Sport » Diskusije


Wheelball

 • Officer
  21. октобар 2014.

  ОСНОВНА ПРАВИЛА ВИЛБАЛА


  Прилажемо вам основна правила игре и димензије терена ВИЛБАЛА, новог, аутентичног и атрактивног спорта који се не игра нигде у свету и који своју историју започиње из Србије те представља први, и врло озбиљан спортски пројекат који ће Србија кандидовати пред  домаћом и светском спортском јавношћу.


  Игра ногама са лоптом је изузетно популарна  и публика је лако упија, димензије терена су одлично избалансиране са бројем играча а број, распоред , близина и облик голова као и начин бодовања погодака чини ову игру изузетно узбудљивом, како играчима, тако и публици . У ВИЛБАЛУ  је присутно све оно најлепше, пасови, дриблинзи, шутеви,  због чега смо и заволели фудбал а сва контраверзна и оптерећујућа правила, попут офсајда, црвених картона, ограничених измена и друга су избачена не би ли се дошло до квалитетније, течније, и садржајније игре.


  Почнимо од терена,


  ТЕРЕН


  Терен је круг пречника 60 метара ( са толеранцијом + - 6 метара) и уклапа се својим обимом у ширину постојећих фудбалских терена . Подељен је са три линије које пролазе кроз центар и деле игралиште на 6 делова, 2 већа дела која припадају „капијама“ и 4 мања дела која припадају „базама“.


  Кружни терен изискује другачије кретање играча у простору а број и распоред циљева захтевају потпуно нове формације и тактике до сада непримењиване у познатим тимским спортовима.Сви циљеви су једнако удаљени од центра игралишта (30 м) и много су ближи него у фудбалу те се у свега пар пасова играчи налазе у гол шанси.


  Због кружног терена је немогуће применити правило „офсајд“ на велико задовољство нас аутора и још веће задовољство играча и публике . Овакав кружни терен у облику “точка“, као и полукружни облик, број и распоред голова , управо и чине ВИЛБАЛ толико другачијим од осталих познатих спортова. За развој ВИЛБАЛА је од суштинског значаја то, што могу да се искористе постојећи фудбалски терени са свом својом инфраструктуром и тиме знатно умање стартни трошкови за будуће вилбалске клубове.
  Ево примера како се уклопио вилбалски терен у терен ФК Мораве из Владичиног Хана.


  КАПИЈЕ И БАЗЕ


  На терену су по ободу симетрично постављени голови , 2 „капије“ и 4 „базе“.
  Капије се бране голманом а базе бране бочни играчи телом без употребе руку.
  Капије и обележен простор испред њих остаје током целе утакмице у „власништву“ тима , док се базе и простор испред базе „освајају“ након погодка те током утакмице често прелазе из „руке у руку“ и мењају „власника“.
  Капије и базе су својом улогом и положајем на терену , специфичним обликом и различитим бодовањем, најзаслужније за атрактивност ВИЛБАЛА.


  БАЗА


  Погодак у базу доноси 1 поен и елиминише противничког играча из игре.
  Када противнички тим након тога погоди исту или неку другу базу, његов играч се враћа у игру.
  Након погодка , линијски судија мења заставицу на врху базе у боји клуба који је постигао погодак, тако да играчи у било ком делу игре имају орјентацију коме тренутно припада база.


  КАПИЈА са ВИЛБАЛОМ


  Капија се брани голманом а погодак у капију доноси 2 поена.
  Вилбал је вертикални обруч постављен на највишљој тачки капије, пречника 100 центиметара.
  Погодак у Вилбал доноси 3 поена.
  Капија је мањих димензија од фудбалских голова али током игре вилбалери много чешће и брже долазе до капија и са много мање дистанце упућују ударце те се постиже доста голова. Голмани неретко истрчавају током игре па су и „лоб“ ударци честа појава.
  Погодак у обруч Вилбал представља врло атрактиван моменат у игри а играчи се често одлучују на ударце ка Вилбалу због поена које он доноси и резултатске разлике коју може брзо да направи или да достигне.
  И капије и базе су мобилне и лако се уносе и износе са терена.


  БРОЈ ИГРАЧА


  На терен излази 6 играча и 1 голман.
  На клупи седи још 8 играча и 1 голман.
  То је оптималан број играча према димензијама терена и циљевима игре, којим је избегнута гужва и „шума ногу“ на терену и при том броју играча има довољно простора да се развије течна игра.
  Током утакмице се често губе и враћају базе, па се често и смењују формације 6:6, 6:5 и 6:4, тим који је освојио једну или две базе има вишак играча али и више одбрамбених обавеза што отвара могућност опасних контранапада малобројнијих играча што све укупно игру чини узбудљивијом и динамичнијом и пружа безбројне тактичке комбинације тренерима .


  НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ ИЗМЕНА


  ВИЛБАЛ је физички изузетно захтеван спорт који од играча тражи пуну концентрацију и бројне обавезе у нападу и одбрани па је услед тога и донешено правило о неограниченом броју измена и неограниченом броју уласка у игру и изласка из игре истих играча чиме не долази до исцрпљивања и могу се активирати играчи који нису у „топ форми“ а који могу пружити одличну игру у мањој минутажи. Ово правило дозвољава тренерима у току игре, идеално комбиновање расположивих играча према тактици, формацији и резултату.


  ТРАЈАЊЕ УТАКМИЦЕ


  Утакмица траје 3 x 15 минута са 10 минута паузе између трећина ..
  На почетку сваке трећине, сваком тиму поново припадају 2 базе и 1 капија као на почетку утакмице те свака трећина постаје целина за себе али се сви бодови збрајају и добија коначни резултат.


  ЗАУСТАВНО ВРЕМЕ


  При сваком прекиду утакмице, било да је реч о ауту, фаулу или повреди играча важи правило зауставног времена како би се избегла „крађа“ времена, отезање са убацивањем лопте у игру и чување резултата. За штоповање времена при прекидима и лимитирању напада задужен је 4-ти судија.


  ВРЕМЕНСКИ ЛИМИТИ 


  У ВИЛБАЛУ је лимитирано време напада на 20 секунди тако да тимови који имају велику резултатску разлику и вишак играча не могу ићи на опцију „бескрајног“ додавања, успоравања игре и задржавања лопте.
  Голман након хватања лопте од стране противничког играча може да држи лопту у свом поседу свега 7 секунди а затим мора да се лопте ослободи.
  Временски лимит је најснажнији покретач играчима и гарант динамичне игре целим трајањем вилбалске утакмице.


  ПРЕКРШАЈНИ ЛИМИТ


  Број прекршаја по тиму је лимитиран на 3 фаула по једној трећини те се након испуњења тог лимита сваки следећи фаул до краја исте трећине, кажњава казненим ударцем. Ово правило обезбеђује чистију игру, смањује повреде играча и сецкањеигре а непажљиви, груби и безобзирни играчи немају шта да траже у ВИЛБАЛУ јер велики број казнених удараца може лако проузроковати пораз тима.


  КАЗНЕНИ УДАРЦИ


  Казнени ударци се досуђују након „трећег фаула“ ( нелимитирани фаул) и намерног или ненамерног играња руком као и у случају нерешеног резултата да би се прогласио победник.
  У ВИЛБАЛУ , за разлику од свих осталих спортова, постоје две врсте казнених удараца у зависности од места извршења нелимитираног фаула или играња руком .
  Уколико се играње руком или нелимитирани фаул десе у делу терена који припада капији, казнени ударац се изводи са 9 метара и може се шутирати или у капију или у вилбал што се бодује са 2 односно 3 поена као и у игри. Сви играчи морају стајати ван линија које обележавају простор капије осим играча који изводи казнени ударац. У случају да се од стативе или голмана лопта након ударца врати у терен , игра се наставља.
  Уколико се играње руком или нелимитирани фаул десе у делу терена који припада бази, казнени ударац се изводи из централног круга са 30 метара у небрањену базу што доноси 1 поен и елиминацију играча. Играчи такође морају стајати ван линија базе приликом извођења ударца.
  Уколико је тим већ освојио све 4 базе а направи се над њим нелимитирани фаул или се игра руком у том случају се казнени ударац изводи на капију.


  У ВИЛБАЛУ НЕМА НЕРЕШЕНИХ РЕЗУЛТАТА, већ се у том случају приступа извођењу казнених удараца и то сваки тим по 3 ударца у базу и 3 ударца на капију па се након збрајања поена проглашава победник утакмице. Када не постоји опција нерешеног резултата ни тимови не долазе да се грчевито бране већ морају да нападају да би се одбранили. Не постојањем нерешених утакмица смањује се могућност закулисних радњи и договорених утакмица и игра је лепша и чистија.


  АУТ


  Аутеви се изводе ногом искључиво са тачака пресека попречних линија са спољном линијом терена (са 6 позиција) где стоје и сталци са резервним лоптама. Због кружног терена не постоје корнери а погодак из аута се признаје.


  ИСКЉУЧЕЊА ИГРАЧА 


  Играч се искључује из игре у случајевима прегрубих фаулова, ударања противничког играча, псовања играча или судије. Искљученог играча замењује резервни играч јер се у ВИЛБАЛУ кажњава појединац а не цео тим и на тај начин искључиво појединац сноси последице свог понашања. Овим правилом се између осталог и смањује могућност утицаја судија на креирање резултата елиминацијом играча.


  КРЕТАЊЕ ГОЛМАНА


  Голман ВИЛБАЛА има врло значајну улогу у тиму због великог простора који припада капији. Простор капије досеже до центра игралишта и по њему голман може слободно да се креће и употребљава руке да спречава пасове према истуреним противничким играчима и да често истрчава у контранападе. Голман може руком да постигне погодак у базу и капију или чак у вилбал ( што се већ дешавало на тренинзима) што га чини изузетно опасним по противничку екипу и чини га једним од кључних карика у тиму.


  КРЕТАЊЕ ИГРАЧА 


  Кретање играча у ВИЛБАЛУ је другачије него у осталим спортовима, сваки играч има вишеструке улоге у игри. ВИЛБАЛ је игра високог темпа а чести напади и контранапади захтевају од сваког играча енергичност, брзо размишљање и максималну концентрацију. У ВИЛБАЛУ су због већег избора циљева могући безбројни сценарији и овај спорт ће привлачити луцидне, креативне и маштовите играче у истој мери као и добре и прецизне шутере. Наше импресије са тренинга и ревијалне утакмице су изузетне, јер су играчи са тако мало вилбалских утакмица у ногама и без тренера, успевали врло брзо да се „аклиматизују“ на потпуно нов простор и нове циљеве игре.  Основан је и регистрован СРПСКИ ВИЛБАЛСКИ СПОРТСКИ САВЕЗ као национални грански савез задужен за развој, промоцију и организацију такмичења у ВИЛБАЛУ.


   


  Спотови и прилози:


  Спот са описом основних правила ВИЛБАЛ-а на енглеском језику, који ће бити представљен светској јавности:  http://youtu.be/kHJ0Bly5bJw


   


  Прилог ТВ ПРВА о овом срспоком спорту - ВИЛБАЛ:  http://www.prva.rs/web-tv/info/exploziv/10108/exploziv---24012014/28602/vilbal.html


   


  Још један промо спот који ће обићи свет:  http://youtu.be/_ESprRSm7NA