VolimoNet Kako da pripremite savršenu kafu

Informacija o receptu

 • Posted By : VN Kuvar
 • Objavljeno: Nov 13, 2021
 • Pregleda : 1390
 • Kategorija : PIĆA I NAPICI » Bezalkoholna pića i napici
 • Opis: Barista tips and tricks.

Pregled

 • Barista nam je otkrio u čemu je štos dobre kafe.

  Šolja za kafu treba da bude vruća

  Barista nam je otkrio da pre sipanja kafe, šoljicu treba zagrejati  - oni koriste toplu vodu iz kafe-aparata. Razlog je možda iznenađujući - kada topao espreso dođe u kontakt sa hladnom keramikom njegov ukus se menja! Osim toga, zagrevanje šoljice je korisno i da bi kafa duže bila topla, što znači da duže možete da uživate u svom omiljenom napitku. 

  Uvek očistite parni štapić koji koristite za pripremu kafe

  Možda se ovo podrazumeva, ali svakako treba naglasiti. Parni štapić kojim pripremate mleko uvek treba da bude savršeno čist - iz higijenskih razloga, ali i zato što utiče na teksturu mleka. Na ovaj način će ono biti kremastije i brže će se peniti.

  Savladajte odnos kafe, mleka i pene za savršen ukus

  Produženi espresso sa mlekom, cappuccino, latte i macchiato razlikuju se po odnosu mleka i kafe - savladajte ovaj odnos ukoliko želite savršenu kafu svaki put. Na primer, cappuccino se sastoji od 1/3 espressa, 1/3 mleka i 1/3 pene. Sa druge strane, za latte će vam biti potrebno 1/3 espressa, 2/3 mleka i 1 cm pene. Sada kada znate razmeru, moći ćete da pripremite kafu koja će vam savršeno "leći".

  Temperatura mleka je bitna

  Ukoliko je vaš izbor kravlje mleko, njegova idealna temperatura je 60-65 stepeni, ali ako birate neku od njegovih alternativa, temperatura treba da iznosi 55-60 stepeni. Da, razlika je bitna!

  Promešajte mleko pre sipanja u kafu

  Pre nego što sipate mleko u kafu, promešajte mleko u bokalu. Prilikom pripreme pomoću parnog štapića, mleko će se odvojiti od pene (mleko će biti na dnu, a pena na vrhu), ali laganim mešanjem ćete dobiti onu savršenu kremastu teksturu koja vam je potrebna.