Forumi » Trudnoća

Tata kao trudnica

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.00.47 CET

  Kada je žena trudna, nešto čudno se počinje dešavati sa muškarcima. U daljem tekstu otkrićemo vam šta je to Kuvada Sindrom.

   

   

   

   

   

   

  Britansko istraživanje navodi da je prosječna dobijena težina očeva tokom trudnoće njihove pertnerke 6,5 kg !Anketirano je 5000 muškaraca koji su rekli da su tokom trudnoće svoje partnerke jeli više hrane. 
  Evo kako su oni dali odgovor na ponuđene razloge za dobijanje kilograma:

   

  - količinsko povećanje hrane bez posebnog razloga (42%)
  - povećan unos brze hrane i grickalica, naročito u večernjim satima (41%)
  - jeli kako bi se njihova partnerka lakše nosila sa svojim "kilogramima" (25%)
  - jeli su porciju "za dvoje" kao što to trudnica jede (20%)

   

  Istraživanje pokazuje da muškarci , u prosjeku dobiju do 5 cm u struku i da 25% muškaraca mora da kupuje nove pantalone za vrijeme trudnoće njihove partnerke.
  Nakon rođenja bebe, samo 30% muškaraca odlučilo se da redukuje ishranu i drži dijetu.

   

  Doktori ovu situaciju nazivaju "Kuvada Sindrom". 
  (definicija Kuvada Sindroma preuzeta sa Wikipedia)

   

  Kuvada (iz franc. couver - sjediti na jajima). U etnološkoj i etnografskoj građi naziv za takozvane 'muške babinje'. Radi se o prilično raširenom običaju da muškarac imitira porodiljske muke kada započnu ženini trudovi. Kuvadu nalazimo širom svijeta, a moguće je da se još održala među Baskima, a spominje se i kod starih Tibarenaca. Nju ipak najčešće nalazimo u matrifokalnim zajednicama, ima je među indijskim Dravidima, plemenima iz Kine i stražnje Indije, kod Melanežana i mnogih Indijanaca Amazonije. U mnogim zajednicama, kao kod nekih Indijanaca, muškarac jauče i oponaša ženine muke, on je podvrgnut naročitoj dijeti, i obično vrijeme provodi ležeći u visećem krevetu i ništa ne radi. Ovim svojim činom, smatra se, muškarac olakšavaženine muke.

   

  www.babble.com/wp-content/uploads/2011/12/e901c1c49532984aa1028f2320274a8f.jpg" alt="" width="400" height="175">

   

   

   

  Muškarci sa Kuvada Sindromom takođe osjećaju jutarnje mučnine, umor, bol u leđima, dobijanje na težini itd...

   

  Postoji dokumentarni film "March of the Penguins", dobitnik Oskara u kome se prikazuje sledeće: Nakon parenja pingvina, Mama Pingvin ispušta jaje i spušta ga na noge Tate Pingvina. Nakon toga, Tata Pingvin leži na jajetu 2 mjeseca, štiteći ga tako od ptica grabljivica (predatora), i velike hladnoće Antarktika. Kao rezultat tog ležanja na jajetu, Tata Pingvin izgubi pola svoje težine.

   

  Doktorica Sanja Gupta kaže da je zabilježeno dosta slučajeva Kuvada Sindroma gdje muškarac čak ima bolove u stomaku dok žena ima kontrakcije za porođaj.
  Mišel Hakakha, doktorica iz Beverli Hilsa kaže: Na mojim privatnim praksama, objašnjavala sam pacijentima Kuvada Sindrom, oni su mi se smijali. Patologija Kuvada Sindroma sastoji se u tome da muškarac osjeća potrebu da bude primjećen, što je već pitanje njegovog psihološkog stanja. Neki tvrde da Kuvada ima veze sa fizičkim stanjem. Oni osjećaju potrebu da se pridruže partnerki u jelu jer i ona jede "za dvoje" što rezultira dobijanjem na težini. Muškarci bi trebali da budu podrška svojoj partnerki u trudnoći ali ne na ovaj način Kuvada Sindroma.

   

  Ako ovo uporedimo sa dokumentarcem o Pingvinima, to bi trebalo da bude ovako: Tata je Pingvin, mama je jaje u hladnom Antarktiku.