Forumi » Windows 10

Win10 ima tajnu CompactOS opciju koja štedi skladišni prostor

    • Moderator
    • 779 postova
    10. октобар 2016. 08.33.58 CEST

    Windows 10 ima tajnu CompactOS opciju koja štedi skladišni prostor

     

    Jedna od manje poznatih funkcija koje stižu uz Windows 10, jeste novi mehanizam za kompresiju - CompactOS. Opcija je predstavljena kako bi se ublažio nedostatak skladišnog prostora na sistemima sa limitiranim postorom, kao što su tableti ili laptopovi sa manjim SSD-ovima.


    CompactOS zamenjuje Windows Image File Boot (WIMBoot) funkciju sa Windowsa 8.1, koja je omogućavala bootovanje kompresovanih .wim image fajlova. CompactOS je bolji od WIMBoota jer je lakša za konfigurisanje i korišćenje, a može se koristiti i nakon što ste instalirali Windows 10.



    Kako omogućiti CompactOS opciju u Windowsu 10?


    * Napomena: CompactOS bi trebalo da omogućite samo ukoliko zaista imate problema sa malim skladišnim prostorom. Na normalnim računarima, sa solidnim prostorom, ovo će samo usporiti sistem i uticati na korisničko iskustvo.



    Moguće je upravljati CompactOS funkcijom pokretanjem Compact.exe komande u CMD-u, uz administratorsku dozvolu. Mogu se koristiti sledeće komande:



    Za proveru da li je CompactOS na vašem sistemu omogućen, ukucajte ovu komandu na sistemu: Compact.exe /CompactOS:query



    Za omogućavanje CompactOS-a na Windows 10 računaru i uštedu skladišnog prostora, ukucajte komandu: Compact.exe /CompactOS:always



    Ukoliko želite da onemogućite CompactOS, ukucajte: Compact.exe /CompactOS:never



    Vreme izvršavanja poslednje dve komande zavisi od konfiguracije korisnikovog računara.



    Izvor:Fossbytes