Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Salate

Recept

Postoji neverovatna podudarnost kada je reč o salatama, neke su potpuno iste ili slične ali sa različitim nazivima, neke se serviraju kao prelivi, neke kao prilog - garnitura uz glavno jelo, a neke kao samostalno predjelo ili hladno jelo.

TZATZIKI salata - jedna od najpopularnijih salata, potiče iz Grčke, neko izgovara i "caciki" i "zaziki"; međutim, ovu salatu možete naći u skoro svim svetskim kuhinjama, očigledno je svi prisvajaju kao svoje nacionalno jelo.

Sastojci:

- krastavac, očišćen i samleven
- jedan zdrobljeni čen belog luka
- jedna čaša jogurta
- jedna kašika maslinovog ulja
- jedna kašičica vinskog sirćeta
- so, mleveni beli biber
- 2 kašičice izdrobljene nane

Svi navedeni sastojci se izmešaju i dobro rashlade. Uglavnom se servira uz grčke ćufte.

Ostale sličnosti sa ovom salatom je jajik i mast-o-khiar.

JAJIK - tursko predjelo od 200 gr krastavaca, 5 dl jogurta, 2 čena belog luka, jedne kašike ukiseljenih pupoljaka kapra, malo maslinovog ulja i soli. Neko dodaje i mirođiju.

MAST-O-KHIAR - sos, preliv i salata je tradicionalni prilog uz iranska jela; priprema se takođe od krastavaca, belog luka, jogurta, soli, bibera uz dodatak suve mente (nane).

TARATOR - takođe salata od krastavaca, belog luka, punomasnog jogurta ili kiselog mleka (ili pavlake). Ovo je tradicionalno bugarsko jelo koje se često priprema i u Makedoniji. Jedan od sličnih recepata je i tartar sos - umak koji se priprema od kiselih krastavaca (ne od svežih kao ostali navedeni recepti), belog luka, pavlake, majoneza, malo senfa i začinjava seckanim peršunovim listom.

Social Share