Forumi » Destinacije

Vodopadi Srbije

    • 1436 postova
    10. мај 2016. 23.40.11 CEST

    Beli izvor

     

    Vodopad izuzetne prirodne lepote. Još uvek relativno dobro skriven od javnosti. Možda najviše zahvaljujući neažurnosti naših turističkih organizacija. Reka izvire iz stenovite planine i nakon samo 30-tak metara se obrušava vertikalno sa visine od oko 10–tak metara. Odmah posle pada, voda dalje pravi tri lepe bigrene kade da bi i dalje još stotinak metara kaskadno tekla. Zaista je šteta što za ovaj izvor i vodopad pretežno zna lokalno stanovništvo.

    Kako ga naci:   Na putu od Majdanpeka ka Boru na 14 kilometru videćete autobusko stajalište ofarbano u plavo na kome piše ”beli izvor” samo 100 metara odatle sa desne strane ugledaćete potok koji prolazi ispod asfaltnog puta.Jedini način da krenete ka vodopadu je da zamolite ljubaznog domaćina da prodjete kroz njegovo dvorište jer put bukvalno prolazi kroz njegovo imanje.Nastavite dalje tim šumskim putem i nakon 1km možda i manje naići ćete na ovaj prelep vodopad. Samo par kilometara pre ovog mesta pored samog asflatnog puta sa desne strane iz pravca Majdanpeka nalazi se ovoga puta obeleženo skretanje za prerast kameni most.Preporučujem da se pored puta parkirate.Zatim za samo par stotina metara šetnje, doći ćete do ove velelepne prirodne gradjevine.

    GPS 44° 21' 2.21" N 22° 0' 57.68" E

     

     

    Beljanički Buk

     

     

     

    Stotinak metara velikom padinom voda na sve strane pronalazi put da bi se na kraju umirila u svom koritu gde dalje mirno nastavlja da teče ka Mlavi. Od celog nemirnog toka izdvajaju se dve kaskade koje su najveće i koje plene svojim slobodnim padom. Ako se planira dolazak na ovu prelepu planinu neka to bude u proleće kada su kaskade tj.vodopadi prepuni kristalno čistom vodom,ili na jesen posle obilnih kiša.

     

    Kako ga naći:   Kada u Žagubici obidjete vrelo Mlave sto je vredno paznje i ne bi trebalo da se propusti ukoliko ste već u ovom kraju.Po povratku sa vrela sa desne strane je groblje,skrenite desno i nastavite usponom dalje ka Beljanici.Vodopad se nalazi na 11km od Žagubice na izuzetno tvrdom makadamu.Posle 10km lagane vožnje naići ćete na račvanje dva puta.Skrenite tj.produžite desno i za 1000 metara naglog spusta ugledaćete vodopad sa vaše leve strane.

     

    GPS 44° 07' 45 N 21° 47' 57 E

     


    Poslednja izmena: 10. мај 2016. 23.54.53 CEST"