Mobilni telefoni i tableti » Diskusije


Novi Android 6.0 uređaji moraju imati podrazumevanu enkripciju

  • Član
    23. октобар 2015.

    Ako ste se ikada zapitali kako proizvođači kao što su Samsung ili LG znaju kako da naprave svoje smart telefone tako da podržavaju nove verzije operativnog sistema Android, odgovor leži u dokumentu pod nazivom Android Compatibility Definition.


    Dokument sadrži specifikacije za hardver i softver, od konfiguracija uređaja, memorije, korišćenja energije, do dozvola za aplikacije i bezbednosti.


    Google je objavio novi ovakav dokument za Android 6.0 (Marshmallow), a u njemu je jedan novi zahtev koji je opravdano dobio mnogo pažnje - šifrovanje uređaja mora biti uključeno po defaultu.


    Ako uređaji zadovoljavaju određene zahteve u pogledu memorije i performansi, moraju ispunjavati i ovaj zahtev. Drugim rečima, jeftiniji uređaji možda neće biti kriptovani.


    Google zahteva da enkripcija bude uključena po defaultu, što znači da enkripcija mora biti uključena čim korisnik završi out-of-the-box instalaciju.


    Portparolka Googlea je izjavila da će enkripcija biti uključena po defaultu u svim uređajima koji koriste Android 5.0 (Lollipop).


    U to vreme, Googleov Android je zaostajao za Appleovim iOS u zaštiti podataka, iOS 8 je već bio objavljen, sa enkripcijom uključenom po defaultu.


    To se nije dogodilo, a zahtev za proizvođače uređaja da uključe enkripciju se promenio u “snažnu preporuku”, a problem je, prema Googleu, bio u slabim preformansama uredjaja.


    Sada je podrazumevana enkripcija ponovo obavezna za proizvođače.


    Zajedno sa uređajima koji imaju slabe performanse, i uređaji koji su pokrenuti sa ranijim verzijama Androida kod kojih je enkripcija po defaultu bila isključena, biće izuzeti iz ovog zahteva prilikom nadogradnje na verziju 6.0.


    Proizvođači uređaja neće slati enkripcijski ključ izvan uređaja, što znači da niko, ni policija, ni lopovi, pa ni Google, ne može dešifrovati uređaj osim korisnika.