Forumi » Mačke

ANATOMIJA I OSOBINE

    • 1436 postova
    06. април 2016. 12.55.47 CEST

    Od svih bića koja se hrane mesom, mačke (rod Felidae unutar reda Carnivora) su najizrazitiji mesožderi i najprilagođenije su za lov i proždiranje plena. Sve mačke imaju zaobljene glave, kratke njuške, velike oči, osetljive brkove i obrve i uspravno postavljene uši. Imaju kratke, široke čeljusti opremljene dugim očnjacima i snažnim kutnjacima oštrih ivica. Jezik im je prekriven oštrim, unatrag povijenim mesnatim izbočinama zvanim papile (papillae), koje pomažu kod pijenja i kod negovanja krzna.

    Mačke imaju pet prstiju na prednjim nogama i četiri na zadnjim. Peti prst je postavljen visoko na cevanici i ne dodiruje zemlju prilikom hodanja, ali se koristi kod nege tela i hvatanja plena. Na krajevima prstiju su snažne, oštre, povijene kandže. Kod svih sem geparda kandže mogu da se potpuno uvuku u zaštitne korice. Ovaj mehanizam je prepoznatljivo svojstvo familije mačaka, iako se javlja u manje razvijenom obliku i kod nekih cibetki. Sve mačke, izuzev risa i srodnih vrsta, imaju duge repove koji im služe za ravnotežu.

    Mišićno-skeletni sistem je krajnje savitljiv, dozvoljavajući mačkama da savijaju i izvijaju tela na mnogo načina. Većina mačaka ima dobar vid i sposobne su da vide dobro i pri slabom svetlu (smatra se da im je noćni vid šest puta jači od čovečjeg); boje vide slabo. Čulo sluha im je odlično i, bar kod malih mačaka, može da oseti zvuke do 40.000 Hz, pa i više. Čulo mirisa nije tako dobro razvijeno kao kod psa (ali je ipak 14 puta razvijenije nego kod čoveka); njegova osetljivost može da varira od jedne vrste do druge.

    Mačke su krajnje hitre; na kratka rastojanja mogu da trče brže od ma kog drugog sisara i izuzetni su skakači. Takođe su i dobri plivači, pa pripadnici mnogih vrsta uživaju u kupanju. Sa lakoćom se penju na drveće, ali se u ponašanju razlikuju, od gotovo isključivo „zemaljskog” (n. pr. lav) do boravka najvećim delom na drveću (n. pr. oblačasti leopard).

    Većina može da vreba žrtve veoma postojano i u tišini; čak i lav, koji živi na otvorenom, obično leži sakriven dok ne dođe u priliku da zaskoči žrtvu. Jedino gepard, najbrži sisar, juri svoj plen. Većina mačaka su manje ili više samotnjaci, ali gepardi žive u porodičnim grupama, a i lavovi žive u grupama do 30 jedinki.

    Mačke žive u vrlo različitim sredinama, mada su najbrojnije u toplim predelima. Čak i jedna vrsta, kao tigar, može da se prostire od hladnih severnih oblasti do tropskih. Svi kontinenti, izuzev Australije i Antarktika, imaju svoje domaće vrste.