Forumi » IT Vesti

Microsoftov Edge browser ostaje siguran

    • Moderator
    • 779 postova
    04. октобар 2016. 10.11.38 CEST

     Microsoftov Edge browser ostaje siguran tako što se ponaša kao virtuelni PC (video)

     

    Microsoft je predstavio Windows Defender Application Guard za Microsoft Edge - novi sistem koji će izolovati pregledač na Windows 10 Enterprise računarima, čineći njihovo hakovanje težim. Kompanija je na svom blogu istakla da je ovo prvi operativni sistem koji pruža ovakav tip tehnologije u browseru. Koristeći Virtualization Based Security (VBS), koji je nedavno predstavljen za Windows 10, Edge se pokreće unutar malih i virtuelnih računara, što ga odvaja od ostalih procesa, kao što je skladište, druge aplikacije i Windows 10 kernel.



    Sistem je za sada dostupan samo za Windows 10 Enterprise, tako da administratori mogu da izaberu šta će ili šta neće funkcionisati unutar Application Guarda. Kada je funkcija pokrenuta, malware ne može da probije zaštitni VM "box" oko Edge-a i ovo mu onemogućuje pristup ostatku sistema.

     

    Treba napomenuti da će pokretanje Edge-a u virtuelnoj mašini malo usporiti browser, ali Microsoft ističe da koristi minimalne potrebne resurse kako bi servis načinio što lakšim. Još jedan problem predstavlja to što kada je Application Guard omogućen neće biti sačuvani cookies i drugi podaci, jer zatvaranje browsera u potpunosti briše memopriju sesije. Sve ovo znači da VM-zaštićeni Edge sistem još uvek nije u potpunosti spreman za korisnike koji nisu iz enterprise sektora.

    Izvor:Engadget