Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kako da pripremite savršenu kafu

Recept

Barista nam je otkrio u čemu je štos dobre kafe.

Šolja za kafu treba da bude vruća

Barista nam je otkrio da pre sipanja kafe, šoljicu treba zagrejati  - oni koriste toplu vodu iz kafe-aparata. Razlog je možda iznenađujući - kada topao espreso dođe u kontakt sa hladnom keramikom njegov ukus se menja! Osim toga, zagrevanje šoljice je korisno i da bi kafa duže bila topla, što znači da duže možete da uživate u svom omiljenom napitku. 

Uvek očistite parni štapić koji koristite za pripremu kafe

Možda se ovo podrazumeva, ali svakako treba naglasiti. Parni štapić kojim pripremate mleko uvek treba da bude savršeno čist - iz higijenskih razloga, ali i zato što utiče na teksturu mleka. Na ovaj način će ono biti kremastije i brže će se peniti.

Savladajte odnos kafe, mleka i pene za savršen ukus

Produženi espresso sa mlekom, cappuccino, latte i macchiato razlikuju se po odnosu mleka i kafe - savladajte ovaj odnos ukoliko želite savršenu kafu svaki put. Na primer, cappuccino se sastoji od 1/3 espressa, 1/3 mleka i 1/3 pene. Sa druge strane, za latte će vam biti potrebno 1/3 espressa, 2/3 mleka i 1 cm pene. Sada kada znate razmeru, moći ćete da pripremite kafu koja će vam savršeno "leći".

Temperatura mleka je bitna

Ukoliko je vaš izbor kravlje mleko, njegova idealna temperatura je 60-65 stepeni, ali ako birate neku od njegovih alternativa, temperatura treba da iznosi 55-60 stepeni. Da, razlika je bitna!

Promešajte mleko pre sipanja u kafu

Pre nego što sipate mleko u kafu, promešajte mleko u bokalu. Prilikom pripreme pomoću parnog štapića, mleko će se odvojiti od pene (mleko će biti na dnu, a pena na vrhu), ali laganim mešanjem ćete dobiti onu savršenu kremastu teksturu koja vam je potrebna.  
Social Share