Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Frankopan torta

Recept

Potrebni sastojci

 

Za kore: 

 

1 kg lisnatog testa

 

Za fil:

 

9 žumanaca

220 gr šećera

40 gr kukuruznog skroba

150 gr maslaca

500 gr slatke pavlake

100 gr suvog grožđa

50 ml ruma

200 gr pečenih seckanih badema

2-3 gr muškatnog oraščića

3 gr cimeta u prahu

1 korica celog limuna srednje veličine

 

Za završni sloj:

 

500 gr slatke pavlake

50 gr pečenih seckanih badema

 

Voćni deo:

 

500 gr breskvi iz kompota

 

 

Način pripreme:

 

1. Za 4 kore potrebno nam je oko 1 kg lisnatog testa, koje možete napraviti kod kuće ili kupiti.

 

2. Testo podelite na 4 dela, svaki po 250 gr i razvucite na veličinu 30x30 cm. Dok razvlačite jednu koru uvek one ostale držite u frižideru.

 

3. Pripremite oko 200 gr badema za fil. Bademe prvo treba ispeći u rerni na 180 stepeni - oko 5 do 10 minuta, a potom ih iseckajte se ohlade.  

 

4. Potom pripremite oko 100 gr suvog grožđa natopljenih u oko 50 ml ruma, tek da ih pokrije. Grožđe neće upiti sav rum, a potrebno ga je dobro iscediti i seći ili samleti u mikseru sa nožem.

 

5. Umutite dobro 9 žumanaca sa 220 gr šećera. Mutite 3 do 4 minuta, dok se ne dobije penasta smesa.

 

6. Stavite oko 300 ml vode u manju šerpicu da ključa, na najmanju jačinu jer fil treba postepeno da se kuva bez naglog zagrevanja. Potom stavite posudu sa žumancima na šerpicu i kuvajte fil na pari nekih 20 do 30 minuta, dok se žumanca lepo ne skuvaju. Pred kraj dodajte oko 4 kašike ili 40 gr proređenog kukuruznog skroba, a potom kuvajte još 3 minuta. Sklonite fil sa pare i ostavite da se ohladi uz konstantno mešanje, jer će vam se u suprotnom na površini stvoriti korica.

 

7. Kada se fil ohladio izmutite oko 150 gr maslaca i dodajte postepeno fil sa žumancima u maslac, a potom sve dobro izmešajte.

 

8. Zatim dodajte začine, i to oko 3 do 4 gr muškatnog oraščića, narendanu koru celog manjeg limuna i oko 3 gr cimeta u prahu i sve dobro izmešajte nakon dodavanja u fil.

 

9. Umutite 500 gr slatke pavlake i dodajte je postepeno kašikom u fil i konstantno mešajte. Od tog trenutka fil više nemojte mešati mikserom, jer će tako fil ostati penast.

 

10. Dodajte 200 gr pečenih iseckanih badema i suvo grožđe koje ste dobro iscedili i samleli. Grožđe možete staviti i celo, ali će vam onda biti teže da sečete lepe i perfektne komade torte.  

 

11. Tortu potom treba filovati u kalupu za pečenje kora, pa kore moramo iseći na tu veličinu. Kada isečete kore na odgovarajući oblik, počnite sa filovanjem. Lagano postavite prvu koru na tanjir za tortu i u kalup, dodajte jednu trećinu fila i lepo poravnajte. Potom stavite drugu koru i tako nastavite do kraja. Na poslednju koru ne mažemo fil već je ukrašavamo šlagom, a savet je da tortu ukrašavate šlagom tek 3 sata nakon što ste je filovali, jer će se ona u međuvremenu malo sleći. Dakle, nakon filovanja ostavite tortu oko 3 sata u frižider.

 

12. Uzmite oko 500 gr breskvi iz kompota i dobro ih iscedite. Isecite breskve na nekoliko delova i ostavite sa strane.

 

13. Umutite ponovo 500 gr slatke pavlake i prekrijte tortu sa dobijenim šlagom. Ne morate se truditi da vam šlag bude perfktno ravan jer će cela torta kasnije biti pokrivena breskvama i bademima.

 

14. Ukrasite po želji tortu, a na vrh poređajte breskve i ukrasite tortu sa oko 50 gr prženog seckanog badema.

Izvor:mojamalakuhinja

Save

Social Share