Forumi » Cveće

10 otrovnih biljaka koje imate u vašem domu

    • 1436 postova
    16. јануар 2018. 13.38.32 CET

    Sa prvim danima proleća budi se priroda i cveće počinje da cveta, ukrašavajući naš vrt najraznovrsnijim bojama i čineći ga neodoljivo mirisnim. Prolećno sunce nas prosto mami da što više vremena provodimo van kuće, a cvetna bašta je idealno mesto za boravak na otvorenom. Međutim, neke vrste cveća, iako prelepih cvetova i mirisa, sadrže toksične materije koje su jako štetne za čovekovo zdravlje. Zato treba biti oprezan, jer određene vrste cveća su veoma opasne, naročito kada su u pitanju mala deca koja često vole da se igraju sa cvećem, da ga beru i probaju njegov ukus. U narednom tekstu navešćemo 10 najopasnijih cvetnih vrsta koje se gaje u našim vrtovima i parkovima. 

     

    Narcis je višegodišnje cveće prepoznatljivo po cvetovima izuzetne lepote. Međutim, ova biljna vrsta sadrži štetne alkaloide, koji su najviše prisutni u lukovici biljke, pa treba strogo voditi računa da je deca ne stavljaju u usta. Dodirivanjem lukovice sa usnom dupljom ili njenim gutanjem javljaju se grčevi, dijareja, mučnina, jaka migrena, zamućenost vida. U nekim situacijama narcis može izazvati i otežani rad srčanog mišića.

     

    Zumbul, cveće prepoznatljivog mirisa i prelepih boja, takođe ima otrovnu lukovicu. Kod osoba osetljive kože pri samom dodiru sa lukovicom mogu se javiti alergijske reakcije, a kod dece koja je zagrizu ili progutaju dolazi do pojave mučnine, povraćanja i groznice. 

     

    Đurđevak je ukrasna biljka karakteristična po svojim belim i rozim cvetićima raskošnog mirisa. Međutim, kompletna biljka je toksična jer sadrži otrovne glikozide. Zato obavezno treba oprati ruke nakon svakog kontakta sa njom. Najopasniji deo đurđevka je cvet, jer je u njemu najveća koncentracija otrovnih heterozida koji negativno deluju na rad srca i dovode do mučnine, vrtoglavice, grčeva i bolova u usnoj duplji. 

     

    Glicinija je biljka sa belim, plavim i crvenim grozdastim cvetovima jako prijatnog mirisa. Ali celokupna biljka je toksična jer sadrži opasne alkaloide koji mogu uzrokovati grčeve u stomaku, povraćanje, dijareju i dehidrataciju organizma. 

     

    Naprstak ima prelepe bele, ljubičaste ili roze cvetove, pa zbog svoje lepote spada u najomiljenije cveće koje je široko rasprostranjeno u našim vrtovima. Međutim, ova dekorativna biljka je kompletno otrovna. Kod dece koja je konzumiraju dolazi do mučnine, snažnih alergijskih reakcija, grčeva, nesvestice. Naprstak takođe može izazvati i smetnje u radu srčanog mišića, a u najtežim slučajevima čak i srčani udar. 

     

    Još jedna izuzetno dekorativna ali i jako otrovna biljka je oleander. Svi delovi ove zimzelene višegodišnje vrste sadrže toksične glikozine. Ove opasne materije dovode do srčane aritmije, poremećaja u cirkulaciji krvi, a najopasnije je gutanje lista biljke koje čak može biti i smrtonosno. 

     

    Kala je opasna zbog visoke koncentracije kalijum oksalata koji kompletnu biljku čini otrovnom. Najopasniji je list biljke, jer kontakt sa njim dovodi do pojave osipa i oteklina na koži, a njegovo konzumiranje izaziva povraćanje, dijareju, otekline u usnoj duplji i grlu a samim tim i gušenje. 

     

    Alpska ruža (rododendron) sa krupnim loptastim cvetovima bele, plave, crvene ili ružičaste boje je biljka jedinstvene lepote, jedan od najlepših ukrasa svakog vrta u kome se gaji. Ti cvetovi su, međutim, jako opasni, pa treba paziti da ih mala deca ne stavljaju u usta. Njihovo konzumiranje dovodi do mučnine, povraćanja, vrtoglavice, otežanog disanja i poremećaja ravnoteže. 

     

    Prelepe krupne cvetove raznih boja ima i hortenzija, zbog čega se veoma često gaji u baštama. Ukoliko je imate u vrtu, morate biti jako, jako oprezni, jer je izuzetno opasna po zdravlje i ubraja se u najotrovnije biljke. Osetljive osobe ne bi trebalo ni da je orezuju, pošto pri tome može doći do jakih alergijskih reakcija na koži, a ukoliko se bilo koji zeleni deo biljke konzumira, čemu su deca često sklona, javlja se jaka mučnina i intenzivno znojenje. 

     

    Poslednja opasna biljka na ovoj našoj listi je jesenja ruža (hrizantema). Toksične materije koje ona sadrži izazivaju alergijske osipe i jak svrab kože. Koliko je ova biljka otrovna svedoči i podatak da od nje beže zečevi i glodari, zbog čega je poljoprivrednici često koriste za zaštitu svojih povrtarskih kultura.