Forumi » Destinacije

Venecija

    • 1436 postova
    20. мај 2016. 23.06.50 CEST

    Oni koje pokreće ljubav, i koji u njoj vide večno nadahnuće i inspiraciju, kažu da je Venecija grad pred kojim pokleknu sve zaljubjene duše. Rame uz rame očaravajućem Parizu, grad kroz koji plove gondole skupljajući tako još više materijala za ionako bogatu istorijsku priču, o čijoj lepoti svedoče i imena koje je ona kroz istu menjala: „Presvetla“, „Dominanta“, „Kraljica Jadrana“, „Grad vode, mostova, svetlosti…“.

    Nekadašnje središte Mletačke Republike, Venecija je prema mnogima ponela titulu najlepšeg grada na svetu, a u njoj su inspiraciju pronalazili mnogi književnici. Ovaj „muzej na moru“ na svakom svom ćošku priča neku staru priču, istorijsku ili običnu, brojne palače vraćaju u vremena duždeva i karnevala koji su tradicijske zabave.

    Venecija je grad sa 118 ostrva koji su podeljeni sa 170 kanala i povezani sa više od 400 mostova, a kako je svaku lepotu teško nositi, tako i ovom gradu svake godine podizanje nivoa mora odnese deo duše kojoj je onda potrebno vreme da se oporavi.
    Oko 500 gondolijera provešće vas kroz venecijanske kanale, a pored ovog posebne vožnje grad možete upoznati kroz laganu šetnju ili uz korištenje taksi brodića.

    Karnevalsko vreme ipak je događaj koji vas potpuno odnosi u duh prošlosti i venecijanske tradicije, i ono je posebno za svakog posetioca. Lica i tela maskirana u prinčeve i princeze, vitezove, strašne i opasne zveri, vrckaste harlekine, opsedaju ovaj grad i čine da u njemu bude sve od života, šarenila, osmeha, duha i duše, hedonizma, a svojim gostima nude priliku da zauvek zabilježe trenutak užitka kojeg će se nekad gledajući foto-album, sećati se kao neopisivog i posebnog.

     

    Karneval je ušao i u svetsku literaturu zahvaljujući Goldonijevim i Goetheovim tekstovima, a najveću slavu možda mu je dao Casanova.
    Priuštite sebi hranu za dušu i neka nova sunčana jutra, hraneći se lepotama Trga Svetog Marka, Duždeve palače, crkve Santa Maria della salute o kojoj je pevao i naš Laza Kostić, lepotama grada ljubavi pred kojim pokleknu i oni najhladniji – Venecije.


    Poslednja izmena: 20. мај 2016. 23.07.41 CEST"