Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kako skuvati pastu

Recept


Izmerite pastu: 85g-100g po osobi. Pravilo je da to bude 85g, međutim, Italijani pastu obično ne jedu kao glavno jelo. Posle nje često ide meso, riba ili neko vegetarijansko jelo. Dakle, u zavisnosti od toga kako je kombinujete, prilagodite količinu svojim potrebama.

Stavite vodu da se zagrije: najmanje jedan litar na 100g tjestenine. Ukoliko je šerpa veća, slobodno stavite više.

Kad voda provri dodajte krupnu so*: oko 15-20g. Zvuči mnogo, ali na kraju veći deo nje će ostati u vodi koju ćete prosuti, a pasta će biti zaista neukusna ukoliko nije dovoljno slana.

*Vodu nemojte soliti dok ne provri, jer će to usporiti sam proces. Dodatan razlog je taj što voda mora jako ključati u trenutku kad ubacite pastu, a so je pospešuje u tome na kratko, ukoliko je dodate neposredno pre ubacivanje paste.Pripremite pastu za ubacivanje u vodu. Ukoliko koristite kratku testeninu, samo je ubacite i promešajte. Dugu je potrebno ubaciti na malo drugačiji način, kako bi se ravnomjerno rasporedila i time se izbeglo lepljenje.

Uzmite je u ruku i poravnajte je tako da stoji pravo na ravnu površinu. Negde po sredini je uzmite jednom rukom, a drugu stavite iznad. Obuhvatite je prstima. Napravite takav pokret rukama kao da nešto zavrćete ili cedite i videćete da pasta izgleda kao na slici.


Pustite je da upadne u vodu. Ako to niste uradili savršeno i neke slamčice su ispale, ne obazirite se, samo ih vratite u šerpu.

Poklopite šerpu na 15-30 sekundi, dok voda provri. Prilikom ubacivanja, pasta ju je malo rashladila i zbog toga treba ubrzati ponovno ključanje.


Spustite pastu u šerpu. Hvataljkama ili običnom viljuškom. Malo smanjite vatru, kod mene je to na 8 od 9.

Kuvajte je onoliko minuta koliko piše na pakovanju. Ja obično navijem alarm za minut manje nego što piše i onda isprobam da li je po mom ukusu.

Povremeno je promešajte kako biste izbegli sljepljivanje paste, a samim tim i neravnomjerno kuvanje.


Izdvojite jednu šolju vode od kuvanja i procedite pastu. Ta voda od kuvanja je veoma važna, jer omogućava da se testenina fino sjedini sa sosom i da samo jelo bude kremastije.

Pastu ne treba ispirati niti prelivati uljem. Ukoliko pripremate neku hladnu salatu ili hladan prilog, u tom slučaju je na kratko isperite hladnom vodom kako bi je ohladili i sprečili dalje kuvanje. Za salate se obično koristi neka od kratkih vrsta i veoma je važno da prilikom kuvanja ostane al dente. Prelijte je maslinovim uljem ili izmešajte sa ostalim sastojcima.

Proceđenu testeninu dodajte prethodno pripremljenom sosu. Izmešajte, dodajte manje ili više vode koja je preostala od kuvanja paste, u zavisnosti od toga koliko je potrebno da biste dobili željeni izgled.

Služite uvijek toplo!

Social Share