Forumi » Mačke

Kako mački davati lekove

  • 1481 postova
  29. јануар 2016. 23.01.06 CET

   

  Jedan od načina da mački date lekove je da iskoristite trenutak dok čvrsto spava.

  Ako je u pitanju tečnosti koristite špric koji ćete nežno da stavite u ugao usta mačke, pa ubrizgajte deo tečnost u usta pazeći da je ne razbudite sasvim. Ovo ponovite nekoliko puta, u zavisnosti od količine tečnosti koju treba da joj date (ako treba da date 2ml, najbolje je to učiniti bar u četiri poteza po 0,5ml). Ako joj odjednom date previše, ona će jednostavno da je ispljune, razbudi se i pobegne ili će njen jezik refleksno da izgura višak napolje, a može da ode i u dušnik.

   

  Tabletu izmrvite u avanu. Na prst stavite malo putera i prilepite izmrvljenu tabletu ili sve izmešajte pa pokupite prstom. Pažljivo podignite gornju usnu, mačke, sa jedne strane i prilipite puter sa tabletom na gornje nepce sto dublje možete. Ili...

   

  Tabletu možete uviti u omiljenu poslasticu vaše mačke. Dobro istiskajte sa svih strana da tableta bude sasvim zamaskirana, sačekajte da mačka ogladni i dajte joj uvijenu tabletu...trebala bi da proguta bez problema.

   


  Poslednja izmena: 29. јануар 2016. 23.01.35 CET"
  • 1452 postova
  06. април 2016. 14.36.22 CEST

  Najpre, probajte sa namotavanjem peškira oko grudi Vaše mačke, tako da su joj noge i šape blokirane peškirom. Položite šaku na koren mačkinog nosa, palcem i srednjim prstom obuhvatite njenu njušku, pa ih smestite iza gornjih očnjaka. Blago joj pritisnite usne na zube da je naterate da opusti vilicu, zatim drugom rukom brzo ubacite tabletu na koren njenog jezika, što dublje možete (verovatno ćete morati malo da pogurate prstom dublje u grlo, inače će tableta da bude izgurana jezikom i ispljunuta). Držite joj usta zatvorenim i nežno joj gladite grlo dok ne vidite da guta. Ako oblizuje nos, znaćete da ste bili uspešni!! Drugi način da se osigurate da mačka proguta tabletu jeste da je prepadnete laganim duvanjem u lice.

  Pripremite špric sa 3-5ml vode, u zavisnosti od toga šta mačka treba da proguta. Za kapsulu će Vam trebati svih 5ml. Špric postavite na dlan i obuhvatite ga domalim i malim prstom, tako da palac može lako da potisne klip kada za to dođe vreme. Tabletu držite palcem i kažiprstom. Drugom rukom uhvatite mačku za kožu na vratu i odignite je od podloge da se oslanja samo vrhovima šapa zadnjih nogu, pa joj zabacite glavu unazad tako da su usta okrenuta prema gore. Ako Vam se čini da je ovo grubo, setite se da majka na taj način drži mačiće kada ih prenosi i da je to nešto sasvim normalno. Mačka će vrlo malo da se opire u ovom položaju, jer je on urezan u njenu podsvest, a i usta će da budu delimično već otvorena. Sada samo treba srednji prst ruke u kojoj je tableta staviti između vilica, najbolje blizu ugla usana, pa dodatno njime otvoriti usta u koja ubacite tabletu.

  Tabletu ubacite što dublje u ždrelo, ako treba malo je i pogurajte kažiprstom, inače će veštim pokretima jezika da bude vrlo brzo izbačena iz usta. Odmah potom sledi stavljanje šprica sa vodom u ugao usana i postupno ubrizgavanje. Vodite računa da svakim pokretom palca ubrizgate samo po 0,5ml vode, jer veća količina lako može da ode u dušnik. Voda koja dospe u grlo mačke trenutno izaziva nagon za gutanjem i tableta biva progutana. Utrošite svu pripremljenu vodu čak iako mačka proguta tabletu već sa prvim gutljajem, zato što će inače ona da zastane u jednjaku. Videćete, vrlo brzo ćete da steknete potrebnu rutinu i osećaj za pravilno ubrizgavanje vode i nadalje neće biti problema.

  Za tablete koje imaju neprijatan ukus ili miris, možete da pokušate sa mrvljenjem tablete i stavljanjem u praznu kapsulu. Neki ljudi izveštavaju o uspehu koji su imali stavljanjem komadića maslaca ili hrane za bebe na kapsulu. Vi i Vaša maca ćete verovatno morati malo da eksperimentišete sa različitim načinima pre nego što dođete do onog koji daje najbolje rezultate. Posle davanja tablete moraćete da motrite na mačku neko vreme, da se uverite da nije povratila.

  TEČNOSTI Koristite špric koji ćete nežno da stavite u ugao usta mačke, pa ubrizgajte tečnost u usta. Možda će biti potrebno da ovo ponovite nekoliko puta, u zavisnosti od količine tečnosti koju treba da joj date (ako treba da date 2ml, najbolje je to učiniti bar u četiri poteza po 0,5ml). Ako joj odjednom date previše, ona će jednostavno da je ispljune, ili će njen jezik refleksno da izgura višak napolje, a može da ode i u dušnik. Ako je mačka suviše tvrdoglava, možete da probate da „sednete” na nju, da je nežno opkoračite tako da su joj leđa čvrsto uglavljena među Vaše butine i upotrebite jednu ruku da joj otvorite usta, dok drugom stavite špric i ubrizgate lek (Ili probajte „magični zahvat” koji sam Vam malopre preporučio i koji otklanja potrebu za rvanjem ili uvijanjem u peškir).

  MALI SAVETI Ako Vaša mačka posle uzimanja tablete povraća, možete da probate sa davanjem nekog privlačnog zalogaja posle tablete. To će da stavi „dobar ukus” u macina usta i pomoći će joj da zaboravi tabletu. Možete da nabavite „pištolj za tablete” u lokalnoj prodavnici opreme za ljubimce (na žalost, ja ovo nisam nigde video, Amerika je ipak daleko).