stranice, a ovi neverovatno obimni podaci se šalju trećoj strani na analizu.

    

   "Session replay scripts" koriste programeri web sajtova da bi poboljšali iskustvo krajnjeg korisnika.

   Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće je to što ove skripte beleže daleko više podataka od onih koje korisnici svesno daju web sajtu, što uključuje i tekst koji se kuca dok se popunjava neki formular i briše pre nego što se pritisne dugme "Pošalji".

    

   "Sve više i više sajtova koristi "session replay scripts". Ove skripte snimaju vaše pritiske na tastere, kretanja miša i skrolovanje, zajedno sa celokupnim sadržajem stranica koje posećujete i šalju ih serverima treće strane", kaže Stiven Inglhart sa Univerziteta Prinston.

   "Prikupljeni sadržaj stranice pomoću "session replay" skripta treće strane može dovesti do toga da osetljive informacije, kao što su zdravstveno stanje, podaci sa kreditne kartice i druge lične informacije prikazane na stranici, procure trećoj strani u sklopu beleženja podataka. To može izložiti korisnike krađi identiteta, online prevarama i drugom neželjeno ponašanju. "

    

   Najproblematičniji deo ovakvog prikupljanja podataka je to što se ne može očekivati da će ove informacije prikupljene pomoću "session replay scripts" ostati anonimne. Neke od kompanija koje proizvode takav softver čak omogućavaju vlasnicima web sajtova da povezuju zabeležene informacije sa pravim identitetom korisnika.

    

   Naučnici su bavili nekim od vodećih kompanija, uključujući FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar i Yandex, koji nude "session replay" softverske usluge i utvrdili da većina ovih usluga izvlači lozinke unesene na sajtove.

   U formama za prijavljivanje za mobilne uređaje često se čuvaju nemaskirane lozinke koje se ne rediguju na snimcima session replay softvera, što na kraju otkriva osetljive podatke, uključujući lozinke, brojeve kreditnih kartica, pa čak i kodove za zaštitu kreditne kartice.

   Ovi podaci se zatim dele sa trećom stranom koja ih analizira, zajedno sa drugim prikupljenim informacijama.

   "Pronašli smo barem jednu web stranicu na kojoj je lozinka uneta u registracioni formular procurela u SessionCam, čak i ako obrazac nikada nije dostavljen", rekao je istraživač.

    

   Naučnici su objavili video koji pokazuje koliko detalja o posetiocu sajta ove skripte za snimanje sesija mogu da prikupe.

   Postoji puno značajnih firmi koje koriste ove skripte čak i sa najboljim namerama, ali pošto se podaci prikupljaju bez znanja korisnika ili upozorenja, i ove web stranice uprkos namerama narušavaju privatnost korisnika.

   Takođe, uvek postoji mogućnost da takvi podaci padnu u pogrešne ruke.

   Pored činjenice da se ova praksa dešava bez znanja korisnika, ljudi koji su zaduženi za neke od sajtova takođe nisu ni znali da se ove skripte primenjuju na njihovima sajtovima, što deluje pomalo zastrašujuće.

    

   Ako posećujete sajtove kompanija Guardian, Reuters, Samsung, Al-Jazeera, VK, Adobe, Microsoft, WordPress, Samsung, CBS News, Telegraph, Home Depot, ali i mnogih drugih kompanija, imajte na umu da se beleži svaki vaš pokret i sve što pišete i otkucate.

    

   Izvor:Informacija.rs

  • 10. новембар 2017. 10.18.25 CET
  •  Opera 49 stiže uz naprednu screenshot alatku, ugrađeni VR plejer

    


   Kompanija Opera Software je objavila finalnu verziju Opera 49 web browsera za sve podržane platforme, sa brojnim novim funkcijama i poboljšanjima performansi. Razvoj Opere 49 je baziran na Chromium 62 projektu otvorenog koda.

    

    


   Opera 49, koja je u razvoju neekoliko meseci, stiže uz ugrađenu naprednu alatku za screenshotove i VR 360 plejer, mogućnost aranžiranja ekstenzija u toolbaru i rafinirani mod za privatno surfovanje internetom.

    


   Tu je i Easy Setup mod, koji novim korisnicima omogućava da brzo podese izgled novog browsera i podese različite parametre po svom nahođenju. Tu su i mnoga poboljšanja za O-Menu i History panel, integracija VK Messengera i drugo.


   Izvor:Softpedia

  • 29. октобар 2017. 12.45.41 CET
  •  Gmail add-ons dostupni za Android i web klijente

    


   Google je zvanično omogućio Gmail add-ons dostupnim za sve korisnike, nakon developer previewa koji je bio objavljen ranije ove godine. Ovo je pomoglo eksternim developerima da razviju različite add-onove za Gmail.   Add-ons pojednostavljuju radnu rutinu jer omogućavaju obavljanje određenih radnji (koje bi zahtevale prelazak na druge aplikacije) direktno u Gmailu. Korisnikov inbox može kontekstualno da izlista specifične add-onove, bazirano na porukama koje mu stižu, što dodatno omogućava da se posao brže obavi.   Add-ons za Gmail su dostupni i za Android i za web klijent, a potrebno je samo jedno instaliranje kako bi se dodacima pristupilo sa bilo kog uređaja. Kako biste počeli korišćenje add-onova, kliknite na zupčanik sa podešavanjima u gornjem desnom uglu inboxa i izaberite opciju "Get add-ons".   Trenutno su dostupni add-ons za Asana, Dialpad, Hire, Intuit QuickBooks Invoicing, ProsperWorks, RingCentral, Smartsheet, Streak, Trello i Wrike, a DocuSign stiže uskoro.   Izvor:GSMArena

  • 03. август 2017. 12.04.12 CEST
  •  Mozillina alatka će nuditi siguran transfer fajlova do 1GB (video)

    

   Opcija za sigurnosni prenos fajlova, pod nazivom "Send" stiže nam iz kompanije Mozilla. Funkcija nudi, besplatan i siguran prenos fajlova veličine do 1GB.

   Alatka radi na različitim browserima, a dostupna je i na webu preko ove stranice. Ovde je jednostavno moguće ubaciti fajl i podeliti ga sa bilo kim uz pomoć generisanog linka.


   Svaki link ima opciju za samouništavanje i prestaće da radi nakon 24 časa. Proces je takođe privatan i enkriptovan sa klijentske strane. Pored toga što je laka za korišćenje, Send alatka nudi i standardne upload brzine, što je čini solidnom opcijom za prenos fajlova.   Izvor:NextPowerUp

  • 24. јул 2017. 15.36.23 CEST
  •  Python je najpopularniji programski jezik u 2017. godini

    

   IEEE Spectrum istraživačka grupa je oformila kompletnu listu programskih jezika i njihov uticaj u industriji za ovu godinu. Izveštaj takođe otkriva i koji jezici su najpopularniji među poslodavcima.   Prema navodima istraživačke grupe, Python je zauzeo prvo mesto, kao najpopularniji programski jezik na svetu u ovoj godini. Python je skočio sa trećeg mesta, koje je držao tokom 2016. Na drugom i trećem, mestu nalaze se C i Java. Međutim, kada su poslodavci u pitanju, Java je i dalje najpopularniji jezik, što je čini jednim od najbitnijih zahteva pri prijavama za poslove softverskih inženjera.   Go, novi upstart programski jezik, koji promoviše Google, ima ubrzan rast i sve je popularniji. Ovaj jezik trenutno drži deveto mesto po popularnosti. IEEE Spectrum je koristio nekoliko faktora pri prikupljanju svojih podataka, uglavnom prateći popularnost programskih jezika na sajtovima kao što su Github i Reddit. Kompletnu listu i metodologiju analize možete pronaći ovde.   Izvor:Neowin

  • 18. јул 2017. 10.11.19 CEST
  •  YouTube konačno dodao opciju kratkog prikaza videa

   YouTube je konačno dodao kratak prikaz videa (thumbnail previews) u desktop verziju svog servisa. Korisnici sada mogu mišem da pređu preko thumbnaila na sajtu i da dobiju prikaz video sadržaja u trajanju od tri sekunde. Ovo za sada radi samo na određenim browserima (Chrome i Opera) i nije dostupno za mobilnu verziju.   Nedostatak kratkih prikaza je činilo da se teže proceni sadržaj videa, što je forsiralo korisnike da video uvek pokrenu. Ovo je od strane nekih kreatora sadržaja iskorišćeno kako bi se kreirale "clickbait" slike za thumbnail, čime su se gledaoci navodili da kliknu na video koji ima preuveličan ili irelevantan thumbnail.

    
   Ipak, ubacivanje kratkog prikaza u video izgleda neće dugo sprečiti kreatore sadržaja od zloupotrebe clickbaitova. U YouTube objavi stoji: "Trenutno, kreatori nisu u mogućnosti da izaberu preview koji se prikazuje". Ovo sugeriše da bi YouTube u budućnosti mogao omogućiti kreatorima da izaberu šta će se prikazivati u tri sekunde thumbnaila.   Izvor:GSMArena

    

  • 14. јул 2017. 15.17.55 CEST
  •  Google Drive je spreman za bekapovanje svih fajlova na računaru

    

   Google Drive je upravo postao korisniji u procesu čuvanja fajlova koje ne možete priuštiti da izgubite. Nekoliko nedelja kasnije nego što je obećao, Google donosi Backup & Sync aplikaciju za Windows i Mac računare.   Ovo je jednostavnija opcija osiguravanja podataka u cloudu - servis spaja bekapovanje fotografija iz Desktop Photos apliakcije sa Drive funkcionalnošću, koja omogućava da bekapujete foldere po svom izboru. Na ovaj način ne morate da brinete da li će vaše fotografije i bitna dokumenta preživeti rušenje sistema.   Aplikacija je besplatna i može se preuzeti preko Google Drive , mada će biti potrebno dosta Google Drive prostora ukoliko planirate da uploadujete veliku količinu sadržaja.   Izvor: Engadget

  • 14. јул 2017. 15.02.46 CEST
  • Microsoft donosi nova ažuriranja u Paint 3D

    

    

   Microsoft je upravo ažurirao svoju Paint 3D aplikaciju, koju je objavio prošle godine uz Windows 10 Creators Update. Ažuriranje donosi dosta novih funkcija i poboljšanja u aplikaciju.   Najveće poboljšanje jeste način na koji "magic select" alatka funkcioniše. Alatka sada omogućava korisnicima da kropuju pozadinu fotografije. Izabrana površina se potom lako može pretvoriti u stiker ili se može obaviti oko različitih 3D objekata. Određeni delovi pozadina se mogu dodavati direktno u scene ili delimično kreirane 3D fotografije.   Pored ovoga, ažuriranje donosi i nove Line i Curve alatke u aplikaciju, koje prema Microsoftu čine neke od ključnih funkcija originalne Paint aplikacije. Linije i zakrivljenja funkcionišu i kao stikeri kada se primenjuju na 3D objekte.

    
    

   Na kraju, Paint 3D sada podržava industrijski otvoreni standard GLB fajlova, koji omogućava brži i efikasniji transfer 3D sadržaja. Ažuriranje se implementira jednostavnim otvaranjem Paint 3D aplikacije, ili se može preuzeti preko Windows Store-a.   Izvor:Neowin

  • 07. јул 2017. 19.12.23 CEST
  •  Najnovije OneDrive ažuriranje za Windows podržava samo NTFS

    

   Pre nekoliko dana Microsoft je ažurirao OneDrive sync klijent za Windows, a ovo je izazvalo buru nezadovoljstva kod korisnika. Razlog ovoga je što nova aplikacija, prema svemu sudeći, podržava samo NTFS koji je podrazumevani fajl sistem na modernoj verziji Windowsa.   Nije iznenađujući prestanak podrške za exFAT ili FAT32, ali neki korisnici prijavljuju da nisu u stanju da podese servis cloud skladištenja na diskovima koji su foramtirani uz ReFS. Mnogi korisnici bootuju svoj PC i otkrivaju da njihov već podešeni OneDrive više ne radi.   Izveštaji o ovom problemu su počeli da se pojavljuju prošle nedelje i još uvek nije jasno da li je ovo bila Microsoftova namera ili je problem prouzrokovan najnovijim ažuriranjem.   Najjednostavnije rešenje problema jeste formatiranje drajva koji se koristi na NTFS i sinhronizacija svega ispočetka. Ili možete sačekati da Microsoft ponudi zvanično saopštenje i moguću ispravku.   Izvor:Neowin

    

  • 07. јул 2017. 19.09.19 CEST
  • Od danas će PlayStation 4 naslovi biti igrivi na Windowsu

    

   Sony je objavio da će, počevši od danas, korisnici PlayStation Now servisa biti u mogućnosti da igraju PlayStation 4 igre na svim platformama koje podržavaju servis. Sony je objavio kako servis sada ima preko 500 naslova na dve generacije konzola.   Iako je početna biblioteka podržanih igara trenutno mala, kada su PS4 igre u pitanju, Sony će nastaviti da dodaje nove naslove u PlayStation Now. Od danas, moguće je igrati sledeće igre:


   Killzone Shadow Fall
   God of War 3 Remastered
   Saints Row IV: Re-Elected
   WWE 2K16
   Tropico 5
   F1 2015
   Darksiders II Deathinitive Edition
   Evolve
   MX vs ATV Supercross Encore
   Resogun
   Helldivers
   Broken Age
   Dead Nation: Apocalypse Edition
   Grim Fandango Remastered
   Guilty Gear Xrd Sign
   Castlestorm Definitive Edition
   Exist Archive: The Other Side of the Sky
   Arcania Complete Tale
   Nidhogg
   Super Mega Baseball   Za one koji ne znaju, PlayStation Now je Sonijev cloud gejming servis, koji omogućava korisnicima sa dovoljno brzim internetom da streamuju igre.   PlayStation Now je dostupan za PlayStation 4 i PC.   Izvor:Neowin

  • 30. јун 2017. 17.23.40 CEST
  •  Watch Dogs 2 Party Mode stiže 4. jula (video)

    

   Ubisoft je svojevremeno objavio da će implementirati multiplejer za četiri osobe u ovu akcionu igru sa otvorenim svetom, iz trećeg lica. Sada izgleda da je opcija konačno spremna i biće besplatna za sve koji poseduju igru.   Prema navodima UbiBloga za Watch Dogs 2 Party Mode za četiri igrača će funkcionisati kao "four-person freeplay mode". Igrači mogu da učitaju igru sa prijateljima, odrade slobodno istraživanje ili aktivnosti sa konkretnijim ciljem. Ubisoft je istakao da će ovo uključiti: Bounties, Invasions, Loot Trucks, Races, Showdown, Man Vs. Machine Robot Fights i DedSec Virus događaje.


   Watch Dogs 2 je trenutno dostupan za PlayStation 4, Xbox One i PC.

       Izvor:Guru3D

    

  • 28. јун 2017. 12.53.22 CEST
  • Facebook Messenger video chat dobio animirane reakcije, filtere, maske i efekte

    

   Facebook Messenger je dobio neke nove funkcije, a sve su vezane za funkcionalnost video razgovora. Ovim ažuriranjem Facebook želi korisnike da podseti da su video razgovori u okviru Messengera funkcija koju mogu da koriste.   Korisnici će sada biti u prilici da koriste animirane reakcije, filtere, maske i efekte, koje mogu dodavati u svoje video razgovore. Moguće je kreirati i screenshotove, kako za grupne, zako i za razgovore jedan-na-jedan.


   Animirane reakcije su ono što i sam naziv govori - korisnici mogu da izaberu jednu od poznatih reakcija (love, "haha", "wow", sad i angry) koja će potom postati animirana na ekranu.   Filteri se mogu izabrati između velikog broja u okviru Messengera, a moguće ih je testirati i videti kako izgledaju, pre nego što ih prikažete javnosti.   Maske su sada još zabavnije, jer stižu i nove koje je moguće izabrati. Neke od njih imaju i skrivene efekte, poput reakcije na izraze lica korisnika.   Izvor:GSMArena

   Enregistrer

  • 26. јун 2017. 10.22.55 CEST
  •  Facebook sprečava zloupotrebu profilnih fotografija uz pomoć nove zaštite

    

   Nije neobično da se nečije profilne fotografija zloupotrebljavaju na društvenim mrežama, kako bi se osoba prikazala u negativnom svetlu. Facebook sada pokušava da spreči ili smanji zloupotrebu profilnih fotografija, tako što nudi zaštitu za fotografije kako one ne bi bile deljene, kopirane ili preuzimane.   Facebook je funkciju predstavio korisnicima u Indiji, nakon što su istraživanja i organizacije za sigurnost iz ove zemlje otkrile da veliki broj žena ne želi da deli profilne fotografije svog lica, zbog toga što su zabrinute da će neko da zloupotrebi te fotografije.   Korisnicima će početi da se prikazuje korak-po-korak vodič kako bi dodali opcionu zaštitu za profilne fotografije. Kada se zaštita doda, drugi neće moći da preuzimaju, dele ili šalju fotografije u porukama na Facebooku. Na Androidu, neće biti moguće ni kreiranje screenshotova.   Facebook nije potvrdio da li planira da zaštitu od zloupotrebe profilnih fotografija donese i korisnicima širom sveta.   Izvor: Ubergizmo

   Enregistrer

  • 20. јун 2017. 09.04.38 CEST
  •  Ne sviđa vam se novi Twitter redizajn? Ova ekstenzija rešava problem

    

   Twitter je uopravo predstavio novi dizajn, koji standardne pravougaone tastere zamenjuje novim, koji imaju obliji dizajn. Mnogima se ovaj izgled ne sviđa, posebno kada je u pitanju desktop verzija Twittera.   Sada se pojavila nova Chrome ekstenzija, koja rešava problem onim korisnicima kojima ne odgovara novi Twitter dizajn. Ekstenzija nosi naziv Twitter Debubbler, a kreirao ju je Kai Brueckers. Ekstenzija je dostupna ovde, kao i u Chrome Store-u.   Na fotografiji se može videti kako Twitter izgleda sa novim dizajnom i sa implementiranom ekstenzijom.   Izvor:TheNextWeb

   Enregistrer

  • 29. април 2017. 12.06.26 CEST
  •  Šta je to novo Facebook omogućio kreatorima videa?

    

   Facebook će dati kreatorima video sadržaja priliku da zarade nešto novca čak i kada pirati na mreži objavljuju njihov sadržaj bez dozvole autora. Facebook je pokrenuo projekat koji se naziva "Rights Manager" pre godinu dana, pa je kreatorima video sadržaja omogućio da koriste softver za podudaranje videa kako bi automatski mogli da detektuju da li je njihov video ripovan i ponovo postavljen.

    

   To je ista vrsta tehnologije koju koristi i Youtube i koja se naziva Content ID, kako bi se zaštitili kreatori sadržaja. U vreme kada je Rights Manager pokrenut na Facebook-u, vlasnici sadržaja su imali dve opcije: mogli su da zatraže da se obriše piratski video ili da ga ostave. Sada Facebook ima i treću opciju a ona govori o zaradi novca.

    

   Kompanija kaže da će omogućiti vlasnicima video fajlova da generišu prihod od oglasa koji se objavljuje na njihovim piratizovanim video fajlovima. Ovo je važan korak za Facebook koji želi da bude premium video destinacija.

    

   Izvor:Recode

  • 31. март 2017. 16.10.48 CEST
  •  Adobe shvatio kako da kopira realistični stil sa jedne na drugu fotografiju

    

   Brojni istraživači iz Adobe-a i Cornell univerziteta su učestvovali u jednom od najboljih razvoja tehnologije fotografije u poslednje vreme, a to je mogućnost da se prenese stil sa jedne fotografije na drugu. Čitav sistem izgleda nalik na Prisma aplikaciju koja primenjuje umetničke filtere bazirano na radu dobro poznatih slikara na vaše fotografije. Međutim, umesto crtanja njihovih tehnologija i stilova, ovaj projekat imitira boje i osvetljenje i prebacuje ih sa jedne na drugu fotografiju.

    

   Ono što je posebno interesantno u vezi ovog agoritma je to što može da napravi inteligentna podešavanja. Da bi postigli sve ovo, istraživači koriste metode dubokog učenja za osvetljenje i boje sa referentne fotografije. Nadamo se da bi ova tehnologija uskoro mogla da nađe put i ka komercijalnim alatkama za izmene fotografija kao što su Adobe Photoshop ili Lightroom.

    

   Izvor: TheNextWeb

   Enregistrer

  • 31. март 2017. 16.08.07 CEST
  •  Excel na Windowsu konačno dobija koautorski rad

    

   Microsoft Excel softver za Windows će konačno dobiti podršku za ko-autorski rad, što je funkcija koja će omogućiti da dva ili više korisnika rade zajedno na konkretnom dokumentu u isto vreme. Trenutno dostupna u Excel Online, Excel-u na Android, Windows 10 Mobile i iOS platformama, nova funkcija je sada u beta fazi za korisnike Windowsa. Microsoft prvo želi da testira funkciju uz pomoć članova Office insider tima u brzom prstenu pre nego što je objavi svim korisnicima.

    

   U osnovi, ko-autorstvo u Excel-u omogućava korisnicima da rade zajedno na dokumentu sve dok je on sačuvan u cloud-u, OneDrive ili SharePoint Online. Kada se novi korisnik poveže i počne rad, njegova profilna fotografija će se pojaviti u toolbaru, pa potom svako može da klikne na ikonicu i vidi izmene u realnom vremenu.

    

   U ovom trenutku jedina platforma koja tek treba da dobije funkciju koautorstva u Microsoft Excel softveru je macOS, ali je Microsoft potvrdio da će Apple-ov operativni sistem sledeći dobiti ovu funkciju.

    

   Izvor:Softpedia