Forumi » Destinacije

Banje u Srbiji

    • 1436 postova
    20. мај 2016. 22.53.56 CEST

    Banjski turizam je najrazvijenija grana turizma u Srbiji. Njegovu zastupljenost opravdava i činjenica da na području naše države postoji oko 1000 izvorišta hladne ili tople mineralne vode na kojima se nalazi preko 50 banja. Za lekovitost ovih mineralnih izvora se znalo još od davnina. Tome svedoče i mnoga arheološka nalazište od pre nove ere, naročito za vreme Rimljana, koji su gradili svoja poznata rimska kupatila. Iz tog perioda su Niška banja, Vrnjačka, Sokobanja itd.
    Terapija lečenja mineralnim vodama, koja često uključuje i lekoviti gas i blato, se naziva balneoterapija. Kako se banje uvek nalaze u prirodi, okružene šumama, pašnjacima, zaštićene od vetrova, u dolinama, to sve doprinosi da balneoterapija da pozitivne rezultate. Na ovaj vid terpije ne treba ići samo kada se lečite, poželjno je da se to radi i preventivno.



    Osim svoje osnovne funkcije, srbijanske banje nude široke i raznolike mogućnosti za posetioce. U banjama nipošto ne morate samo da se lečite. One su mesto za istinsko uživanje, opuštanje, rekreaciju i odmor, ali i zabavu. U sklopu banja se nalaze uređeni sportski tereni, biciklističke staze, bazeni, mnoge uređene zelene površine, škole jahanja, te sve ostalo što je doprinelo njihovom turističkom značaju. Pored sportskih dešavanja, banje nam uvek nude i kulturne manifestacije. Često se organizuju razni sajmovi, kolonije, izložbe, koncerti, te dešavanja sličnog karaktera.

    Banje možete da posetite nezavisno od toga koje je godišnje doba. Tamo će vas uvek dočekati stručno medicinsko osoblje koje će odrediti kakav oblik terapija je potreban za vaš slučaj. Uz tu uslugu, u banjama ćete dodati imati mogućnost korištenja spa i wellnes centara, sauna, turskih kupatila, fitnes centara, masaža, hidromasaža itd.

     

    U banjama se uspešno tretiraju reuma, astma, razne povrede, obolenja kože, bolesti metabolizma, kardiovaskularne bolesti, neurološka obolenja i mnoga druga. Tretmani lekovitom vodom mogu biti u vidu kupanja, ispiranja, orošavanja ili konzumiranja vode. Lekari savetuju da je poželjno da svaka osoba, bez obzira na svoje zdravstveno stanje, barem jedanput godišnje boravi u banji. U odnosu na svoj geografski položaj, banje Srbije se mogu podeliti na one koje se nalaze u istočnoj, zapadnoj, severnoj, južnoj i centralnoj Srbiji. Banja koja ima najveći broj posetilaca svake godine je Vrnjačka banja. Zahvaljujući svojim prirodnim lekovitim svojstvima, te svim ostalim dodatnim sadržajima koje pružaju, banje Srbije definitivno zaslužuju najvišu poziciju kao najvažnija turistička grana.