Forumi » IT Vesti

Revolucionarni USB-C

    • Moderator
    • 779 postova
    03. август 2016. 11.09.48 CEST

    Universal Serial Bus (USB) je standard koji je svojim pojavljivanjem već uneo revoluciju u povezivanju periferne opreme sa vašim računarom. Vrlo brzo, ovaj standard se preneo i na same periferne uređaje i njihovo uzajamno povezivanje. Tako smo prvo počeli sa USB A standardom („pljosnati“ ulaz) koje nalazimo na našim računarima, a vrlo brzo i sa USB B standardom („kockica“) koje smo prvenstveno nalazili na štampačima. Nije prošlo dugo, a USB B standard evoluirau u miniUSB B standard koji počinje masovno da se koristi kao ulaz/izlaz na mobilnim telefonima. Imajući u vidu ekplozivan razvoj mobilnih telefona, posebno kada je reč veličinama, bilo je očekivano da će i miniUSB B standrd vrlo brzo preći u microUSB B standard. Shodno razvoju USB B standrda, u istim koracima razvijao se i USB A standard.

     

    Pored fizičkih promena standarda, USB se evoluirao i u smislu brzine prenosa.

     

    Verzija USB-a Brzina prenosa podataka* 1.0 1,5 Mb/s 1.1 12 Mb/s 2.0 480 Mb/s 3.0 5 Gb/s
     
    *Brzina prenosa izražena je u megabitima po sekundi.

     

    Karakteristično za USB 3.0 standard je označavanje unutrašnjost porta u plavoj boji, kao oznaka da se radi o verziji 3.0.

     

    2.0-vs.-3

     

    Pored boje, USB verzija 3.0 prouzrokovala je i fizičke promene, doduše samo na USB B standardu.

     

    USB2vs3

     

    Ovakve promene bez jasne strategije standrda dovele su očito do revolucionarnog USB C standarda. Šta ovaj poslednji standard čini revolucionarnim?

     

    2015-macbook-usb-c-01

     

    USB A i B standardi su zahtevali da kabl morate utaknuti u port na određeni način. USB standard „C“ donosi novinu da kabl na ovom standardu možete utaknuti u port bez obzira da li je isti okrenut dole ili gore, levo ili desno. Na prvu pomisao ovo i ne predstavlja neku revolucionarnost, ali kad malo bolje razmislite, koliko vam se puta desilo da USB kabl pokušavate da utaknete u port na pogrešnu stranu? Iz ličnog iskustva, a i po Marfijevima zakonima, verovatno procentualno mnogo više od ispravnog. Ovo posebno iritira kada vam se nešto mnogo bitno nalazi na vašem externom hard disku koji očajnički i u žurbi pokušavate što pre da zakačite na svoj računar putem USB porta.

     

    USB C promoviše novu, verziju 3.1 koja nam donosi brzinu prenosa od 10 Gb/s, tj. prenos 1GB u sekundi! Ovo je definitivno revolucinarno, jer je USB ver.3.0 imala protočnost u pola manju. Takođe, glasine postoje da će se verzija 3.1 primenjivati samo na USB C standardu.

     

    100W na USB C portu! Teorijskih 100W, a praktičnih 20W dovoljno je da napaja periferni uređaj koji kačite na ovaj port, npr. monitor, drugi laptop, mobilni telefon, itd. Dakle jednim kabl.om vrši se istovremeno prenos podataka i napajanje. Nije li to revolucionarno?

     

    Marketinški trik ili futurističko razmišljanje, tek kompanija Apple je svoj najnoviji laptop, MacBook proizvela sa samo jednim jedinim portom na sebi – USB C portom.

     

    I da rezimiram, jedan unirvezalan USB port za konektovanje svih vrsta uređaja, dovoljno fizički mali, dovoljno brzi i dovoljno energetski moćan. USB C obećava!

     

    Izvor:Drugastranaracunara.rs