Forumi » Destinacije

Ako samostalno putujete na Kubu ovo trebate znati

    • 1581 postova
    08. јун 2016. 12.11.24 CEST

     

    Putovanje na Kubu je jedinstveno, na dobar i zanimljiv način, a ovih nekoliko saveta će vam to putovanje sigurno učiniti lakšim. Ako putujete samostalno nemojte ni pomisliti da dođete na ostrvo, a da prethodno niste rezervisali barem prvih nekoliko noći (najbolje ceo period vašeg boravka kako biste bili potpuno mirni) u nekom od kubanskih B&B ili hotela. Na internet stranici Cuba Travel Network možete videti trenutnu raspoloživost hotela. Za B&B koristite sajtove hostelsclub.com, cubacasas.net i airbnb.com ili pogledajte homestay.com ukoliko želite da odsednete kod nekog lokalca.

     

    Online rezervacije za Víazul, najpoznatijeg prevoznika u zemlji, koji ima redovne zakazane polaske za različite destinacije unutar ostrva, mogu se napraviti samo sedam dana unapred, što zahteva planiranje. Neophodno je i da odštampate vašu rezervaciju kako biste dobili kartu na autobuskoj stanici.

    Treba imati na umu da brojne rute imaju veliki broj putnika. Ukoliko ne uspete da dođete do mesta na ovaj način, uporni privatni taksisti (boteros) izvan svih autobuskih stanica okupiće putnike koji idu u jednom pravcu i naplatiće im vožnju isto ili čak i manje nego Víazul. Ovo je usluga od vrata do vrata, jedino što treba biti pripremljen na činjenicu da kubanski taksisti vole brzu vožnju.

     

    Državna agencija Cubanacán Connectando Cuba nudi uslugu prevoza od hotela do hotela, za istu cenu kao i Víazul, a rezervacije se mogu napraviti na njihovim zvaničnim deskovima koji su locirani u mnogobrojnim hotelima.

     

    Taksi prevoz u Havani postaje sve skuplji. Ukoliko odsedate u nekom B&B pansionu, zamolite vlasnika da vam pokaže kako da dođete do almendrón-a, kolektivnog taksija, jeftinog i zabavnog vida vožnje u čuvenim američkim oldtajmerima koji su sinonim za Kubu.