Forumi » Trudnoća

Kada je najbolje vreme za drugo dete

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 17.48.44 CET

  KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA DRUGO DIJETE ?

   

  I mala i velika razlika između djece imaju svoje prednosti ali i svoje mane. IDEALNA RAZLIKA je ona koju roditelji zajedno odaberu i za koju se odluče. U daljem tekstu malo ćemo govoriti o dobrim i lošim stranama razlika između djece.

   

   

   

   

  RAZLIKA OD 18 mjeseci DO 2 GODINE

   

  Istraživanja pokazuju da je idealna razlika izmedu djece 18 do 26 mjeseci.
  Prvenstveno tu je ona "biološka strana". Ovaj period je idealan za majku jer je prošlo dovoljno vremena od prvog porodaja, da se tijelo vrati u normalu, a opet je i samo dovoljno "zagrijano" za još jednu trudnoću. Ta zagrijanost, kako statistika pokazuje, umanjuje rizik prijevremenog porođaja ili rođenja bebe sa niskom tjelesnom težinom (ispod 2,5 kg). Ionako ste navikli da više od godinu dana ne spavate kako treba, pa će vam nespavanje i sa drugom bebom lakše pasti nego da ste pravili veću pauzu.

   

  S druge strane imamo "socijalnu stranu ", gdje je vaše prvo dijete u prednosti jer će od samog starta imati druga za igranje. Budite sigurni da će oni biti mnogo vezani u životu jedno za drugo.
  Vama, kao majci ce biti lakše da uz jednu bebu podignete i drugu jer ste već ušli u rutinu, imate dobru organizaciju, svježi ste sa znanjem i to vam nekako sve ide "u hodu" da i niste svjesni koliko zapravo postižete. Pozitivna strana male razlike među djecom je i ta što starije dijete još nije zauzelo svoj "jedinstveni" položaj u porodici, pa je i ljubomora manja. Naravno da postoji i teža strana s kojom morate da se borite kao na primjer : borba sa duplim pelenama, starije dijete traži pažnju za koju vi nalazite sve manje vremena, neprospavane noći, trčanje u parkiću za jednim a nosanje drugog djeteta...ali bilo koja druga razlika vam donosi manje ili više slične "problemčiće" samo drugačije prirode (vrtić i radionice,domaće zadaće, treninzi, društvo, pubertet...).

   

  Neki istraživači iz Kolumbije tvrde da djeca začeta malom razlikom (do 18 mjeseci od prvog porođaja) imaju veće šanse da obole od autizma, a da djeca koja su začeta sa najmanjom mogućom razlikom (ispod 12 mjeseci) imaju 3x veće šanse da obole od autizma. Ove tvrdnje nisu dokazane. Dobra strana je i ona finansijska. Mlađe dijete će moći da koristi dosta stvari od starijeg koje su još uvijek dobro očuvane i nove.

   

  Nemojte da upoređujete djecu (kada je prohodalo prvo a kada drugo, kada su progovorili, kakva im je motorika, kakva su im interesovanja, kada je koje skinulo pelene...). Sva djeca su različita, od prvog dana kada dođu na svijet oni imaju svoj karakter. Nema mjesta poređenjima, to izbacite.
  Nemojte mladem djetetu sve da popuštate dok starije trpi. Tu grešku prave mnoge majke. Već od starta pravite balans i jednako tretirajte oba djeteta. Niti je starije zrelo da shvati neke stvari, niti je malo previše malo da mu se sve dopusti. Podjednako su krivi za svoje postupke. U većini slucajeva mlađe dijete se takvim "tretmanom" razmazi (narodski rečeno) što kasnije može da dovede do gubitka samopouzdanja kod starijeg djeteta.

   

  U ovom periodu, i sa ovako malom razlikom, najbolje bi bilo da imate neku dodatnu pomoć koja vam je neophodna za kućne poslove. Gledajte da što manje vremena provodite na to, a što više na djecu. Kućni poslovi uzimaju mnogo vremena, stvaraju dodatni umor, tenziju, neraspoloženje, a to sve treba potpuno isključiti. Majka djeci treba naspavana, odmorna, vesela i raspoložena.

   

   

  RAZLIKA OD 2 DO 4 GODINE

   

  Prednost ove razlike ogleda se u tome što će vama biti malo lakše jer starije dijete već ne nosi pelenu, samo jede, samo se uspava, samo se oblači i s te strane majka ima veliko olakšanje.
  Činjenice govore, da je uzrast od 2 godine jedna od važnijih prekretnica u djecjem sazrijevanju, jer je to vrijeme kada ono upravo počinje da bude samostalno, da formira svijest o sebi, da gradi svoj položaj u kući i da prihvata činjenicu da sve što ga okružuje je samo njegovo. Međutim dolazak druge bebe on shvata kao mogućnost da izgubi svoj položaj, roditeljsku pažnju i ljubav i sve ono što je do sada samo njemu pripadalo.
  Istraživanja su pokazala da najveći rivalitet među djecom postoji kada je među njima razlika 2 do 4 godine.

   

  Često se dešava da starije dijete počne da se ponaša kao mlađe (da ponovo piški u gaćice, traži varalicu iako je to odavno ostavilo, traži da se nosi u rukama, da se vozi u kolicima, ljulja u kolijevci...).
  Ono što je najbolje da uradite u ovom slučaju, jeste da ohrabrite starije dijete da pomaže oko bebe (donosi pelene, flasicu, složi robicu...)
  Da li ste razmisljali o nekom upisu u vrtić ? Ne mora to biti na cijeli dan, ako vam se čini da je suvise malo da krene (2 godine) možda u neki privatni vrtić 2-3 puta nedeljno ili samo na nekoliko sati dnevno ? Djeca od 3-4 godine itekako su zrela cjelodnevni boravak u vrtiću i ovo je najbolje rješenje za majku.
  To bi mu pomoglo da malo izađe iz kuće, među svoje vršnjake a i vama bi dalo dovoljno vremena da se organizujete samo sa jednom bebom, pa u podnevnim časovima da više pažnje poklonite i starijem. Ljubomora će biti zasigurno manja.

   

  SAVJET: Nemojte praviti veliko slavlje i davati pretjerani značaj dolasku nove bebe, ponašajte se kao da je ona oduvijek sa vama i kao da je taj njen dolazak samo malo uljepšao taj dan.

   

  Način obraćanja djetetu

   

  Nemojte reći: "Ne radi to bebi, povrijediceš je." Recite "Nježno je mazi po glavi, ona to voli"
  Nemojte reći: "Ostavi to, to nije tvoje nego bebino" Recite "Hajde da damo to bebi, a ti i ja da igramo lopte"
  Nemojte reći: "Ne vici, probudiceš seku, jedva je zaspala" Recite "Hajde da šapucemo da ne probudimo seku"
  Nemojte reći: "Prestani da se ponašaš kao beba" Recite " Ti si moj veliki djecak i pomazite ga po kosi."

   

   


  RAZLIKA OD 4+ GODINA

   

  Stručnjaci kažu da je dolazak nove bebe u porodicu, u ovom uzrastu, ne narušava samopouzdanje starijeg djeteta. Međutim ova teorija nije baš tačna za svu djecu od 4 godine, ima ih još dosta koji u tom periodu pokazuju znake ljubomore jer je ovo prelazni period do 5'te godine kada su oni sasvim zreli i odrasli i stekli su svoje samopouzdanje. 
  Djeca sa 5 ili više godina razlike nisu na "istim talasnim dužinama" (narodski rečeno), nemaju ista interesovanja, nemaju isto društvo, nemaju iste obaveze, ne nose iste brojeve obuće i odjeće....u svemu im se putevi razilaze pa je i RIVALSTVO na znatnom minimumu. Prosto ova djeca nemaju oko čega da se prepiru, a i ako postoji razlog za tako nešto, starije dijete je već zrelije i svjesnije i u većini slučajeva popušta mlađem.

   

  Veća razlika među djecom majci donosi olakšice u smislu fizičkog dijela posla, jer starije dijete već može samo i da jede, i da se obuče i da složi svoje stvari, s njim se možete sve dogovoriti i razgovarati. To su prednosti velike razlike, za majku.

   

  Osim fizičke prednosti tu je i ona biološla: majka se oporavila od prvog porođaja, hormoni su se stabilizovali i sve je taman došlo kako treba. Ponovno zatrudnjivanje znači novo dugme "reset" za vaš organizam, i u većini slučajeva majke teže podnesu trudnoću nakon duže pauze nego majke koje su zatrudnile nakon 12-18 mjeseci ponovo. Ono što svakako nije prednost velike razlike to je što su djeca sa velikom razlikom u godinama manje bliska nego djeca približnog uzrasta. Naravno, ovo je neko generalno pravilo, ali ima iizuzetaka. Razlog tome je kao što smo naveli drugačija interesovanja, druženja, obaveze itd... Veoma važno je da majka ne očekuje previše od starijeg djeteta, kada je čuvanje bebe u pitanju. Treba da imate na umu, da je i ono samo još uvijek dijete a ne roditelj i da ne može da preuzme veliku brigu o mlađem bratu ili sestri.
  Za svaku njegovu pomoć, trudite se da ga nagradite, bilo džeparcem, bilo da je to neki omiljeni kolač, bilo da je to neka igračka i tome slično.
  Dajte mu do znanja kako vam njegova pomoć mnogo znači.

   


  KAKO STARIJEM DJETETU REĆI DA DOLAZI BEBA ?

   

  Nikako nemojte kriti i odlagati da mu saopštite vijest. Recite to što prije kako biste mu dali vremena da to prihvati i da se na to privikne. Povedite ga sa sobom na UZ da i ono vidi bebu u stomaku. Pričajte mu šta beba sve radi u stomaku i kako joj je tamo. Pričajte priče u kojima su glavni junaci brat i sestra, ili dva brata, ili dvije sestre. Pričajte mu priče kad je on bio beba i pokažite mu slike.
  Ako imate prijatelje koji imaju bebu i jedno starije dijete, odvedite ga da i sam vidi taj odnos starijeg prema mladjem.

   

  Pustite ga da sam bira garderobu za bebu koja dolazi, da bira boju kolica, posteljine...
  Stavite mu do znanja da je on sada vaša desna ruka i pomoći oko bebe koja dolazi i krunišite ga epitetom da je on "veliki bata" ili "velika seka".
  Još dok je u stomaku, zovite bebu imenom, da bi starije dijete to realnije doživjelo.

   

  Dragi roditelji, nemojte previše da se oslanjate na priče o najboljoj razlici. Najbolja razlika je ona koju vi sami odredite i koja vama najviše odgovara.