Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Belokranjska pogača

Recept

Potrebni sastojci:

 

500 g belog brašna tip 500

3 dl mlake vode

15 g soli

20 g kvasca

2 g kima

1 celo jaje

6 g šećera

7 g krupne morske soli

 

Način pripreme:

 

1. Izdrobite 20 g kvasca, dodajte tri kašike mekog brašna, ½ dl mlake vode i pola kašičice šećera, a zatim sve sastojke pomešajte. Mešavina od kvasca treba da odstoji dok ne udvostruči zapreminu.

 

2. Od belog brašna, mlake vode i kvasca pripremljenog u prethodnom koraku, umesite testo. Testo mesite 8 do 10 minuta dok ne dobije ujednačenu, glatku teksturu. Testo pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste.

 

3. Razvucite testo na plehu za pečenje u kružni oblik prečnika 30 centimetara vodeći računa da krajevi pogače ne dotiču ivice pleha. Debljina testa treba postepeno da se smanjuje od sredine ka krajevima pogače i da ne prelazi  visinu između jednog i dva centimetra.

 

4. Po rastanjenom testu dugačkim nožem ili špatulom usecite crte s međusobnim rastojanjem od četiri centimetra, tako da formiraju kvadrate. Testo premažite razmućenim jajetom, zatim pospite kimom i morskom solju.

 

5. Pecite 20 do 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Pogača je gotova kada dobije zlatno-bakarnu boju i naraste u središnjem delu tri do četiri centimetra, a na krajevima jedan do dva centimetra.

Social Share