Ženski kutak » Diskusije


Napravite sami dezodorans u stiku

  • Član
    08. септембар 2015.

    Dezodoransi obiluju štetnim sastojcima, a većina osoba ih koristi neštedimice. Mnogi verovatno i ne obraćaju pažnju u prodavnici da li su kupili dezodorans ili antiperspirant. To - nije isto. Prvi se koristi da neutrališe neprijatne mirise tela, koji se stvaraju u dodiru znoja sa bakterijama, ali njegova funkcija nije da spreči znojenje. To radi antiperspirant, koji sprečava znojenje zbog raznih hemikalija koje sadrži. Lekari upozoravaju da antiperspiranti nisu zdravi i da se u njih stavlja aluminijum, čije dejstvo je povezano sa pojavom raka dojke i Alchajmerovom bolešću.


    U prodavnicama, na policama, najčešće se nalaze sredstva koja su kombinacija dezodoransa i antiperspiranta, pa je najbolje da pre kupovine pažljivo pogledate sastav.


    Još bolje je da koristite prirodne preparate, koje možete i sami da napravite. Oni ne sadrže opasne hemikalije, ne zatvaraju pore i deluju bolje od komercijalnih proizvoda.


    Ukoliko se odlučite da sami napravite prirodni dezodorans biće vam potrebno 1,5 dl maslinovog ulja, 3,5 kašičice gustina, 10 g pčelinjeg voska, cvetići lavande, listići ruzmarina i 3,5 kašičice sode bikarbone.


    Sušenu lavandu i svež ruzmarin stavite u maslinovo ulje i držite na suncu nekoliko dana da "puste" aromu. Potom procedite maslinovo ulje i blago ga zagrejte, tek toliko da može da otopi malo pčelinjeg voska. Na kraju dodajte gustin i sodu bikarbonu, stavite u posudu i - dezodorans u stiku je gotov i spreman za upotrebu!


    IZVOR Novosti