Forumi » Mačke

VAŠ NOVI ZAJEDNIČKI ŽIVOT

    • 1436 postova
    06. април 2016. 13.41.45 CEST

    Pošto se mačka navikla na kuću, uključujući mesta na kojima se nalaze posude za hranu i vodu i kutije sa peskom (za kuće sa više spratova, bar jedna na svakom spratu) i grebalice za oštrenje nokata, možete da počnete da je upoznajete sa kućnim i porodičnim pravilima, u šta će od sada i ona da bude uključena. Čini se da mačkama prija postojanost, pa će poštovanje vremena kada se hrani, ili igra, biti za nju veoma umirujuće, a verovatno i za Vas. Biće mnogo otvorenija za učenje prepoznavanja svog imena, Vašeg glasa, različitih ličnih osobina članova Vaše porodice, kućnih pravila o skakanju, grebanju i sličnom. Kao i ljudi, svaka mačka je jedinstvena ličnost, pa je važno da nemate nerealna očekivanja u vezi sa ličnošću Vaše mace. Kako postaje prisnija sa Vama, tako će se sve više otvarati i ispoljavati svoju individualnost. Pokažite joj da je sada punopravni član Vaše porodice i ona će Vas nagraditi, na svoj sopstveni način, svojim poverenjem, privrženošću i ljubavlju.

    OSIGURAJTE DOMAĆINSTVO OD OTROVNIH MATERIJA

    1) Čuvajte se biljaka koje držite u kući i u dvorištu, ako dozvoljavate mački da izlazi (američka Asocijacija ljubitelja mačaka zagovara držanje mačaka u kući sve vreme). Jedenje n. pr. azaleje, oleandera, uskršnjeg ljiljana ili tise može da bude kobno.

    2) Kada čistite kuću, nikada ne dozvolite mački da prilazi prostoru gde se koriste ili čuvaju sredstva za čišćenje. Sredstva za čišćenje imaju razne osobine; od onih da mogu samo da nadraže želudačno-crevni sistem, do onih da imaju snažno korozivno dejstvo, tako da mogu hemijski da izgore osetljivu sluzokožu usta, jednjaka i želuca.

    3) Kada koristite mamce za pacove ili miševe, kao i za mrave, puževe i slično, postavite ih na mesta nedostupna Vašim mačkama. Mnogi od ovih mamaca sadrže sastojke slatkog mirisa, koji je vrlo privlačan za mačke.

    4) Nikada ne dajte mački nikakve lekove, osim onih koje je prepisao veterinar. Mnogi lekovi potpuno bezbedni za ljude mogu da budu smrtonosni kada se nepravilno koriste. Jedna jaka tableta paracetamola („febricet“) od 500mg može da ubije mačku od preko 3 kilograma.

    5) Držite sve lekove van domašaja Vaše mačke. Sredstva protiv bolova, protiv prehlade, lekovi protiv raka, antidepresanti i tablete za mršavljenje su jednostavni primeri lekova za ljude koji mogu da budu opasni pa i smrtonosni čak i u malim dozama. Samo jedna polovina tablete naproksena od 200mg može da izazove čir kod mačke!

    6) Nikada ne ostavljajte čokoladu na dohvat. Približno 30g čokolade po kilogramu telesne mase može da izazove kliničke znake trovanja.

    7) Mnogi obični proizvodi za domaćinstvo pokazali su se smrtonosnim za mnoge vrste, uključujući mačke. U takve spada čak i sitan novac (visoka koncentracija cinka), kuglice protiv moljaca (pogotovu čist naftalin), omekšivači, deterdžent za mašinsko pranje sudova, baterije (soli ili alkalije u njima), svi proizvodi sa visokom koncentracijom kuhinjske soli, talog kafe i alkoholna pića.

    8) Benzin, motorno ulje, antifriz, treba da se čuvaju van domašaja mačaka. Samo jedna kafena kašičica antifriza (etilen glikola) može da bude smrtonosna za mačku od 3,5 kilograma!

    9) Pre nego što kupite proizvode protiv buva za Vašu mačku ili domaćinstvo, konsultujte veterinara  o tome koji proizvod da odaberete. Pročitajte SVA obaveštenja o proizvodu pre nego što ga upotrebite na svom ljubimcu, ili u domaćinstvu. Ako je proizvod označen „samo za pse” to znači da NIPOŠTO ne sme da se primeni na mačkama. Kada koristite sprej, ili dimni uništavač buva, udaljite mačke iz kuće za vreme određeno na pakovanju.

    10) Kada travnjak ili baštu tretirate đubrivima, herbicidima ili insekticidima, uvek udaljite mačke sa ovih površina dogod se potpuno ne osuše. Upotrebu proizvoda prodiskutujte sa proizvođačem proizvoda. Ove proizvode obavezno čuvajte na mestima kojima mačke nemaju pristup.