Forumi » Trudnoća

Kalendar trudnoće - Trudnoća po nedeljama

  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 20.20.20 CET

  Kalendar trudnoće - Trudnoća po nedeljama


  Vaša trudnoća će biti jedno posebno iskustvo bez obzira da li ste već bili trudni, ili vam je ovo prvi put. Sama pomisao o tome da ćete gajiti bebu u vašem telu dok ne bude spremna za samostalan život, ponekad vas zaista može preplaviti emocijama. Radost, olakšanje, uzbuđenje i strah su najčešća osećanja koja mogu brzo da se jave i isto tako prođu. Iako, u prvi mah, četrdeset nedelja može izgledati kao večnost, većini žena prođu veoma brzo.

  Ovi članci su osmišljeni kao vodič kroz trudnoću po nedeljama i da vam pomognu tokom narednih devet meseci. Imajte na umu da ste i vi i vaša beba osobe i da nema dve potpuno iste trudnoće. Iako možda imate dosta toga zajedničkog sa drugim trudnicama, vaša iskustva mmogu biti prilično drugačija od njihovih.

  Od kada se računa trudnoća?

  Trudnoća u proseku traje oko četrdeset nedelja, mada se porođaj dve nedelje pre ili posle još uvek smatra normalnim. Bebama je u proseku potrebno 38 nedelja da dostignu zrelost, ali zbog toga što se ne može sasvim precizno odrediti trenutak začeća, računa se 40 nedelja od poslednje menstruacije. Dve nedelje nakon početka menstruacije je kada je većina žena najplodnija i kada su šanse za začeće najveće.

  Šta je trimestar?

  Prvih 13 nedelja trudnoće se naziva prvim trimestrom. Od 14. do 27. nedelje je drugi trimestar, a od 28. do 40. nedelje je treći trimestar. Neki pedijatri osećaju da zapravo postoji i četvrti trimestar, ali se tu u stvari radi o periodu adaptacije bebe na spoljašnji svet, a ne na dodatnih 3 meseca trudnoće (veliko olakšanje za trudnice, zar ne?).

  Svaki trimestar je obeležen stalnim napretkom promena i majke i njene bebe. Te promene treba da ih oboje pripreme za porođaj i da pomognu bebi da se razvije do stadijuma kada će biti spremna za vanmaterični život.

  Prvi Trimestar: Šta se događa?

  U prvoj polovini prvog trimestra, većina žena nije ni svesna da su trudne. Iako izgleda da nema smisla što nedelje trudnoće računamo još od vremena pre samog začeća, to je jedini način da procenimo kada će doći dan porođaja. Koristeći kalkulator trudnoće i računajući 40 nedelja od početka poslednje menstruacije moguće je sa zadovoljavajućom preciznošću predvideti kada će se beba roditi. Ovo naravno nema garancija, jer bebe često same odlučuju kada će doći na svet.

  Prvi trimestar je vreme značajnog razvoja. Postoji mali vremenski period, oko 12-24 časa posle ovulacije kada jajašce može biti oplođeno jednim jedinim spermatozoidom. Ovo se obično dešava u jajovodu (falopijeva tuba), dok se unutrašnjost materice sprema da obezbedi idealnu sredinu za oplođeno jajašce koje će se u njoj ugnjezditi. Ukoliko do oplodnje ne dođe, sloj endometrijuma (unutrašnji sloj materice) se ljušti i gubi s narednim menstrualnim krvarenjem.

  Od trenutka kada se spermatozoid i jajašce spoje, mala grupica ćelija počinje da razvija sopstveni i jedinstveni identitet. Posteljica (placenta) je formirana i igra vitalnu ulogu u održavanju trudnoće iz nedelje u nedelju i oslobađanju hormona koji regulišu razvoj bebe.

  U ovom delu, pogledaćemo svaku od 13 nedelja ovog važnog trimestra i videti da, koliko god izgledali mali, postavljeni su važni temelji za povećanje šansi embriona da preživi. Biće reči o promenama u vašem organizmu i kako se možete osećati. Takođe, pažljivo ćemo pratiti kako se vaša beba razvija.

  1. nedelja 2. nedelja 3. nedelja 4. nedelja 5. nedelja 6. nedelja 7. nedelja 8. nedelja

  9. nedelja  10. nedelja 11. nedelja 12. nedelja 13. nedelja

  Drugi Trimestar: Šta se sada dešava?

  Do 12. nedelje trudnoće beba je u potpunosti formirana i sve više liči na sićušno ljudsko biće. Njena glava je nesrazmerno veća od tela, a i crte lica mogu da se raspoznaju. U drugom trimestru se dalje razvijaju vitalni organi i nervni sistem.

  Tokom drugog trimestra, nedelju za nedeljom beba dobija na veličini i zrelosti. Već sredinom drugog trimestra većina žena počinje da oseća pokrete svoje bebe. To je period kada mnoge trudnice bukvalno "procvetaju" i osećaju se mnogo energičnije i uopšte bolje nego što su bile jedno vreme. Mučnina se polako smiruje i još uvek je rano za ograničavanje kretanja.

  U ovom delu pogledajmo šta se fizički dešava sa vama i vašom bebom između 14. i 27. nedelje. Biće reči i o tome kako se možete osećati, šta možete da učinite za svoje zdravlje i o fazama razvoja vaše bebe.

  14. nedelja 15. nedelja 16. nedelja 17. nedelja 18. nedelja 19. nedelja 20. nedelja

  21. nedelja 22. nedelja 23. nedelja 24. nedelja 25. nedelja 26. nedelja 27. nedelja

  Treći Trimestar: Jesmo li stigli?

  Do trećeg trimestra, beba ima redovne periode aktivnosti i mirovanja. Često menja svoj položaj, šutira i pomera da bi pronašla udoban položaj u materici. Mozak i nervni sistem vaše bebe biće do sada potpuno formirani, a pluća nastavljaju da sazrevaju.

  Trudnici ovo može izgledati kao najduži od tri trimestra. Već je uglavnom jasno da je trudna, a njena veličina je konstantan podsetnik o tome šta budućnost donosi. Čak i najjednostavnije aktivnosti mogu postati zamorne, pogotovu ako ste u radnom odnosu ili čuvate drugu decu. Ovo ipak ne može da se ubrza. Bebi još uvek treba puna podrška svoje majke, a ako se rodi prerano, zahtevaće posebnu negu.

  U ovom delu, u periodu između 28. i 40. nedelje, videćemo koliko su važne sve faze fetalnog razvoja u pripremi vaše bebe za vanmaterični život. Videćemo kako će promene u trudnoći uticati na vaše emocije, izgled, pa čak i na vašu emotivnu vezu.

  Nadamo se da smo u ovom vodiču kroz trudnoću po nedeljama uspeli da vam približimo sve one promene koje trudnoća donosi.

  28. nedelja 29. nedelja 30. nedelja 31. nedelja 32. nedelja 33. nedelja 34. nedelja 35. nedelja

  36. nedelja 37. nedelja 38. nedelja 39. nedelja 40. nedelja 41. nedelja

  KLIKOM NA SVAKU NEDELJU OTVORIĆE VAM SE PROZOR ZA TU NEDELJU 


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.46.18 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 20.21.58 CET

  1. Prva nedelja trudnoće

  Imlai smo pregled o tome šta se dešava u prvom trimestru i kako se to odnosi na svih 40 nedelja trudnoće. Ali šta se zaista dešava u vašem telu i vašoj bebi u tih prvih par meseci? Šta možete da učinite da pomognete vašoj bebi u prvim nedeljama i obezbedite joj najbolje moguće uslove za napredovanje?

  Hajde da pogledamo tu prvu nedelju, gde sve počinje i zašto je ona važna isto kao i sve naredne:

  U prvoj nedelji

  Koliko god ovo uzbudljivo zvučalo, realnost prve nedelje trudnoće i nije toliko očaravajuća. Imaćete menstruaciju i za sada - nema ni traga od bebe. To je zato što vas još uvek par nedelja deli od začeća. Ovo, doduše, ne znači da jednostavno možete ignorisati ovu prvu nedelju. Moraćete da obavite neka rana planiranja i vodite evidenciju dana.

  Svaki put kada dobijete menstruaciju, vaše telo se priprema za potencijalnu trudnoću. U vašem telu se odvija mnogo složenih hormonalnih promena, kako bi se pripremilo za oplodnju ako do nje dođe u periodu od oko dve nedelje. Zbog toga se prvi dan menstruacije računa kao početak odbrojavanja do očekivanog termina porođaja. Iako se čini da nema nikakvog smisla, ubrajanje prve 2 nedelje je standardna praksa.

  Obeležite na kalendaru datum kada ste počeli da krvarite i koliko dugo je period trajao. Ako možete, vodite evidenciju jedno par meseci da bi znali dužinu vaših menstrualnih ciklusa. Za većinu žena to je oko 28 dana, mada se i par dana više ili manje smatra normalnim. Upoznavanje sa ritmom i ciklusima vašeg organizma pomoći će vam da planirate začeće i vreme kada je najverovatnije da ćete zatrudneti.

  Ovulacija : Kada ovuliram?

  Većina žena ovulira oko 12-14 dana posle prvog dana krvarenja. Ako želite da zatrudnite, planirajte seks upravo tim danima ili neposredno pre ovulacije.

  Začeće : kako i kada se dešava?

  Nikad ne možemo znati kada dolazi do oplodnje ili začeća. Iako se možda i zemlja pod vama pomerila tokom seksa, ništa toliko spektakularno se ne dešava kada spermatozoid susretne jajnu ćeliju. Začeće se obično dešava bez fanfara ili bilo kakvih spoljnih znakova da se to desilo.

  Postoji mali vremenski period u okviru kog jajna ćelija može da preživi nakon oslobađanja iz jajnika. Potrebno je oko 12-24 sata da jajna ćelija migrira iz jajnika i niz jajovod. Ovde se obično i dešava oplodnja jajne ćelije. Spermatozoid generalno može duže da preživi od jajne ćelije, ali samo najizdržljiviji i najpokretljiviji će naći svoj put kroz grlić materice i matericu sve do jajovoda.

  Mnogo je knjiga i web sajtova koji upućuju na poslednji normalan menstrualni period. To je zbog toga što će neke žene imati manje krvarenje u vreme kada se oplođena jajna ćelija ukopa u sluzokožu materice. Važno je da se ova pojava krvi ne pobrka sa menstruacijom, zbog čega se reč "normalan" upotrebljava da bi se izbegle nedoumice.

  Za prvu nedelju trudnoće : Šta možete učiniti

  Vodite evidenciju kada vam je mestruacija počela i koliko dugo krvarite. To će vam pomoći da pratite dužinu ciklusa i kada je najveća verovatnoća da zatrudnite.
  Ako želite da začnete, prekinite sa kontracepcijom. Ako ste koristili hormonske kontraceptive kao što su pilule, može biti potrebno izvesno vreme da se vaš organizam ponovo prilagodi normalnim ciklusima.
  Počnite da uzimate prenatalne vitamine sa dodatkom folne kiseline. Preporučena doza u ranoj trudnoći je 500 mcg dnevno i ako je moguće, počnite sa uzimanjem par meseci pre nego što zatrudnite. Mali unos folne kiseline se povezuje sa većom učestalošću pojave defekta neuralne cevi kod beba.
  Ostanite zdravi i aktivni. Trudite se da vežbate svakodnevno i da se razumno hranite.
  Idite na lekarski pregled da bi se uverili da ste u najboljoj formi za začeće. Gojaznost, pušenje, upotreba narkotika ili uopšte nezdrav način života može da ometa ili odloži začeće.
  Vodite računa o vašoj imunizaciji. Proverite sa vašim lekarom šta je još potrebno da bi vi i vaša beba bili zaštićeni.
  Trudite se da ne uzimate lekove, osim ako su vam prepisani. Neki lekovi su štetni za bebu, naročito u prvim nedeljama njenog razvoja.

  Savet za ovu nedelju

  Trudite se da vodite zdrav život. Fokusirajte se na ono što je dobro za vas i što će pomoći vašem organizmu da bude zdrav i snažan.
  Pređite na 2. nedelju da vidite šta će se desiti sledeće!


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.23 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 20.28.29 CET

  2. Druga nedelja trudnoće

  Još uvek nije vreme da se preterano uzbuđujete u vezi vaše trudnoće. Iako druga nedelja trudnoće možda zvuči kao da ste već na pravom putu, potrebno je još malo vremena pre no što bude moguće da vaša beba bude začeta. Ali uz par pravovremenih intervencija i uz malo sreće, vi i vaš partner moći ćete maksimalno da iskoristite šanse za uspešno začeće.

  U drugoj nedelji trudnoće, u vašem mozgu i reproduktivnim organima odvijaju se neki suštinski i složeni procesi. Iako ne možete primetiti šta se zapravo događa i možda osetite samo malo žiganje, 2. nedelja trudnoće je početak moguće serije događaja koji vode ka tome da vaša beba postane realnost.

  Ovulacija

  Svakog meseca jedan od vaša dva jajnika oslobađa jajnu ćeliju. To se događa naizmenično, a kod nekih žena se oslobodi više od jedne jajne ćelije u svakom mesečnom ciklusu. Jajna ćelija se nalazi u omotaču punom tečnosti koji se naziva folikul. Određen hormon "govori" folikulu
  kada treba da pukne kako bi jajna ćelija dospela u jajovod. Iako više folikula istovremeno svakog meseca započinje proces sazrevanja jajne ćelije, samo će jedan, dominantan, od njih 20-ak uspeti.

  Istovremeno, dok su vaši folikuli zauzeti sazrevanjem jajne ćelije, razvija se sluzokoža materice. Estrogen se oslobađa iz ćelija u folikulu i to pomaže da se pokrene proces pripreme vaše materice za prijem oplođene jajne ćelije.

  Ako ne dođe do oplodnje vaše jajne ćelije spermatozoidom vašeg partnera, zadebljana i prokrvljena obloga unutrašnjosti materice (endometrijum) više neće biti potrebna i u narednom periodu će se oljuštiti i biti izbačena iz organizma. To se obično događa dve nedelje posle ovulacije.

  Kada ovuliram?

  Kod većine žena ciklusi traju 28-32 dana, mada se par dana više-manje i dalje smatra normalnim rasponom. Do ovulacije dolazi oko 14-og dana od početka menstrualnog ciklusa. Kod žena sa ciklusom dužim ili kraćim od standardnih 28 dana i vreme ovulacije biće drugačije.

  Kako da znam kada ovuliram?

  Postoje i neke suptilne spoljne promene kojih ste možda svesni kada ste spremni za ovulaciju.

  Kod nekih žena se pojačava čulo mirisa ili osetljvost na mirise koje inače ne primećuju.
  Bol u predelu karlice.
  Promene u sluzi grlića materice. Ove promene treba da olakšaju spermatozoidima da lakše plivaju uz grlić materice prema jajnoj ćeliji. Može da liči na belance jajeta, ili da bude vodnjikavija nego obično.
  Kod nekih žena se razvija povećan libido i veća senzualnost prema partneru. Posmatrano na biološkom nivou, to je način na koji priroda podstiče parove na seks u vreme kada je žena najplodnija.
  Postoje testovi koji analizom urina ili pljuvačke mogu da detektuju hormonalne promene i upozore ženu na ovulaciju. Ovi testovi se mogu kupiti u apotekama.
  Povećana bazalna telesna temperatura. Kada žena ovulira, njena temperatura se povećava za par stepeni u odnosu na bazalnu. Merenje i beleženje vrednosti temperature u toku par meseci će vam pomoći da utvrdite šablon promena temperature kako biste znali kada ste najplodniji.
  Jajna ćelija je sposobna za oplodnju oko 12-24 sata nakon njenog oslobađanja iz folikula. Život spermatozoida je mnogo duži, oko 3-5 dana. To znači da oni mogu da zauzmu položaj i sačekaju par dana, kupujući vreme dok se ne ukaže prilika za uspešnu oplodnju jajne ćelije. Zbog toga, ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, vredno je truda planiranje seksualnih aktivnosti par dana pre ili posle ovulacije.

  Oplodnja

  Oplodnja jajne ćelije se uglavnom dešava u jajovodu (Falopijeva tuba) i to u trećoj nedelji trudnoće. Važno je da zigot (oplođena jajna ćelija) nastavi da se kreće prema materici jer veoma brzo započinje deoba ćelija. Ako ne nastavi kretanje i ostane u jajovodu, stvara se vanmaterična trudnoća koju te mikroskopske cevčice jednostavno ne mogu da prime.

  Za bebu je potrebno dvoje

  Fascinantna i složena, ovulacija je samo jedna polovina priče kada se radi o pravljenju bebe i dolaska do 2. nedelje trudnoće. Kada vaš partner ejakulira u njegovoj semenoj tečnosti se nalazi oko 100-300 miliona spermatozoida, ali dovoljan je samo jedan da oplodi vašu jajnu ćeliju i tačno od tog trenutka svi ostali spermatozoidi odustaju od daljih pokušaja.

  Ne brinite ako niste zatrudneli već u prvom ili nakon više meseci od kada ste počeli da pokušavate. Može biti potrebno vreme da upoznate svoje cikluse i da saznate kada su vam najplodniji dani. Svakog meseca postoji oko 20% šansi da se zatrudni i mnogim parovima je potrebno i do 12 meseci ili više za začeće.

  Vaša fizička promena u ovoj nedelji

  Obratite pažnju na signale da ste ovulirali ili da ćete ubrzo (vidi gore). Vodite evidenciju i beležite datume vaše poslednje menstruacije i kada je počela i završila. Ovulacija se obično dešava negde na polovini između dva menstrualna ciklusa.
  Vaše emocionalne promene u ovoj nedelji

  Možete se osećati nekako više zaljubljivo, imati povećan libido ili jednostavno svog partnera smatrati atraktivnijim nego inače. Nekako, one njegove male iritantne navike kao da vam više neće biti važne. Pa dobro, barem ne ove nedelje.
  Vaša beba u ovoj nedelji

  U ovoj nedelji vaša beba još nije začeta, iako ste vi zvanično dve nedelje trudni. Ipak, za to postoji mogućnost kada budete ovulirali. Sve genetske informacije vaše bebe sadržane su u jednoj jedinoj ćeliji koja će biti puštena iz jednog od vašh jajnika negde na pola puta između dva vaša ciklusa.

  Saveti za ovu nedelju

  Ostavite cigarete ako pušite. Nikotin utiče na plodnost i umanjuje šanse za začeće.
  Ako želite da ostanete u drugom stanju, odredite vreme za intimne trenutke i seks sa vašim partnerom. Sa današnjim užurbanim načinom života, možda će vam trebati dobro planiranje i organizacija.
  Ne zaboravite da treba da počnete sa uzimanjem prenatalnih vitamina koji sadrže i folnu kiselinu. Preporučena doza u ranoj trudnoći je 500 mcg dnevno.
  A sada, idemo u 3. nedelju gde ćete zaista imati osećaj da idete u dobrom pravcu.

   


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.42 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 20.32.50 CET

  3. Treća nedelja trudnoće

  Čestitamo, sada ste i zvanično trudni. Biti u trećoj nedelji trudnoće znači da su se jedan partnerov spermatozoid i jedna vaša jajna ćelija spojili i vi se sada nalazite u najranijoj fazi trudnoće. Da su se kojim slučajem oslobodile dve jajne ćelije i da su obe bile oplođene, vi bi sada bili trudni sa dvojajčanim (neidentičnim) blizancima. Vi to doduše nećete znati jer sve se to odvija duboko u jednom od vaših jajovoda, na mikroskopskom nivou. U ovoj 3. nedelji, još uvek vas nekoliko nedelja deli od početka osećaja dejstva trudničkih hormona na vaš organizam.

  Oplodnja

  Proces spajanja vaše jajne ćelije i spermatozoida traje oko 24 sata. Samo jedan uspeva da se probije do centra jajne ćelije, iako se mnogo njih bori da budu onaj jedan i jedini. U trenutku kada jedan spermatozoid uspe u tome, jajna ćelija formira odbrambeni zid oko sebe da bi sprečila ostale da uđu. Na kraju, drugi spermatozoidi odustaju od daljih pokušaja. Ako jedna jajna ćelija biva oplođena jednim spermatozoidom, a zatim se podeli na dva jednaka dela, nastaće jednojajčani (identični) blizanci.

  Novooplođena jajna ćelija se sada naziva zigot i počinje da se deli na sve više i više ćelija, do otprilike trećeg dana, kada od dve ćelije - što je bilo na početku - postaje 12. Zigot se još uvek nalazi u jajovodu, ali se konstantno kreće prema materici gde će, nadajmo se, ostati još oko 37 nedelja. Sićušne prstolike treplje zvane cilija oblažu unutrašnjost jajovoda i podstiču kretanje zigota prema materici da ne bi ostao tamo gde mu nije mesto. Potrebno je oko 60 časova da oplođena jajna ćelija nađe svoj put do materice, a do tada će ih već biti 60 ćelija, svaka sa unapred određenim zadatkom i određenom funkcijom. Spoljne ćelije će oformiti placentu (posteljicu), a unutrašnje bebu.

  Oko nedelju dana nakon oplodnje u jajovodu, jajna ćelija će se ugnjezditi u sluzokožu materice. Do tada, 100 ćelija je grupisano kao grozd i to se naziva blastocista. U ovom ranom stadijumu proizvodi se trudnički hormon Humani horionski gonadotropin (hCG) i taj hormon se detektuje u urinu ili krvi kada se radi test na trudnoću. Ako se ne dobiju signali za proizvodnju HCG, sluzokoža materice više neće biti potrebna i u narednom periodu će se postepeno sljuštiti i biće izbačena iz organizma.

  Vaše fizičke promene u ovoj nedelji

  Još uvek je prerano da znate da ste u drugom stanju. Iako se možda nadate da jeste i prekinuli ste s kontracepcijom, proći će još par nedelja pre no što budete sigurni u to da ste možda 3 nedelje trudni.
  Neke žene su ubeđene da znaju istog momenta čim zatrudne. Prijavljuju čudan ukus u ustima, da se osećaju čudno ili samo drugačije, ili da imaju osećaj da se nešto dogodilo. Biti trudna tri nedelje je suviše rano, tako da hormonalne promene najverovatnije nisu odgovorne za simptome u ovoj fazi, ali ne možemo ni da zanemarimo ono u šta se mnoge žene zaklinju da je istina.
  Priroda je podešena na uspeh. Nema potrebe da budete posebno oprezni sa fizičkim aktivnostima ili da menjate svoju uobičajenu rutinu. Ako je jedna od vaših jajnih ćelija oplođena, ona već zna gde treba da ide i šta treba da radi.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Možda ćete se osećati malo "na ivici" jer želite da vreme brže prolazi kako bi saznali da li ste uspeli. Sedite i strpite se ako ste trudni 3 nedelje, ovo je veoma bitna rana faza razvoja vaše bebe i ne može se požurivati.
  Vaša beba u ovoj nedelji

  Do sada je vaša beba jedva veličine glave čiode. Još uvek je to samo grupica ćelija i nimalo ne liči na ono što će postati. Ali, ona se ubrzano deli i množi tokom svih 24 sata svakog dana.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako idete kod stomatologa, recite im da ste možda trudni. X-zraci nisu preporučljivi u ranim fazama trudnoće.
  Budite svesni rizika oko vas. Postoje rizici vezani za okruženje kao što su pesticidi i otrovi koji mogu da utiču na ranu deobu ćelija u trudnoći.
  Trudite se da u potpunosti izbegavate alkohol ili uzimanje lekova osim ako vam ih je lekar prepisao.
  Ne zaboravite da počnete da uzimate prenatalne vitamine sa dodatkom folne kiseline.
  A sada, da vidimo šta se dešava u 4. nedelji kada dolazi do implementacije oplođene jajne ćelije.

   


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.37 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 20.37.58 CET

  4. Četvrta nedelja trudnoće

  Četvrta nedelja trudnoće i vreme je za implantaciju! U ovoj nedelji embrion (zametak), koji se sada naziva blastocista, je pronašao svoj put do materice i traži odgovarajuće mesto na kome će se nastaniti za sledećih 36 nedelja manje ili više. Implantacija se obično dešava u vreme kada očekujete menstruaciju, tako da mnoge žene nisu iznenađene manjim krvarenjem u 4. nedelji. Ako umesto regularnog menstrualnog krvarenja primećujete samo male mrljice krvi, onda to može biti krvarenje usled implantacije, a ne zbog menstruacije. Zid materice je u ovom stadijumu toliko ispunjen krvlju da i najmanja ozleda može da izazove lakše krvarenje. Neke žene kažu da zapravo mogu osetiti momenat kada se zametak ugnjezdi, i ko sada može da tvrdi da nisu u pravu?

  "Mogu li sada da se obradujem?"

  Verovatno ćete posumnjati da ste možda u drugom stanju ako ove nedelje ne dođe do menstruacije onda kada je očekujete. Praćenje vaših ciklusa uz pomoć kalendara je dobra ideja. Možda osetite neke simptome rane trudnoće (vidi dole) koji će vas upozoriti da se vaše telo nekako oseća malo drugačije nego inače. Opet, ne brinite ni ako se osećate potpuno isto kao što se uvek osećate. Čak iako ste zvanično trudni 4 nedelje, vaše telo se još uvek navikava na sve promene u trudnoći.

  U četvrtoj nedelji moguće je utvrditi trudnoću testom krvi ili urina. Ako je u vašem organizmu prisutan hormon Humani horionski gonadotropin, ovi testovi će ga lako detektovati. Test urina možete obaviti kod kuće, a najbolje vreme za to je rano ujutru kada se probudite jer su tada koncentracije HCG najveće.

  4 nedelja trudnoce

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Možete osetiti grčeve u donjem predelu karlice kao i osećaj punoće. Možda ćete osetiti nadimanje ili puštati gasove više nego obično.
  Mogli biste početi da osećate mučninu odnosno jutarnju mučninu, pogotovu ako neko vreme niste jeli. Miris ili sama pomisao na neku hranu vas može odvratiti, čak i ako je inače volite. Kafa, riba, crveno meso, čak i hrana za kućne ljubimce vam mogu izazvati osećaj za povraćanjem.
  Vaše grudi mogu biti mekše a bradavice osetljivije. Grudi vam čak mogu izgledati punije i zaokrugljenije, naročito ako su manje veličine.
  Možda ćete češće ići u toalet da mokrite. Čini se da nećete moće da izdržite onoliko dugo koliko bi obično mogli, da bi na kraju izmokrili veoma malo. To je zbog porasta količine krvi i pritiska cele vaše materice na bešiku ispod nje.
  Možda ćete imati lakše krvarenje zbog implantacije embriona.
  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Možete imati veliki osećaj zebnje i uzbuđenja. Iščekivanje da li će početi menstruacija se može činiti kao večnost, sa čestim odlascima u kupatilo na proveru.
  Možete se osećati slično kao i inače pred menstruaciju. Malo emotivnije, lako ćete se iznervirati i uopšte biti promenljivog raspoloženja.
  Ako imate želju da ostanete u drugom stanju, a test na trudnoću bude negativan, možete se osećati razočarano. Razgovarajte sa svojim partnerom ili s nekim ko će vas podržati. S druge strane, ako vam nije bilo u planu da zatrudnite, a otkrijete da jeste, za vas to može biti veoma stresno.
  Vaša beba ove nedelje

  Ove nedelje vaša beba je veličine tačke ili zrna maka. Još uvek je jedva vidljiva golim okom.
  U četvrtoj nedelji trudnoće odvija se velika organizacija i razdvajanje ćelija. Počinju da se formiraju tri različita sloja. Ektoderm (spoljašnji sloj) će kasnije postati bebina koža, oči, kosa, nervni sistem, mozak i zubna gleđ. Mezoderm (središnji sloj) će formirati kosti, mišiće, bubrege, tkiva i vaskularni sistem (srce i krvni sudovi). Endoderm (unutrašnji sloj) daje unutrašnje organe.
  Kada ćelija jednom dobije svoju funkciju, ona ne može više postati drugi tip ćelije. Svaka ćelija je od početka "programirana" i zna šta treba da radi i šta će postati.
  Saveti za ovu nedelju

  Kupite test za trudnoću. Najskuplji ne mora biti i najbolji. Izaberite neki sa dva štapića kako bi mogli da ponovite test. Nije moguće dobiti lažno pozitivan test, mada u veoma ranoj fazi trudnoće možete dobiti lažno negativan test. Zadržite test - ako je pozitivan, može vam biti draga uspomena.
  Zakažite prvi od mnogih antenatalnih pregleda. U početku će to biti kod vašeg lekara koji će vas dalje uputiti specijalisti na dalju negu.
  Ako je leto, izbegavajte pregrejavanje. Povišena temperatura u prvim nedeljama trudnoće može nositi rizik po bebu koja se formira.
  Pređimo sada na 5. nedelju trudnoće da vidimo šta se dalje događa..

   


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.50.46 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 20.48.51 CET

  5. Peta nedelja trudnoće

  Kad nastupi peta nedelja trudnoće, vi ćete već ozbiljno posumnjati da se nešto dešava. Menstruacija vam nije počela kada ste očekivali i već najmanje nedelju dana kasni. Možda ćete čak početi da se osećate osetno drugačije nego obično ali bi to mogli pripisivati svojoj mašti. Ako već niste potvrdili da ste u drugom stanju testom urina, onda je ovo prava nedelja za to. Upamtite da je najbolje vreme za testiranje pri prvom jutarnjem mokrenju, kada je trudnički hormon HCG na najvišem nivou.

  Kako izračunati verovatni termin porodjaja?

  Mnoge žene ne obavljaju svoj prvi antenatalni pregled do kraja prvog trimestra. Ako sada posetite lekara, moći će vam izračunati verovatni termin porodjaja. Druga mogućnost je da upotrebite naš online kalkulator u koji ćete ukucati datum početka (prvi dan) vaše poslednje menstruacije i dobićete procenu kada možete očekivati bebu. Odbrojavanje je zvanično počelo!

  Simptomi rane trudnoće - 5. nedelja

  Iako su simptomi rane trudnoće prilično klasični (npr. mučnina ili učestalo mokrenje), mnoge žene opisuju da se jednostavno osećaju čudno, kao da nisu sasvim "svoje". Čak i vaš partner može primetiti da ste osetljiviji nego inače. Iako ne izgledate ništa drugačije, vi ste zvanično u drugom mesecu trudnoće i sa još samo 7 meseci ispred vas!

  5 nedelja trudnoce

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Možete se osećati veoma slično kao prošle nedelje, bez ikakvih promena. Ne brinite. Svaka je žena drugačija i ima sopstveni doživljaj trudnoće.
  Možete osećati mučnine, naročito ujutru nakon buđenja ili ako je prošlo duže vremena od poslednjeg obroka. Može doći i do povraćanja ili ćete se osećati na ivici da povratite u različitim periodima tokom dana.
  Možete osećati nesvestice ili vrtoglavice i imati potrebu češće da sednete. Ovo može biti još gore ako vam je nivo šećera u krvi nizak i ako duže vreme niste ništa jeli.
  Vaše čulo mirisa može biti veoma osetljivo i mirisi koje obično i ne registrujete imaju moćan efekat na vaše nozdrve. Parfemi, hrana, izduvni gasovi automobila, telesni miris drugih osoba, zaista mogu biti dovoljni da se vi osećate i fizički loše.
  Možete osećati punoću i težinu u materici, slično kao u nedelji kada očekujete menstruaciju. To je zbog nadutosti u oblasti karlice i povećanog dotoka krvi u matericu.
  U 5. nedelji trudnoće još uvek se formiraju placenta (posteljica) i amnionska kesa. One će štititi i hraniti vašu bebu, kao i stvoriti sve neophodne uslove za njen razvoj do termina porođaja. Sve se ovo odvija u vašoj materici i utiče na osećaj punoće koji možda osećate.
  Vaše dojke vam se mogu učiniti teže i osetljivije nego ranije. Možda nećete moći da ležite na stomaku kada odete na spavanje jer su vam grudi toliko nežne i osetljive.
  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Mogli biste se osećati pomalo plačljivo i biti skloni izlivima emocija. Možete iskusiti čitav spektar emocija i to više njih istovremeno. Uzbuđenje, radost, briga, krivica. U emotivnom pogledu, ovo je za vas značajna nedelja, naročito ako ste planirali da ostanete u drugom stanju, pa otkrijete da jeste.
  Nasuprot tome, možda se uopšte nećete osećati tako radosno. Nije svaka žena oduševljena saznanjem da je trudna i ovo može biti nedelja razočarenja za vas. Mnoge žene se teško suoče sa činjenicom da im je potvrđena trudnoća i potrebno im je vreme da se pomire sa pozitivnim rezultatom.
  Možda ćete biti rastrzani između želje da druge trudnice pitate za savet i želje da najnovije vesti zadržite za sebe. Za mnoge žene ovo je posebno vreme, kada ostatku sveta još nije očigledno da su trudne. Za sada, još uvek je moguće da svoju trudnoću zadržite kao svoju malu tajnu.
  Možete početi da brinete da li je s bebom sve u redu, kao i sa vašim zdravljem. Ovo je vreme izazova jer mnogo toga kroz šta prolazite je za vas novo i nepoznato. Možete čak brinuti i o tome kako se vaš partner oseća ili kako trudnoća može da utiče na vašu vezu.
  Verovatno nećete biti sigurni da li da kažete svojoj porodici i prijateljima da ste u drugom stanju. Prvih 12 nedelja trudnoće mogu biti rizičan period i ne održe se sve trudnoće do termina. Lična odluka parova je kada će sa drugima podeliti vest da očekuju bebu. Mnogi čekaju da prođe 12. nedelja, kada rizik od pobačaja nije veći od 1%.
  Vaša beba u 5. nedelji trudnoće

  Ove nedelje vaš mali embrion je veličine koštice narandže ili glave eksera i može se videti na ultrazvuku.
  Beba liči na punoglavca i ima primitivno srce koje je već počelo da kuca i pumpa krv kroz njeno minijaturno telo. Nekad je moguće videti otkucaj srca na ultrazvuku kada ste u petoj nedelji trudnoće. U ovom stadijumu vaginalni ultrazvuk daje mnogo više detalja nego abdominalni ultrazvuk.
  Iako srce još nema svoj konačni izgled - sa 4 komore, postojeći cevasti kanalići odlično odrađuju svoj posao.
  Bebin mozak i kičmena moždina se formiraju, ali su još uvek otvoreni. Oni će tek kasnije da se zatvore.
  Saveti za ovu nedelju

  Setite se da uzmete prenatalne vitamine svakog dana. U petoj nedelji bebina neuralna tuba (mozak i kičmena moždina) je otvorena, ali će do sledeće nedelje biti zatvorena.
  Izbegavajte uzimanje bilo kakvih lekova osim kada je apsolutno neophodno i ako je doktor rekao da možete. Neki lekovi štetno deluju na embrionalni razvoj.
  Odmarajte se kad god možete. Možete se osećati veoma umorno i najbolji lek za to je da odspavate i da malo usporite ako je moguće.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.50.39 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 20.59.12 CET

  6. Šesta nedelja trudnoće

  Počinje šesta nedelja trudnoće i ako dosad niste uradili test na trudnoću, uradite ga sada. Test za trudnoću (test urina) možete kupiti u apotekama za par stotoina dinara i precizni su isto kao da ste uradili test kod lekara.

  Sada kada ste u 6. nedelja trudnoće, beba može i zvanično da se izmeri. Iako ima svakog smisla izmeriti njenu dužinu od vrha glavice pa do stopala, ovo je isuviše neprecizno. Čak i u ovako ranom uzrastu od 6 nedelja, beba je sklupčana, savijajući deo tela koji će kasnije postati njene noge. Pri merenju bebe na ultrazvučnom pregledu, standardna procedura je da se meri od temena do kraja kičmenog stuba (Crown Rump Lenght - CRL). Prosečna veličina u ovoj nedelji je 5-6 mm. Bebina glavica je i dalje veoma velika u odnosu na telo, ali već se mogu primetiti sićušni nabori tamo gde će se kasnije formirati njeno lice i vilica. Na telu sa strane, majušni čvorići će kasnije postati bebine ruke i noge. Na glavi, sa obe strane formiraju se male šupljine koje će postati ušni kanali. U ovom najranijem stadijumu razvoja počinju da se formiraju čak i bebine crte lica sa očima i nosem. I pored svih ovih aktivnosti koje se odvijaju, još uvek nikome osim vama nije očigledno da ste u drugom stanju.

  6 nedelja trudnoce

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Verovatno osećate iste simptome koje ste imali prošle nedelje, samo još više. Još više mučnine, veća osetljivost na mirise, umorniji ste i uopšte osećate manjak energije. Budite strpljivi i ne pokušavajte da nadvladate Majku Prirodu. Zvuči čudno, ali postoje valjani razlozi zbog kojih se osećate tako kako se osećate i nisu svi loši.
  Verovatno ćete se dosta vremena osećati bolesno, ili s druge strane, gladni. Neke žene počinju da osećaju žudnju za hranom već u ovoj ranoj fazi trudnoće, kao i želju za namirnicama na koje inače ne bi ni pomislile. Meso (i to mnogo mesa), riba i morski plodovi, voće, čak i hrskanje leda, neke su od češćih žudnji. Ostanite sa nama da saznate zašto su ovakve žudnje tako česte.
  Grudi i bradavice vam mogu biti još osetljivije. Plavkasta boja grudi dolazi od nadutosti krvnih sudova i dojke mogu veoma brzo da se povećaju. Bradavice mogu postati tamnije i možda poželite da nabavite neki udoban grudnjak za trudnice.
  Možda ćete primetiti povećan vaginalni sekret. Ako je preteran i izaziva svrab ili ima neprijatan miris, obratite se lekaru. Gljivična vaginalna infekcija (vaginalna kandidijaza) je česta u trudnoći kada se hormoni bukvalno utrkuju i dolazi do promena u vaginalnoj flori i Ph.
  Možda ćete osetiti potrebu da više gutate. Kod nekih trudnica dolazi do povećanog stvaranja pljuvačke i moraju stalno da je gutaju. To je normalna pojava koja će proći kako nedelje budu odmicale.
  Neke žene se od oko 6. nedelje trudnoće žale na glavobolje. Pokušajte da ne uzimate tablete, probajte neke jednostavne prirodne metode: prilegnite malo, pojedite nešto zdravo, povećajte unos tečnosti ili se istuširajte toplom vodom. Pomoći će i masaža glave i skalpa.
  Ako ste već imali bebu, možda ćete osetiti kao da vam odeća postaje malo tesnija oko grudi i struka. To nije zbog veličine bebe, koja se i dalje krije nisko u vašoj karlici, već samo opšta nadutost.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Ovo vreme može biti jako interesantno mnogim ženama. Realnost o trudnoći polako zauzima svoje mesto, kao i shvatanje da se moraju odreći nekih zadovoljstava. Pušenje, uzimanje alkohola ili droga spadaju u rizično ponašanje, naročito za vreme trudnoće. Sada je vreme da se prekine, kada se beba nalazi u veoma bitnoj fazi svog razvoja.
  Još uvek bi mogli biti malo uplašeni svaki put kada odete u kupatilo. Iako vam menstruacija kasni par nedelja i potvrdili ste trudnoću, možda ćete i dalje brinuti da bi mogli pobaciti. Ovo je oubičajena zabrinutost, naročito u prvih 12 nedelja ili prvom tromesečju.
  Možda pucate od želje da podelite novosti s drugima, ali oklevate za slučaj da pobacite. Razgovarajte sa vašim partnerom o tome kada bi bilo pravo vreme za vas oboje da to saopštite svetu.

  Vaša beba u 6. nedelji trudnoće

  Ove nedelje vaša beba liči na malog punoglavca. Velika glava, malo telo i sićušne izrasline na mestu gde će biti noge. Ne brinite, ovakav izgled neće dugo potrajati jer se u šestoj nedelji svakog dana dešavaju velike promene. Čak i onda dok spavate.
  Na vaginalnom ultrazvuku moguće je videti otkucaje bebinog srca i ako se broji, bilo bi oko 80 otkucaja u minutu.
  Važni unutrašnji organi se formiraju u tom malom punoglavcu, pa iako je veoma sićušan, stvara se prostora za jetru, bubrege i pluća. Nije ni čudo što se osećate umorno, toliko vaše energije se ulaže u rast vaše bebe.
  U ovoj nedelji počinju da se formiraju bebina vilica, brada, pa čak i obrazi. Koliko god da su mali, od ove nedelje će samo rasti.
  Saveti za ovu nedelju

  Nosite sa sobom u torbi dosta grickalica. Suvi, slani krekeri, slatki biskviti i voda mogu biti od velike pomoći kada nastupi trudnička mučnina.
  Ako ste skloni povraćanju, neka vam se u kolima nađe posudica (prazna ambalaža neke hrane na primer). Bilo bi dobro da ima i poklopac kako bi je bilo lakše baciti. Neka vam ne bude neprijatno ako vam pozli pred drugim ljudima. Mnoge žene su prošle kroz to i ova faza ne bi trebalo da traje predugo.
  Izbegavajte toksine, hemikalije, X-zrake, alkohol i uopšte svako rizično ponašanje u ovoj nedelji. Šesta nedelja je važan period za embrionalni razvoj.
  Nemojte biti zabrinuti ako u stvari izgubite na težini u 6. nedelji. Mučnina i povraćanje mogu dovesti do gubitka težine i imaćete dovoljno vremena da dobijete na težini i udebljate se u narednim nedeljama.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.50.33 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.03.20 CET

  7. Sedma nedelja trudnoće

  Sedma je nedelja trudnoće i tek što ste prešli polovinu prvog trimestra. Iako se možda ne osećate baš fenomenalno i ne izgledate kao da ste u drugom stanju, budite uvereni da se mnogo toga dešava u vama.

  Možda vam izgleda čudno što veličinu bebe upoređujemo sa raznoraznim voćem ili povrćem, ali to je u ovoj ranoj fazi trudnoće normalno. To samo eliminiše bilo kakve zabune jer svi mi imamo istu sliku u našim glavama. I tako, u 7. nedelji trudnoće vaša beba je veličine zrna kukuruza ili maline, zrna grožđa, omanjeg pasulja ili borovnice. Čak je i vaša materica veličine osrednje narandže. Shvatate otprilike...

  Vaša beba je i porasla za oko 10.000 puta u odnosu na ono što je bila u vreme začeća, ali vi još nećete biti svesni da ona skakuće unaokolo kao maleni pasuljčić unutar vaše materice. To će se desiti negde na sredini drugog trimestra.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Konstipacija (zatvor) može biti vaš nezvani gost ove nedelje. Debelo crevo hoće da se malo ulenji za vreme trudnoće, a i hormon progesteron ima efekat usporavanja. Pomoći će vam ako pijete dosta tečnosti i u ishranu uvrstite hranu bogatu vlaknima.
  I dalje ćete imati iste simptome kao i ranije. Mučnina, netolerancija na određene namirnice, povraćanje i gorušica mogu vas pratiti veći deo dana.
  Intenzivno lučenje pljuvačke vas stalno tera na gutanje. Zbog ovoga sigurno nećete biti u poziciji da morate nositi portiklu, mada se možete osećati kao da vam je potrebna. Obratite pažnju na oralnu higijenu, ali pazite koliko duboko gurate četkicu za zube. Vaš faringealni refleks (izaziva se dodirom korena jezika ili zadnjeg zida ždrela) je sada možda suviše osetljiv da bi zadnji deo jezika čistili s velikim entuzijazmom.
  Možda ćete se osećati kao da imate ponovni napad adolescencije sa izbijanjem bubuljica. To je isključivo zbog uticaja hormona koji divljaju u vašem organizmu kada ste u sedmoj nedelji trudnoće.
  Možda otkrijete da ste naročito osetljivi na vrućinu i poželite da prvom prilikom skinete višak odeće sa sebe. Ovo je rezultat pojačane cirkulacije krvi u vašem telu i hormonalnih "strujnih udara" uobičajenih u prvim nedeljama.
  Možda ćete osetiti malo zadebljanje oko struka, iako se vaša materica neće podići iz karlice pre 12. nedelje. Neke žene u prvom trimestru dobiju nekoliko kilograma, a neke izgube, potpuno je individualno.
  Moguće je da ćete se sve vreme osećati zaista umorno i koliko god da spavate, čini se da ne pomaže. Ovo je tako čest simptom rane trudnoće, ali do kraja prvog trimestra povratićete svoju energiju.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Ove nedelje nema velikih promena na emotivnom frontu. Moguće je da ćete još uvek imati osećaj neverice da ste u drugom stanju i oslanjati se na simptome pre nego na izgled da vas podseti.
  Ukoliko imate prijateljice koje neuspešno pokušavaju da zatrudne, možda ćete se malo osećati krivom. Imajte razumevanja prema njihovim osećanjima, ali ne umanjujte sopstveno ushićenje.
  Ove nedelje vas može sustići realnost vaše trudnoće. Možda ćete brinuti kako biste uopšte mogli biti roditelj, a pomisao o podizanju malog deteta do njegove odrasle dobi izgleda potpuno zastrašujuće. Trudite se da se pregurate dan za danom i verujte u svoje sposobnosti. Razgovarajte sa vašom majkom ili drugim ženama koje već imaju decu i koje su se verovatno isto osećale.

  Vaša beba u 7. nedelji trudnoće

  Počinju da se formiraju kosti vaše bebe, a crte lica se bolje razaznaju. Nos i usne počinju da dobijaju svoj oblik. Zadnji deo glave raste brže od prednjeg dela.
  U sedmoj nedelji počinju da se formiraju usta i jezik, kao i ruke i noge. Za sada još uvek imaju izgled perajca koja lepršaju unaokolo, ali kako nedelja bude odmicala postaće bolje definisani.
  Ove nedelje rast vaše bebe je toliko usmeren na njen mozak da se oko 100 novih moždanih ćelija formira svakog minuta. Nije ni čudo što osećate glad, za toliki rast bebe potrebna je energija koja se unosi putem hrane.
  Polne žlezde vaše bebe počinju da se formiraju, ali je još uvek prerano da se na ultrazvuku vidi da li je dečak ili devojčica.
  Ove nedelje bebini bubrezi su tamo gde i treba da budu, ali još uvek nisu počeli da filtriraju bebinu krv. Uskoro će početi da proizvode urin koji će činiti dobar deo amnionske tečnosti (plodova voda) u kojoj će beba plutati narednih ~7 meseci.

  Saveti za ovu nedelju

  Zakažite posetu zubaru. Loša oralna higijena i bolesti desni se povezuju sa prevremenim porođajem, kao i sa drugim komplikacijama. Posavetujte se sa vašim zubarom o tome kako da održavate zdrave zube i desni tokom trudnoće. Ne zaboravite da pomenete da ste u drugom stanju jer x-zraci prdstavljaju rizik u svakoj fazi trudnoće.
  Jedite djumbir. Djumbir kao dodatak hrani pomaže protiv gađenja i povraćanja. Jedite manje a češće i izbegavajte preveliki vremenski razmak izmedju obroka. Ne brinite ako više ne možete da smislite kafu ili čajeve. Mnoge žene kažu da su ovo prve od mnogih averzija koje su razvile tokom trudnoće. Probajte s čajem od nane ili srkućite vodu rashladjenu s malo leda.
  Opskrbite se slanim namirnicama i napunite špajz namazima. Mnoge žene sada žude za slanom i kiselkastom hranom koja, ako se jede kao manji obrok, mnogo se lakše podnosi nego obilan obrok. Potražite namirnice koje sadrže vitamine B kompleksa i imaju neku hranljivu vrednost, a ne samo šećer.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.50.26 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.07.46 CET

  8. Osma nedelja trudnoće

  Osma nedelja trudnoće - još samo 4 nedelje do kraja vašeg prvog trimestra što se nekako i ne čini tako daleko. I dalje je veoma važno da se pazite izlaganja toksinoma, virusima ili hemikalijama koji bi mogli da ugroze bebu u toku njenog formiranja. Nema potrebe da živite kao pod staklenim zvonom, ali budite na oprezu i trudite se da ostanete zdravi.

  Kako izgledam?

  U 8 nedelji još uvek ne izgledate kao da ste trudni, ali se sigurno tako osećate. Trudnički hormoni će raditi prekovremeno kao podrška bebi da raste i još bolje se utvrdi u zidu materice. Vaše grudi su verovatno dobile na veličini i težini, a vaša linija struka ubrzano nestaje. Možete često osećati vrtoglavice ili nesvestice, biti malo manje odlučni no inače, ili samo malo konfuzni. Sve ovo možete podvesti pod normalne simptome rane trudnoće.

  Šta ima u frižideru?

  Ove nedelje ćete verovatno još uvek osećati mučnine i odvratnost pri pomisli da jedete određene namirnice. Neki stručnjaci kažu da je ovo način na koji priroda štiti bebu od potencijalno opasne hrane. Predajte se žudnji za hranom ako je imate, bez obzira koliko se činila neobičnom. Neke žene žude čak za nekim nejestivim stvarima poput krede, peska ili zemlje. Naravno, postavite granicu ako vam neke stvari počnu da deluju isuviše primamljivo.

  U 8. nedelji trudnoće možete zapaziti da vaša izdržljivost pri vežbanju više nije kao ranije. Gubite dah i lakše se zamarate. Sada je možda vreme za izmenu programa vežbanja na neki lakši režim koji je manje naporan. I dalje je veoma bitno da se svakodnevno krećete i da u vašu dnevnu rutinu uvrstite neke vežbe i druge aktivnosti. Žene koje se previše ugoje u trudnoći mogu imati teži porođaj i veći rizik od komplikacija pri porođaju.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Evo još malo "voćnih" poređenja - u ovoj nedelji vaša materica je otprilike veličine grejpfruta ili oveće pomorandže.
  Mučnina može biti vaš stalni pratilac. Procena je da oko 70-80% žena u prvom trimestru pati od mučnine do nekog stepena. Trudite se da izbegavate padove šećera u krvi tako što nećete preskakati obroke, užinajte između obroka i jedite hranu koja se lako vari. Ne terajte sebe da jedete nešto što vam je odbojno, samo zato što mislite da je zdravo.
  Možete više osetiti težinu ili punoću u donjem delu stomaka i može se pojačati kada se najedete ili treba da mokrite. Još uvek nema spoljašnjih znakova da ste trudni, a vaš stomak je ravan kao i pre.
  Možete primetiti da ste se malo proširili u struku. Još nije vreme za trudničku garderobu, mada bi mogli potražiti pantalone i suknje sa elastičnim strukom.
  Još više umora i želje da prilegnete i odmorite se ove nedelje. Nekim danima ćete se osećati kao da uopšte niste spavali, ili barem ne dovoljno. Željno ćete iščekivati da padne noć i da se uvučete nazad u krevet. Popodnevni odmori vam mogu veoma pomoći, pa planirajte odmaranje ili dremanje u toku dana kad god možete.
  Moguće je da ćete početi da osećate bolove u donjem delu leđa od ove 8. nedelje pa nadalje. Ovo je možda nešto što niste doživeli pre trudnoće. Bol u leđima je uglavnom rezultat pritiska koji vaša uvećana materica vrši na donji deo kičme. Bol dolazi i odlazi tokom trudnoće i na njega utiče povišen nivo hormona.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Ove nedelje možete ozbiljno posumnjati da li ste zaista u drugom stanju ili je sve to samo u vašoj mašti. Možda još niste obavili svoj prvi antenatalni pregled, pa se oslanjate na simptome da se uverite da ste trudni. Budite strpljivi. Osma nedelja je podjednako važna kao i sve druge, a vaša beba se tako mnogo razvila za svega 6 nedelja otkako je začeta.
  Možete biti jako promenljivog raspoloženja i razdražljivi. Normalno je da imate takve promene raspoloženja i da ne tolerišete ljude ili situacije kao ranije. Nije lako kada osećate da morate drugima da objašnjavate zbog čega više niste ona ista osoba, naročito ako ste odlučili da još ne obelodanite vest da ste trudni.
  Možete zateći sebe kako razmišljate o bebi kao o malenoj ososbi, kog će pola biti, čak i o imenima za bebu. U mirnijim trenucima okupiraće vas razmišljanja o tome kakav će uticaj beba imati na vaš život.

  Vaša beba u 8. nedelji trudnoće

  Ove nedelje vaša beba i zvanično može da se nazove fetus. Ova "etiketa" će je pratiti sve do porodjaja, kada će konačno biti poznata kao "Beba" ili po imenu. U ovo vreme neki parovi izmisle i nadimak svom fetusu. Budite pažljivi jer, kad se jednom ukorene, može biti jako teško prestati sa upotrebom ovih, od milošte datih nadimaka.
  Vaša beba je sada duga oko 1 centimetar i konačno gubi svoj mali repić. Što se izgleda tiče, dominira glava sa velikim čelom i maleno telo. Ne brinite, u sledećih nekoliko nedelja će se izdužiti, a ruke i noge koje sada deluju tako sićušno, samo će rasti i poprimati oblik.
  Ove nedelje se formira vrh bebinog nosića. Prsti na rukama i nogama, usne, očni kapci i noge postaju jasnije definisani. Njene oči trenutno nisu tamo gde će konačno i biti, već se postavljaju prilično razmaknuto jedno od drugog i više u stranu lica.
  U osmoj nedelji, u bebinom srcu se formiraju zalisci, kao i budući disajni putevi kojima će vazduh putovati iz grla u pluća. Naziru se i oblici budućih prstiju na rukama i nogama.
  U ovoj nedelji beba pravi male nevoljne pokrete koji su tako mali da ih vi nećete ni biti svesni. I dalje je savijena i izgleda poput bubrega, ali treperi i skakuće unutar vaše materice.
  Počinju da se formiraju bebine kosti i ona sada može da savija svoje sićušne ručice u laktovima i zglobovima.

  Saveti za ovu nedelju

  Vreme je da nabavite neki udoban grudnjak.
  Izbegavajte celodnevne jurnjave od jutra do mraka. Pažljivo ocenite koliko možete podneti i ako je moguće, odmarajte se kad god se osećate umorno.
  Nabavite jastuk za trudnice koji možete koristiti do porođaja. Dugi, pravougaoni jastuci mogu biti odlična potpora uvećanom stomaku i ublažiti bolove u leđima u ranoj trudnoći.
  Počnite da se raspitujete kako bi izabrali lekara koji će voditi vašu trudnoću. Posavetujte se s prijateljima koji su dobili bebu, čitajte, informišite se i donosite odluke zajedno sa svojim partnerom.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.50.19 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.11.18 CET

  9. Deveta nedelja trudnoće

  Sada ste i zvanično u poslednjem mesecu prvog tromesečja. Do sada vam je verovatno potpuno jasno da ste trudni i to za vas više nije strani pojam. U 9. nedelji trudnoće vaša beba je postala "stalni inventar" u vašem stomaku i njeno prisustvo vrlo dobro osećate. Iako za većinu žena ove prve nedelje trudnoće nisu lagan period, drugima uopšte ne predstavljaju problem. Ako nalazite sebe u ovome, nemojte se osećati kao da vam je oteto nešto posebno. Još uvek vas čeka 30 ili više nedelja da iskusite sve simptome koje trudnoća nudi.

  Još uvek nije svima očigledno da ste trudni, mada se možda prilično debljate oko struka. Suknje i pantalone koje prijanjaju uz telo ne stoje više kao ranije i sve je manje odevnih predmeta koji vam odgovaraju. Još je suviše rano da se nosi garderoba za trudnice, zato potražite dublje u svom ormaru odeću sa elastičnim strukom.

  U devetoj nedelji trudnoće možda razmišljate da svojo porodici i bliskim prijateljima saopštite novost, jer bi inače mogli postati malo sumnjičavi. Odbijanje alkohola, ostavljanje cigareta, promene vašeg apetita ili potreba da često otrčite u kupatilo, može da bude alarm za pažljivije posmatrače. Ne postoji idealno vreme da se obznani svetu. Mnogi parovi čekaju da prođe prvi trimestar kada se smanji i rizik od pobačaja.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Još je rano da se vaša rastuća materica vidi ili oseti kroz vaš trbušni zid. I dalje je zaštićena iza vaše pubične kosti i neće početi da se podiže pre kraja 12. nedelje.
  Primetićete da su vaši krvni sudovi sada uočljiviji, naročito po dojkama i nogama. Mogu vas boleti noge nakon dužeg stajanja i možete želeti češće da sednete. Kad god ste u prilici da odmorite noge, podignite ih na stolicu ili taburet.
  Verovatno ćete primetiti da je vaš vaginalni iscedak sada povećan. To je normalno tokom trudnoće i osim ako je izrazito neprijatnog mirisa ili postane žut ili nadražujuć, nemojte brinuti.
  Možete osetiti povremene grčeve i bolove u donjem abdomenu. Ovo je takođe normalno i može izgledati slično kao predmenstrualna nelagodnost i osećaj težine. Međutim, ako su konstantno prisutni, ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje ili ste zabrinuti, obratite se lekaru.
  Moguće je da su vam bradavice narasle i postale tamnije. Možda ćete primetiti i male bubuljičice kako se formiraju oko areole. One se nazivaju Montgomerijeve žlezde i pomoćiće vašim bradavicama da se pripreme za dojenje. Ne stiskajte ih i ne pokušavajte da ih uklonite. One imaju svoju svrhu, za razliku od onih koje mogu početi da vam izbijaju po licu!
  Da, ove nedelje biste se mogli prisetiti adolescencije uz sveže izbijanje bubuljica. Oni trudnički hormoni, uz sav važan posao koji obavljaju, takođe su odgovorni i za akne. Pazite šta stavljate na akne - neke kreme nisu preporučljive u trudnoći.

  Vaše emocionalne promene

  Možda ćete se osećati malo iznureno ove nedelje. Mučnina i umor vas konstantno prate, a vi ne možete mnogo da učinite da olakšate sebi. Izdržite. Većina žena je primetila da su do kraja prvog tromesečja počele da se osećaju mnogo bolje. Odbrojavanje je počelo.
  Možda ćete otkriti da se vaš partner i nije toliko "primio" na vašu trudnoću kao vi. Njegova trenutna spoznaja vaše trudnoće je u stvari više od slušanja vašeg opisa simptoma koje imate, nego što je u mogućnosti da nešto konkretno vidi. Izbegavajte tumačenje manjka njegovog entuzijazma kao nezainteresovanost. Za sada, realnost vaše trudnoće može biti još koju nedelju daleko od njega.
  Neke žene imaju osećaj krivice što nisu obuzete materinskom ljubavlju. Brinu da bi beba mogla da "pokupi" njihova negativna osećanja i to shvati kao da nije dobrodošla. Ne uzrujavajte se ako se i vi tako osećate. Beba nema kognitivnu sposobnost da zna kako se vi osećate.
  Stalni osećaj umora i iscrpljenosti može uzeti svoj danak. Vodite jednostavan život i naučite da kažete ne aktivnostima za koja jednostavno nemate energije.

  Vaša beba u 9. nedelji trudnoće

  Vaša beba sada ima oko 2,5 cm, otprilike je veličine zelene maslinke.
  Ako za ovu nedelju imate zakazan antenatalni skrining, lekar će moći da na ultrazvučnom pregledu registruje otkucaje bebinog srca.
  Do početka 9. nedelje bebine oči su porasle i čak imaju pigmenta (boje). Većina beba se rađa sa očima plave ili braon boje. Konačna boja očiju vaše bebe postaće očigledna između 6 i 9 meseca i na nju jak uticaj imaju geni nasleđeni od vas i bebinog oca.
  Formiraju se bebine uši, i unutrašnje i spoljašnje. Unutar njenih usta je sićušni jezik, čak se i izdanci budućih zuba formiraju u vilici.

  Saveti za ovu nedelju

  Raspitajte se malo u vezi škola za trudnice. Možda postoji lista čekanja, pa rezervišite na vreme.
  Razmislite o pohađanju časova na kojima se može vežbati joga za trudnice ili raditi druge vežbe za trudnice. Ovo je sjajan način da se upoznate sa drugim trudnicama i stvorite novi krug prijateljica koje će vam biti bitna podrška.
  Ako se inače bavite džogingom, razmislite o nekom drugom načinu vežbanja. Konstantno potresanje nije idealno tokom trudnoće i postoje drugi, blaži načini vežbanja.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.50.12 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.15.29 CET

  10. Deseta Nedelja Trudnoće

  Od 10. nedelje trudnoće pa do termina porodjaja, skoro sve promene vaše bebe biće uglavnom u pravcu rasta i sazrevanja. U osnovi, ona je minijaturna verzija onoga kako će izgledati u trenutku porodjaja - samo naravno mnogo manja. Svi njeni organi su sada formirani i pripremaju se za obavljanje životnih funkcija kada se rodi oko 40. nedelje. Šanse za razvoj fizičkog deformiteta bebe su smanjene nakon desete nedelje. Ipak je veoma važno biti ultra oprezna tokom cele trudnoće. Drugi, podjednako važni aspekti bebinog razvoja nastaviće da napreduju tokom preostalog dela trudnoće.

  Otkuda toliko pitanja?

  Kada nastupi desta nedelja trudnoće, kraj prvog trimestra je zaista na vidiku. Po mnogim ženama, to je najteži od tri trimestra, jednostavno zato što simptomi rane trudnoće mogu biti tako iscrpljujući. Neke žene osećaju da od 10. nedelje mogu malo da se opuste, verovatnoća za pobačaj se smanjuje, a uzbudjenje se lagano uvlači. Da li je suviše rano da se počne sa kupovinom opreme za bebu? Treba li da saopštimo ljudima sada? Da li će s bebom biti sve u redu? Kako ja uopšte mogu da postanem nečija majka? Ova i još milion drugih pitanja će vas od sada preplaviti i to je sasvim normalno.

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Ni ove nedelje nećete izbeći poređenje sa nekim komadom voća, odnosno vaša materica neće, da budemo precizniji. Kada ste 10 nedelja trudni, vaša materica je veličine grejpfruta.
  Još više debljanja oko struka ove nedelje.
  Ništa novo u vezi vaše mučnine, barem još uvek ne. Neka vam pri ruci bude nekakva posudica za one trenutke kada vaš stomak odbija poslušnost. Držite se blage hrane koja je laka za varenje i zamolite partnera da kuva ako vi to niste u stanju.

  Šta se to sad čuje?

  U ovom periodu trudnoće možda ćete imati potrebu da se izdvojite iz učtivog društva. Vetrovi, gasovi ili kako god to nazvali, doći će vam u najnezgodnije moguće vreme. Nemojte misliti da nešto nije u redu sa vama. Pojačano stvaranje gasova je čest simptom trudnoće o kome se, doduše, malo diskutovalo. Što se tiče ishrane, izbegavajte namirnice koje samo doprinose postojećem problemu. Pasulj, zeleno lisnato povrće, mekinje i žitarice bogate vlaknima mogu biti glavni krivci.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Možda ćete primetiti da ste više sujeverni no obično. Trudite se da izbalansirate stvarnost i nauku sa malo zdrave zabave. Većina osoba ima neku svoju omiljenu priču kada treba da podele svoja iskustva u vezi trudnoće i porodjaja. Naučite da isfiltrirate ono što ne želite da čujete.
  Sanjajte... Trudnoća je period u kome snovi dobijaju potpuno novu dimenziju. Mogu biti jako čudni, prilično zastrašujući i bez ikakvog smisla. Izbegavajte njihovo analiziranje u potrazi za mogućim značenjima ili skrivenim porukama. Snovi su samo jedno sredstvo za filtriranje naših podsvesnih misli i oslobađanje od nepotrebnih informacija prikupljenih tokom dana.
  Od oko 10. nedelje mogli biste početi da mentalno organizujete svoje radne obaveze. Vaše pravo na porodiljsko odsustvo, koliko dugo želite da odsustvujete s posla i kako će se to odraziti na vaše finansije, okupiraće povremeno vaše misli.
  Možda ćete se osećati kao da imate nedostatak inspiracije i da niste privlačni. Još uvek nije očigledno da ste trudni, ali verovatno izgledate kao da nosite višak kilograma. Ne lišavajte se jednostavnih zadovoljstava od kojih se možete lepo osećati. Masaža, frizerski salon ili šoping vam mogu značajno popraviti raspoloženje.

  Vaša beba u 10. nedelji trudnoće

  Vreme je za još jedno poredjenje sa voćem: u 10. nedelji vaša beba je otprilike veličine šljive.
  Bebini prstići na rukama i nogama su do desete nedelje jasno formirani i na njima počinju da se razvijaju nokti. Vaša beba ove nedelje može da pokreće udove u laktu i kolenu i može da savija zglob šake.
  Svi bebini vitalni organi su sada na svom mestu. Tokom preostalog dela trudnoće oni će sazrevati i razvijati se u pripremi za život van materice.
  Ove nedelje bebini bubrezi pročišćavaju njenu krv i proizvode urin. Takođe, sokovi za varenje se luče u njenom stomaku, pripremajući se za prihvat plodove vode koju će uskoro početi da gutaju.
  Ako je vaša beba dečak, njegovi testisi već rade svoj posao i proizvode testosteron, najvažniji muški polni hormon.
  Bebina glava je i dalje proporcionalno velika u odnosu na telo, ali od 10. nedelje ima vrat i formirane su sve kosti lica. To znači da ćete biti u mogućnosti da na ultrazvuku mnogo jasnije vidite njen izgled.
  Sloj finih dlačica koji se naziva lanugo sada prekriva telo bebe. Unutrašnje i spoljašnje uvo, zubići i oči su potpuno razvijeni.

  Saveti za ovu nedelju

  Probajte čajeve od lekovitog bilja umesto kafe. Oni su generalno bolji za vas i predstavljaju zaista prijatnu alternativu ukoliko vaši uobičajeni topli napitci čine da se osećate pomalo "ugašeno".
  Povećajte unos mleka i kalcijuma. Sada se formiraju bebini budući zubi i svaka namirnica bogata ovim važnim hranljivim sastojkom imaće pozitivan efekat na bebine zubiće. Ove nedelje se potrudite da izbegnete bilo kakvu infekciju koja može da vam poveća temperaturu i rizik od problema sa razvojem bebinih zuba.
  Neka vam nešto za užinu uvek bude pri ruci za slučaj da vam se zavrti u glavi. Zbog raznih izazova koji mogu ometati vašu pravilnu ishranu nivo šećera u krvi može povremeno da padne. Trudite se da ne ustajete brebrzo nakon dužeg sedenja. Dajte vremena svom organizmu da prilagodi krvni pritisak dok stojite.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.50.05 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.19.53 CET

  11. Jedanaesta Nedelja Trudnoće

  Kraj vašeg prvog trimestra je na vidiku. Više nema nazad, 11. je nedelja trudnoće i prešli ste skoro trećinu puta kroz trudnoću. Ako vam je ovo prvi put, sve će vam biti novo i uzbudljivo. Ali čak i ako već imate decu, svaka trudnoća je malo drugačija i sobom nosi svoje izazove.

  Normalno je da majke koje su više puta radjale porede svoju trenutnu trudnoću sa prethodnim i na osnovu simptoma pokušaju da pogode pol svoje nerodjene bebe. Osim ako se rešite da na ultrazvuku saznate pol vaše bebe, moraćete jednostavno da sačekate da biste saznali da li su vaše sumnje bile tačne. Statistički, neznatno su veće šanse da nosite dečaka nego devojčicu. Pol vaše bebe odrediće vaš partner, a ne vi, i to je učinjeno još u 3. nedelji.

  Koliko je ljubavi u meni?

  Možda ćete se pitati kako je moguće voleti i drugo dete kao prvo, ali ne brinite. Priroda je obdarila bebe da pomognu svojim roditeljima da se zaljube u njih i one su zapanjujuće efektne upravo u tome. Majke naročito mogu biti u pravoj agoniji od brige da li će imati dovoljno ljubavi da je podele svoj deci. Dajte sebi vremena da izgradite vezu sa svojom novorodjenom bebom i imajte malo vere u sebe. Nećete se razočarati.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Vaša kosa koja inače ima svoje periode rasta i opadanja, sada može preći u fazu mirovanja. To je jedan od razloga što trudnice često tvrde da im je kosa gušća i bujnija nego obično. Jednostavno će radije ostati na vašj glavi, umesto da završi na četki za kosu ili otekne s vodom kroz slivnik kade.
  Možete takođe primetiti promene na vašim noktima jer im brzina rasta nije kao ranije. Ove promene su izazvane dejstvima trudničkih hormona.
  Ako su vam izbile bubuljice kao da ste ponovo adolescent, ovo može biti nedelja kada ćete primetiti da vam se koža konačno pročišćava. Koristite blaga sredstva za pranje lica, pijte dosta vode i obezbedite adekvatan unos svežeg voća i povrća (2 komada voća i 5 porcija povrća svakog dana).
  Kilogrami od sada mogu početi polako da vam se primiču. Možda ste, zapravo, izgubili na težini, ukoliko niste bili u mogućnosti da mnogo jedete ili ako ste povraćali. Ali od 11. nedelje, možete početi da na hranu gledate u potpuno novom svetlu. To, nekako, više nije onaj isti neprijatelj vašem želucu koji je bio pre samo nedelju-dve.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Moguće je da ćete se osećati manje iznurenom, a vaša uobičajena energija se polako vraća. Čini se da se nazire kraj mučninama, umoru i uopšte osećaju iscrpljenosti koji je tako uobičajen u prvom trimestru.
  Iz razloga što ste zapravo u stanju da se fokusirate i na druge stvari osim na to kako se osećate, beba vam možda neće biti u mislima i po nekoliko sati. Još uvek vas pokretima ne podseća na svoje prisustvo a i vi se osećate normalnije. Izbegavajte osećaj krivice što vam beba nije sve vreme u mislima.

  Vaša beba u 11. nedelji trudnoće

  Ove nedelje vaša beba meri tek nešto više od 5 centimetara. Skoro da je identična, samo minijaturna verzija sebe u trenutku rodjenja. Vaša beba sada manje liči na malog vanzemaljca, a sve više na čoveka.
  Vaša beba je u 11. nedelji veličine veće limete, zbog čega ste možda svesniji osećaja punoće u karlici. Ovaj osećaj više dolazi do izražaja krajem dana, kada vam je bešika puna ili nakon obilnog obroka.
  Bebino čelo je manje ispupčeno i oči su postavljene više ka sredini lica. Prsti na rukama i nogama, koji su doskora bili povezani i ličili na minijaturna vesla, sada su jasno odvojeni.
  Ako je vaša beba devojčica, ovo je nedelja kada će početi da se razvijaju njeni jajnici. Na rodjenju, imaće onoliko jajnih ćelija koliko će ih uvek imati i tokom života. Bebine spoljašnje genitalije se takođe formiraju.
  Bebino telo je manje sklupčano i sada se ispravlja. Do nedavno, više je imalo oblik zakrivljenog slova C, ali sad je telo manje sklupčano, osim nogu koje ostaju savijene u kukovima.
  Od jedanaeste nedelje moguće je videti bradavice na bebinim grudima. Bebine uši koje su bile postavljene nisko na vratu, sada su skoro tamo gde i treba da budu - sa strane na glavi.
  U sledeće 3 nedelje vaša beba će udvostručiti svoju sadašnju dužinu. Nije ni čudo što ste se osećali tako umorno. Čak i dok ste spavali, vaš organizam je radio prekovremeno gajeći vašu bebu.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako već niste imali prvi antenatalni pregled, sada je vreme za to. Odaberite vreme kada i vaš partner može da prisustvuje. pa posle porazgovarajte o tome kako je prošlo. Verovatno ćete biti veoma ushićeni zvukom otkucaja bebinog srca koji se sada jasno može čuti na Dopleru.
  Ne zaboravite na pranje zuba! Oralna higijena je uvek veoma važna, a naročito tokom trudnoće. Svakog dana čistite zube koncem, posetite zubara barem jednom u toku trudnoće i nađite vremena za negu zuba. Krvarenje desni nije retka pojava, ali to može značiti da zube treba češće prati i čistiti koncem, a ne smanjiti.
  Počnite da izdvajate nešto novca na stranu za vreme kada ćete napustiti posao i otići na trudničko bolovanje. Stvaranje ušteđevine može pomoći da se olakša nervoza zbog potrebe da se odsustvuje s posla. Ovo je posebno bitno u slučaju da se desi nešto nepredviđeno i vi morate da napustite posao ranije nego što ste planirali.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.59 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.29.36 CET

  12. Nedelja trudnoće

  Došla je i 12. nedelja trudnoće. Sada ste blizu kraja vašeg prvog trimestra koji mnoge žene smatraju najtežim. Pa, ako želite da ispustite uzdah olakšanja jer vam je proteklih par meseci bilo veoma naporno, zaslužili ste. Kad smo već pomenuli duboke uzdahe, možete početi da se na njih i navikavate. Od sada pa do porodjaja, verovatno ćete imati osećaj da jednostavno ne možete da raširite svoja pluća koliko biste želeli. I za ovo postoji dobar razlog - tu je još neko ko zauzima malo prostora i svi su izgledi da će tu ostati još izvesno vreme.

  Krenite u nabavku

  Od dvanaeste nedelje trudnoće taj stalni osećej mučnine i umora bi trebao početi da nestaje. Možete primetiti da vam se apetit vraća, a pomisao na jedenje nije više u trenutku odbojno. Uobičajeno je za trudnice da imaju skoro neutaživ apetit za određenom hranom, čak i onom koja im se nikada ranije nije mnogo dopadala. Često je sama tekstura namirnice ta za kojom se žudi, a ne ukus. Hrskavo sirovo povrće, glatkoća jogurta i sl. imaju neku svoju privlačnost. Imajte zalihu vaših omiljenih namirnica pri ruci, ali imajte na umu i zdravu trudničku ishranu.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Koža oko vaših bradavica može postajati tamnija, a primećujete i pečate tamnije pigmentacije na licu. Možete čak primetiti i stvaranje tamne vertikalne linije koja se proteže od pupka do vrha pubične oblasti. To je posledica delovanja hormona i nestaće nakon porodjaja.
  Povećana količina krvi u vašem telu može učiniti da imate taj trudnički "sjaj" o kome svi govore. One dosadne bubuljice koje su vas opsedale poslednjih nekoliko nedelja se verovatno smiruju, praveći prostor za čistiji ten. Napokon!
  Od 12. nedelje pa nadalje više nećete morati tako često da trčite u toalet. Vaša materica se podiže iz karlice, tako da vaša bešika sada ima više mesta i može da primi više od nekoliko mililitara urina. Možda ćete čak biti u mogućnosti da osetite vrh vaše materice kako štrči nagore od vrha pubične kosti. Najbolje može da se oseti kada sa punom bešikom ležite na krevetu.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Od ove nedelje biste mogli da se osećate gotovo euforično. Energija počinje da vam se vraća i vi ste sve više ona stara. Mnoge žene kažu da imaju osećaj kako žele da iskoče iz sopstvene kože, prosto zato što su se podsetile kako je dobar osećaj ne biti tako gadljiva sve vreme.
  Možda ćete primetiti da ste od 12. nedelje nekako opušteniji. Rizik od pobačaja je značajno smanjen i mnogi parovi osećaju da je ovo idealno vreme da saopšte drugima da čekaju bebu.
  Možda ćete i dalje biti plačljivi i osetljiviji nego obično. Kolica, druge trudnice, bebe, pa čak i mekane pufnaste životinjice mogu biti dovoljni da počnete da ronite suze. Ugasite televizor ako su vam one reklame za pelene malo previše za podneti.

  Dragi, tako si sexy!

  Jedna od iznenadjujućih promena u ovo vreme je ta da vam je partner seksualno privlačniji nego zadnjih nedelja. Aktivnost u spavaćoj sobi vam je verovatno bila poslednja stvar na umu, ali se vaš libido, koji je neko vreme bio u hibernaciji, iznenada vraća i to s namerom da vam se osveti. To je zato što ste dobili više energije nego što ste je neko vreme imali, a tu je i dodatno snabdevanje vaših genitalija krvlju. Hvala estrogenu!

  Potpuno je bezbedno nastaviti sa seksualnim aktivnostima tokom trudnoće, osim ako ste u riziku od prevremenog porodjaja, ili su membrane pukle. U stvari, mnoge žene kažu da se nikada nisu osećale tako senzualno, imale veći libido ili uživale u seksu kao tokom trudnoće. Druge žene su zabrinute da bi beba mogla biti na neki način povredjena. Ali ne brinite. Vaša beba je dobro zaštićena debelim čepom od sluzokože koja prekriva vaš grlić materice, a plodova voda (amnionska tečnost) se ponaša kao amortizer koji ublažava silinu penetracije. Čak su i bebine oči zatvorene, barem negde do sedmog meseca.

  Vaša beba u 12. nedelji trudnoće

  Vaša beba je duplo veća no što je bila pre samo 3 nedelje i sada je veličine zrele šljive - oko 5-6,5 cm.
  Vaša beba je u konstantnom pokretu, šutira, isteže se i okreće. Ali zbog toga što je još jako mala, a vaša materica je tek pri vrhu karlice, nećete moći da osetite njene pokrete. Kako vaša beba bude rasla i vršila pritisak na zid vaše materice, jasno ćete moći da osetite njene pokrete.
  Ove nedelje bebina koštana srž počinje da proizvodi sopstvena bela krvna zrnca. Ove ćelije za borbu protiv infekcija će joj pomagati da ostane zdrava.
  Period između 12 i 18 nedelje je kritični period za razvoj bebinog mozga. Izbegavajte alkohol, duvan ili drogu jer mogu ostaviti dugoročne posledice na vašu bebu. Takođe, bebina hipofiza počinje da radi i proizvodi hormone.
  Posteljica (placenta) filtrira kiseonik i hranljive materije kako bi pomogla bebi da raste.
  Ove nedelje beba može da sisa svoj palac. Zar to nije preslatko? Njeni očni kapci će potpuno prekriti njene oči kako bi ih zaštitile.
  Bebina creva počinju da se grče i opuštaju kako bi se dobro izvežbala za proces varenja hrane kada se beba bude rodila. Bebina prva stolica se naziva mekonijum i služi kao veoma važan znak. Ipak, moraćete da sačekate kako biste otkrili šta je to.

  Saveti za ovu nedelju

  - Izbegavajte aktivnosti koje bi mogle da smanje priliv kiseonika vašoj bebi. Ronjenje, planinarenje, putovanja u oblasti na većim nadmorskim visinama su rizična i najbolje ih je izbegavati dok se ne porodite.

  - Upoznajte namirnice od kojih bi vaša beba mogla da se razboli. Listerija se dobija preko hrane i veoma je rizična za trudnice i njihove bebe. U namirnice koje treba izbegavati spadaju mekani sirevi, sirovi morski plodovi i suši, paštete, gotove salate i suhomesnati proizvodi. Sirovo meso je takođe opasno i morate strogo voditi računa o higijeni u kuhinji i pri obradi namirnica.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.54 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.33.10 CET

  13. Nedelja Trudnoće

  Kada nastupi 13. nedelja trudnoće vi već ubrzano privodite kraju svoj prvi trimestar. Sada se, nadajmo se, osećate malo bolje nego ranije i počinjete da razmišljate da trudnoća nekako i nije tako loša. Do sada ste verovatno imali barem jedan antenatalni pregled i čuli otkucaje bebinog srca. Kada vam zdravstveni radnik govori o vašoj bebi, vi tako dobijate i potvrdu da je vaša trudnoća sušta realnost.

  Možda ste do 13. nedelje obavili i ultrazvučni pregled, naročito ako vam preti opasnost od pobačaja. Ženama koje su se osećale ambivalentno u vezi začeća ili je vest o trudnoći za njih bila šok, ovaj prvi ultrazvuk može da im promeni život. Postojanje bebe je sada više nego očigledno, a snimak ultrazvuka postaje vizuelni podsetnik da će život kakav su dosada poznavale biti promenjen.

  Pogled na druge trudnice u čekaonici može učiniti da se osećate kao deo odabranog društva, onog za koji je potrebna posebna ulaznica. Mnoge žene uživaju u ovom osećaju međusobnog jedinstva. S druge strane, nekima može ostaviti neki neodređeni osećaj zabrinutosti da li zaista čine pravu stvar. Može vam se učiniti da sve druge trudnice imaju mnogo više samopouzdanja i izgledaju opuštenije nego vi sami. Ne brinite ako ne možete da potpuno shvatite kako ste dospeli tu gde ste. Svaka od vas očekuje slične razloge, iako će svaka imati svoju sopstvenu priču. Ovakve nedoumice su potpuno, sasvim, 100 posto normalne.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Onaj osećaj lenjosti vaših creva je i dalje neželjeni gost. Mnoge trudnice primećuju da više misle na svoje navike u kupatilu no što bi zaista želele. Krivac za to je progesteron, hormon koji veoma dobro opušta mišićna vlakna. Vlakna u velikim količinama, voda, vežbanje, sveži voćni sokovi naročito od narandže i suvih šljiva, kao i žitarice od celog zrna i integralne žitarice, pomažu da se olakša konstipacija.
  Vaša materica je sada veličine grejpfruta i isto tako puna. Sve više ćete imati osećaj težine kada sednete ili na kraju dana.
  Moguće je da izgledate drugačije u predelu stomaka. Više zaokrugljeno, s manje definisanim strukom i manjim ispupčenjem oko pupka. Još nema neke potrebe za revolucionarnom promenom vaše garderobe, možda samo da bude malo mekša.
  Ako ste ranije rađali, verovatno ćete primetiti da "pokazujete" ranije nego što je to bilo u vašoj prvoj trudnoći. Mišići i ligamenti koji podupiru vaš abdomen su labaviji i bili su istegnuti ranije. Zimsko vreme, sa svom svojom glomaznom zimskom odećem, može biti idealno za prikrivanje uvećanog stomaka. Naravno, to je samo ukoliko želite da sačuvate tajnu još neko vreme.
  Ako i dalje osećate mučnine, možda ćete otkriti da je 5-6 manjih obroka dnevno bolje nego ograničiti se na standardna 3 obroka. Probajte da ne čekate previše pre nego što jedete i trudite se da održavate jednak nivo šećera u krvi. Postoji istraživanje koje potkrepljuje činjenicu da žene koje nose dečake imaju tendenciju da jedu više nego u slučaju da nose devojčicu.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Do 13. nedelje većina trudnica oseća da su se navikle na činjenicu da su trudne. Stomak im ne otežava uobičajene pokrete, a ta užasavajuća trka u toalet se smirila, bar za neko vreme. Možda ćete se ove nedelje osećati smirenije i spokojnije, spremniji da prihvatite stvari koje dolaze.
  Ako se osećate malo energičnije, razmislite o negovanju svog odnosa sa partnerom. Moguće je da ste u poslednje vreme više vremena provodili gledajući u WC šolju nego u njega. Tužno, ali istinito. Izdvojite vreme da se malo zabavite zajedno i pokušajte da razgovarate o nečemu drugom nego samo o tome kako se osećate. I njemu je potrebno da ga neko sasluša.
  Čini se da su vaše dojke potpuno okupirale vaše grudi, što će reći da vam donose i nešto neželjene pažnje. Pokušaji da ih sakrijete ispod komotne odeće daju samo delimične rezultate. Činjenica u vezi trudnoće je da dojke moraju da se pripreme za dojenje i promene svoj uobičajeni izgled zbog uspešne laktacije. Naviknite se na poglede.

  Vaša beba u 13. nedelji trudnoće

  I dalje smo u fazi koštunjičavog voća i vaša beba je sad u kategoriji breskvi. Tako je, sada je otprilike veličine zrele breskve i verovatno je isto tako maljava u ovoj fazi razvoja. Fine dlačice koje prekrivaju bebino telo služe da zaštite njenu kožu dok pliva unaokolo u svoj toj tečnosti.
  Od ove nedelje vaša beba priprema svoje glasne žice. Jedan od najdivnijih zvukova koji ćete ikad čuti je bebin prvi plač, uz mešavinu olakšanja i čežnje da je smirite. Naravno, biće trenutaka kada ćete poželeti da te glasne žice nisu radile baš toliko dobro. Dobrodošli u svet roditeljstva.
  Veze između bebinog mozga, mišića i nerava su se do sada formirale. Sada je sposobna da se slobodno pokreće i koristi svoje mišiće kako bi dospela u raznorazne položaje.

  Saveti za ovu nedelju

  Neka vam uvek pri ruci bude dovoljno maramica. Od 13. nedelje moguć je zapušen nos (nazalna kongestija), a da to nije zbog kijavice. Krvarenja iz nosa i zapušene uši takođe mogu biti česti simptomi. Sve je to zbog povećanog dotoka krvi u sluzokožu.
  Nemojte misliti kako ste sada u stanju da jedete "za dvoje". Kasnije ćete platiti ceh za takvo razmišljanje, kada bude bilo zaista teško osloboditi se suvišnih kilograma dobijenih u trudnoći. Idealno bi bilo da se u trudnoći dobije izmedju 10-12 kilograma. Zapamtite, treba prvenstveno voditi računa o kvalitetu, a manje o kvantitetu hrane koju jedete. Nemojte sebi uskraćivati povremena zadovoljstva, samo vodite računa šta stavljate u usta.
  Vreme je da se potraži odeća za trudnice. Ako vam je budžet ograničen, razmislite da pozajmite od nekog ko ima bebu. Polovna garderoba za trudnice (second hand) je obično u odličnom stanju jer nije nošena toliko dugo da pokaže mnogo habanja.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.48 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.46.04 CET

  14. Nedelja trudnoće

  14. nedelja trudnoće je prva nedelja vašeg drugog trimestra, koji mnoge žene smatraju najkomfornijim od tri trimestra. Mučnina i iscrpljenost su verovatno nestali ili počinju da nestaju, a vi nećete biti toliko krupni da se osećate čudno i nezgrapno. U narednih nekoliko nedelja očekujte priliv energije jer vaš organizam počinje da luči hormone zbog kojih ćete se sjajno osećati.

  U 14. nedelji vreme je da razmotrite programe vežbi koje su posebno osmišljene za trudnice. Važno je da počnete sa vežbama za karlicu koje se rade na podu jer će pomoći vašem telu da se nosi sa sve većom težinom materice. Mnogi potencijalni problemi mogu da se izbegnu redovnim vežbanjem koje će ojačati mišiće dna (poda) karlice.

  Ako je moguće, rezervišite mesto u grupi žena koje doživljavaju iste promene kao i vi. Mnoga dugotrajna prijateljstva su stvorena na časovima vežbanja, gde je često nemoguće da se ne nasmejete sami sebi kao ni drugima. Možete otkriti da vam najveća emocionalna podrška dolazi od vaših prijateljica, bliskih kao što ste vi vašem partneru. Ima nešto u vezi međusobno podeljenih iskustava što uspostavlja osećaj povezanosti.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Estrogen stimuliše ćelije kože da proizvode više melanina. Melasma se manifestuje kao tamne il smeđe mrlje na licu koje počinju na obrazima i šire se preko nosa i usta. Ova pojava se još naziva i maska trudnnoće ili trudnička maska. Takođe, može ponekad da se pojavi i kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive.
  Osećate se malo vruće? To je zbog velikog povećanja količine krvi koja cirkuliše kroz vaš organizam. Vaše srce naporno radi da snabde kiseonikom i vas i vašu bebu. Broj crvenih krvnih zrnaca je mnogo veći nego pre trudnoće, zato se pobrinite da jedete dosta hrane bogate gvožđem kao što je crveno meso, zeleno lisnato povrće i žitarice.
  Ove nedelje ćete se možda osećati kao da niste u elementu. Nešto više zaboravni ili čak potpuno smušeni. Za to su krivi hormoni i majka priroda. Čini se da radost trudnoće jednostavno pomrači sva ostala dešavanja, tako da većina svakodnevnog stresa postaje skoro beznačajna.
  Ako imate pirsing na pupku, razmislite o tome da ga skinete. Neće on naškoditi bebi, ali kako se vaš stomak uvećava, može početi da trlja o odeću i da iritira. Ako baš želite da zadržite otvor, onda na svakih par dana kroz rupu provucite iglu ili alkicu.
  Sa 14 nedelja vaš stomak može nekim danima izgledati više isturen. To je verovatno zbog nadutosti creva. Verovatno ćete primetiti da je nakon izlaska iz toaleta vaš stomak malo ravniji. Ne brinite, to je sasvim normalno u ovom stadijumu trudnoće.
  Ako vam je zavaljena materica, tj. ako naginje više unazad nego prema napred, negde u ovo vreme će se ispraviti. Samo ponekad zavaljena materica izaziva probleme kod mokrenja, pa ako ovo zaista postane problem, konsultujte lekara.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Kako se vaše telo menja, možete se osećati malo pod stresom pitajući se da li ćete ikad izgledati kao nekad. Dokle god ste pažljivi u vezi količine i vrste hrane koju jedete i upražnjavate neki vid vežbanja, veća je verovatnoća da će vaše telo povratiti svoju težinu pre trudnoće. Postoje dobri razlozi za promene izgleda tela kod trudnica, pa zato pustimo prirodu da ide svojim tokom.
  Promene raspoloženja su česte u ovoj nedelji. Jednog minuta možete biti na ivici plača, a već sledećeg preplavljeni srećom. Trudnoća je vreme velikih emocionalnih promena, pa vi i vama bliske osobe moraćete da naučite da živite s tim.
  Možete se osećati prilično opuštenije u vezi trudnoće, a strepnja od mogućeg pobačaja polako nestaje. Ovo vas oslobađa dodatne brige i stresa i daje vašem umu mnogo više slobode zato što u vama više nema toliko pitanja "šta ako...".

  Vaša beba u 14. nedelji trudnoće

  U ovoj nedelji bebini kapci su spojeni štiteći njene oči koje su, iako potpuno razvijene, ipak previše osetljive da bi bile izložene bilo čemu što ih može iritirati. Moguće je da bebi raste i kosa na glavi.
  Do sada je izgledalo da se bebina glava naslanja na njene grudi, a sada je jasno uočljiv vrat koji ih razdvaja. Brada je sada malo više isturena, a one malene uši koje su do sada bile locirane prilično nisko, sada se izmeštaju na svoje pravo mesto sa strane na glavi.
  Srce vaše bebe kuca otprilike duplo brže od vašeg. Kada na svom antenatalnom pregledu budete čuli bebine otkucaje srca, zvučaće kao jedan stabilan i ujednačen ritam, čineći da vaše srce zakuca još brže. Ponekad pupčana vrpca može da se ispreči ispred bebe i zasmeta, tako da se dobije više šumeći zvuk.
  Ove nedelje beba pravi pokrete lica, mršti se i kao da žmirka očima. I dalje treperi unaokolo po vašoj materici, praveći iznenadne skokovite pokrete kojih vi nećete biti svesni. Ako vam ovo nije prva beba i ako ste posebno pažljivi, možda ćete biti svesni ovih pokreta, ali ćete najverovatnije biti sigurni u njih u narednih par nedelja.
  Ako nosite blizance ili je u pitanju višestruka (višeplodna) trudnoća, vaš stomak može biti mnogo veći nego što ste očekivali. Jedan od prvih znakova da nosite više od jedne bebe su teška mučnina i brzo debljanje. Ultrazvuk će uskoro otkriti da li se u vama nalazi više od jednog ploda.
  Dok vam lekar tokom pregleda bude opipavao stomak, beba će pomeriti i udaljiti od tih nežnih gurkanja.

  Saveti za ovu nedelju

  Koristite glad kao signal kada treba jesti. Sada već verovatno hranu posmatrate u potpuno drugačijem svetlu. Neka vam neka zdrava užina uvek bude pri ruci i ne pomišljajte na dijetu. Sada nije vreme za gubljenje kilograma.
  Ne zaboravite na vlakna! Voće i povrće je neophodno u ishrani jer čine zapreminu u stomaku i pomažu da se sva hrana pogura niz creva. Vlaknastoj hrani je potrebna voda da bi delovala i zato ne zaboravite da pijete dosta tečnosti i održavate hidrataciju organizma. Kada osetite žeđ, vi ste već delimično dehidrirali, zato pijuckajte vodu često tokom dana. Tako ćete se osećati mnogo bolje. Voda će vam takođe pomoći da malo razbistrite mozak.
  Planirate odmor? Sada je vreme da spakujete torbe i odete na kraći put. Drugi trimestar je najbolje vreme za putovanja, dok još imate energije za uživanje a rizik od prevremenog porodjaja je smanjen. Ako nameravate da putujete avionom, proverite kod svake avio kompanije restrikcije u vezi letenja tokom trudnoće. Može vam zatrebati lekarsko uverenje da ste trudni.
  Možda ćete ove nedelje poželeti da kupite novu garderobu. Na vama je da li ćete investirati u garderobu za trudnice ili samo u garderobu većeg broja. Mnogim ženama odgovara da kombinuju ova dva. Mada, postoji izvesno oduševljenje za kupovinom trudničke garderobe. To ste u mogućnosti samo jedan kraći vremenski period u životu i na neki način ona samo potvrđuje ono što ste vi već izvesno vreme znali. Trudni ste, imaćete bebu. I dalje vam izgleda neverovatno, zar ne?


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.30 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  17. фебруар 2016. 21.50.00 CET

  15. Nedelja trudnoće

  Ove nedelje vaša beba teži nešto manje od 100 grama. Još je veoma mala, ali se dosta kreće unaokolo kada nije dremljiva. Njene oči koje su ranije bile postavljene sa strane, sada su bolje postavljene i tačno tamo gde bi trebalo da budu. Mali pokreti disanja se sada jasno mogu uočiti na ultrazvuku, kao i radnje sisanja i gutanja. Rano učenje ovih složenih veština znači da će beba kada se rodi biti veštija u njima i moći bolje da obavlja ove radnje neophodne za život.

  Do sada je već verovatno došlo do one nove eksplozije energije kojoj ste se tako nadali. Možda ćete otkriti da ponovo uživate u hrani kao ranije i da se sada radujete obrocima umesto da ih se pribojavate. Trudite se da u ishranu uvrstite širok spektar različitih namirnica koje će vam pomoći da ostanete zdravi i pomoći rast vaše bebe. Postoje dokazi koji potvrđuju preporuke da žene tokom trudnoće ne treba da ograničavaju svoju ishranu, već da jedu namirnice raznih ukusa i aroma. To će imati pozitivan efekat na bebinu spremnost da prihvati različite namirnice kada jednom pređe na čvrstu hranu. Ako je njeno čulo ukusa preko plodove vode već "pripremljeno" na širok spektar različitih ukusa, kasnije će biti raspoloženija za isprobavanje razne hrane.

  Do sad vam se možda pojavio stomačić, ili možda nije. Vi ćete se definitivno osećati u drugom stanju, a noge i leđa mogu da vas bole nakon dužeg stajanja. Još uvek niste u fazi kada hodate gegajući se, ali može doći do male promene u vašem hodu.

  Može doći i do promena u vašem spavanju jer sada imate potrebu da se namestite u krevetu u udobniji položaj za ležanje. Ako ste ranije najčešće spavali na stomaku, verovatno ćete otkriti da će to sad biti malo teže jer vam se trbuh isprečio između vas i kreveta. Razmislite o kupovini dugačkog jastuka koji se može oblikovati oko vašeg tela i nogu: može vam biti velika pomoć pri spavanju i do kraja trudnoće vam postati vrlo isplativa investicija.

   

  Vaše fizičke promene u 15. nedelji

  Nemojte se iznenaditi ako osetite da su vam cipele pomalo tesne. Progesteron, veoma važan trudnički hormon, odličan je za opuštanje ligamenata u vašoj karlici, ali njegova dejstva se tu ne završavaju. Možete otkriti da vam je do kraja trudnoće noga "porasla" za bar pola broja, možda čak i više.
  Trebaće vam papirne maramice. Ako do sad niste imali krvarenja iz nosa, ne uzbuđujte se ako sada počnu. Prepunjenost vena učiniće vas sklonim zapušenju nosa, šmrkanju i krvarenjima iz nosa. Krvarenje iz nosa obično prestaje samo od sebe, ali je važno da ne paničite i samo mirno sačekajte da prođe.
  Primećujete da vam se koža pročišćava? Bubuljice koje su se bile nastanile na vašem licu sada verovatno nestaju i koža vam više ne izgleda tako tufnasto. Nastavite sa svojim uobičajenim čišćenjem i hidriranjem kože. Možete otkriti da vam je koža sada nešto masnija i biće potrebno da pronađete odgovarajuće sredstvo za hidrataciju.
  Grudi možda i dalje čine najveći deo vas trenutno. Kao da je pritisnut neki prekidač od kog grudi postaju teže, osetljive i bolne. Ako vam vaš grudnjak više nije dovoljno veliki, pripremite se za novi trudnički grudnjak. Ovo je veoma važan deo garderobe u toku trudnoće.
  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Osećate se kao Majka Zemlja? Ništa iznenađujuće. Ima nečeg jako prizemljujućeg u drugom trimestru trudnoće, kada ste preplavljeni hormonima i osećajem da ste u miru sa celim svetom. Uživajte u ovom posebnom periodu kada se čini da vas ništa ne može poremetiti. Razmislite malo o jogi, masaži, akva aerobiku ili Tai či. Povezivanje sa vašom unutrašnjom čakrom je izuzetno zabavno, čak i ako ne znate kako to izgleda.
  Možete se naći zaokupljeni piljenjem u sopstveni stomačić tokom celog dana i noći u potrazi za bilo kakvim povećanjem. Ponekad možete biti sigurni da izgledate veći, dok u drugim trenucima možda i ne. U stvari, sve zavisi od toga šta se dešava iza vaše materice, a ne toliko šta se dešava u njoj. Ako su vam creva proširena zbog sadržaja ili gasova, vaš stomak će se više isticati.
  Pomisao na vaš termin koji je tako daleko, može učiniti da vam sve ovo izgleda beskonačno dugo. Iako znate da se već svašta dešava unutar vašeg stomaka, još uvek se ne vidi mnogo, a kraj nije na vidiku. Trudite se da svakog dana uradite nešto što vam predstavlja zadovoljstvo, a da nije vezano za posao ili bebu. Još uvek imate svoju ličnost i interesovanja kojima je potrebna stimulacija i ne može se staviti na čekanje samo zato što ste u drugom stanju.

  Vaša beba u 15. nedelji trudnoće

  Ove nedelje biće mnogo mahanja rukama i nogama, vaša beba će doslovce plivati kraul. Neće tu doduše biti mnogo koordinacije pokreta, ali biće povremenog bacakanja, a zatim dug san za oporavak. Pričekajte jedno nedelju ili dve i počećete da osećate efekte ovih bebinih pokreta.
  Ove nedelje počinju da se formiraju tri male koščice u bebinom srednjem uhu, tako da će moći da vas čuje. Pevajte joj lagano, pričajte nešto nežno i generalno izgradite jednu emocionalnu vezu koja će trajati doživotno.
  Bebine noge su sada duže nego njene ruke, a njena glavica više nije najveći deo njenog tela. Njeno telo se izdužuje i nije više tako savijeno i sklupčano.

  Saveti za ovu nedelju

  Svakodnevno pijte dosta sveže vode sa česme. Fluorid u vodi pomaže u formiranju bebinih zuba i izgradnju zubne gleđi. Takođe, vama će pomoći tako što će vam malo razvodniti pljuvačku i održati vas mentalno budnom.
  Izbegavajte infekcije urinarnog trakta ako je moguće. One su česte tokom trudnoće i mada ne predstavljaju neki veliki problem, mogu biti više nego iritantne. Pijte dosta vode, posle uriniranja obrišite se od napred ka pozadi, ne obrnuto. Pre i posle seksa idite u WC i ispraznite bešiku. Ako imate problema sa peckanjem dok mokrite ili samo ima neobičan miris, posetite lekara.
  Sok od brusnice je veoma dobar za očuvanje zdravlja i bogat je vitaminom C. Ovo je sada veoma važan nutrijent jer pomaže vašem organizmu da apsorbuje gvožđe iz hrane i potpomaže formiranje vezivnog tkiva vaše bebe.
  Nije previše rano da počnete da razmišljate o imenima za vašu bebu. Možda su vam neka imena omiljena i oduvek ste ih voleli, a može biti i neko koje vam nikada ranije nije padalo na pamet.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.16 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 16.37.53 CET

  16. Nedelja trudnoće

  Do 16. nedelje trudnoće verovatno ste bili na par lekarskih pregleda. Kao deo standardnih medicinskih ispitivanja u ranoj trudnoći radi se i test krvi. Ako to dosad niste uradili ili iz nekog razloga propustili, proverite sa svojim lekarom. Važno je da se proveri vaša krvna grupa, krvna slika i imunitet na određene bolesti za vaše i za zdravlje vaše bebe.

  Ukoliko spadate u grupu sa povećanim rizikom od razvoja genetskog poremećaja bebe, biće vam ponuđen test Biopsija Horionskih Čupica (CVS) ili Amniocenteza (AC). CVS je moguće raditi i pre 12 nedelje, mada može i nešto kasnije. Amniocenteza se obično radi između 16. i 18. nedelje. Oba testa se vrše uz upotrebu ultrazvuka radi određivanja pozicije fetusa i posteljice u materici.

  Verovatno ćete otkriti da od sada ulazite u jednu više realističnu fazu trudnoće. Energija vam se povratila i vi sada možete da se fokusirate i na druge stvari sem na osećaj umora. Vreme je da istražite kakva su vaša prava u vezi trudničkog odsustva s posla i kako ćete se snaći sa umanjenim primanjima.
  Sada je takođe vreme da mislite na jaslice ako smatrate da će vam biti potrebne. Iako se možda čini vrlo preuranjenim, mesta u mnogim ustanovama su ograničena i često imaju duge liste čekanja. Možete da počnete da razmišljate i o raspodeli prostorija u vašem domu. Koja će prostorija biti određena za bebu? Hoće li beba morati da deli sobu sa drugim detetom? Potrebno je vreme za razgovor i razmatranje o svim ovim pitanjima.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Ove nedelje fundus ili vrh materice biće na oko 16 cm od pubične kosti. To znači da će vaša trudnoća postati vidljiva.
  Vaše desni mogu postati osetljive i lako prokrvare kada perete zube. Redovno menjajte četkicu za zube i neka budu mekane. Perite dva puta dnevno, svakodnevno čistite zube koncem i ne zaboravite da četkicom očistite jezik i koren jezika gde se bakterije razmnožavaju. Idite na barem jednu kontrolu kod zubara tokom trudnoće. Upala desni - gingivitis je jedan od faktora rizika za prevremeni porođaj, tako da je sada oralna higijena važnija nego ikada.
  I dalje vas može mučiti zatvor i usporen rad creva. Voda, voće, povrće, cela zrna žitarica i vežbanje su delotvorni prirodni lekovi za normalan rad creva.
  Verovatno ćete imati pojačan vaginalni sekret (iscedak) koji, iako dosadan, nije obavezno i znak infekcije. Tokom trudnoće obično je mlečno bele boje ili bistar, ali ako ne izaziva svrab ili nema neprijatan miris, nemojte brinuti. Žlezde koje proizvode sluz u vašoj vagini imaju zaštitnu ulogu u držanju infekcija na odstojanju.
  Možete da osetite oštra probadanja sa strane vašeg stomaka. Mišići i ligamenti koji drže vašu sve veću matericu, sada već bilduju i ponekad se bune zbog toga. Trudite se da ne pravite nagle pokrete, sedite kad možete izbegavajte dugo stajanje ako je moguće. Ako to utiče na vaš posao, pitajte svog šefa da li možete da svoje radno okruženje prilagodite tako da vam bude udobnije.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Mogli biste se osećati kao da beba preuzima kontrolu nad vašim telom, da ne pominjemo vaš um. Teško je skoncentrisati se na obaveze na poslu i kod kuće kada vam je mozak toliko preokupiran bebom. Niste vi jedini koji se tako oseća, to je uobičajeno za sve trudnice.
  Ako vest o vašoj trudnoći nije bila dobrodošla, imali ste nešto vremena da to shvatite do sada. Mnoge žene do perioda kada osete prve bebine pokrete, oko 17.-18. nedelje, prihvate realnost da će dobiti bebu. Ne brinite ako niste preplavljeni materinskim osećanjima. Ono što je bitno u ovom stadijumu trudnoće je da dobro brinete o sebi da se ne dovodite u rizike koji bi mogli da ugroze vaše i zdravlje vaše bebe.
  Beba može doneti promene u odnosima između žene i njenih roditelja. Verovatno ćete se prisećati svog detinjstva i kakvo je ono bilo, kao i kako je uticalo na vas. Sva ova razmišljanja su potpuno normalna i samo pokazuju značaj roditeljstva u životu žene.
  Vaša beba u 16. nedelji trudnoće

  Ove nedelje vaša beba može da pomera oči u stranu. Iako su joj kapci i dalje zatvoreni radi zaštite, mišići zaduženi za kontrolu očiju počinju da rade. Beba žmirne očima kada jaka svetlost prodre kroz vaš trbušni zid što njoj, verovatno, izgleda kao neki crvenkast sjaj.
  Biće mnogo bebinih pokreta ove nedelje. Doduše, osim ako vam ovo nije prva trudnoća, i dalje ste blaženo nesvesni toga.
  Ove nedelje beba može da otvori svoja ustašca i miče svoje malene usne. U toku je dosta uvežbavanja pokreta, kao i sa pokretima disanja i gutanja, tako da plodova voda konstantno cirkuliše u krug. Iako samo čaša-dve amnionske tečnosti okružuje bebu, to je sasvim dovoljno da je zaštiti.
  Ove nedelje vaša beba je verovatno pronašla svoju pupčanu vrpcu i drži se za nju. Ne brinite da je njen stisak toliko jak da će smanjiti dotok krvi, beba će pustiti pre no što bude bilo kakvog rizika da se tako nešto desi.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako je sezona gripa, razmislite o vakcinaciji. Vakcina neće naškoditi bebi i preporučuje se kao zaštita trudnicama.
  Razmislite o tome da napravite seriju vaših fotografija kako bi mogli da vidite kako vaš stomak raste tokom nekoliko sledećih meseci. Biće vam draga uspomena. Ne zaboravite da uključite i vašeg partnera u par sličica, i on je deo cele ove priče o trudnoći. Video dnevnik je takođe jedan simpatičan način praćenja vaše trudnoće.
  Ako imate stariju decu, sada je možda vreme da im kažete da ćete dobiti novu bebu. Neće proći dugo i videće se na vama (ako se već i ne vidi), a oni će uskoro moći da osete kako se beba pomera i šutira. Rizik od pobačaja je sada mali i bitno je da braća i sestre imaju priliku da izgrade osećaj povezanosti sa novom bebom.
  Ne zaboravite zaštitne kreme za sunce! Videćete da tamni pigment (melanin) u vašoj koži čini vaše fleke i mladeže tamnijim. Većina krema je bezbedna za korišćenje u trudnoći. Potražite neku koja štiti i od UVA i od UVB zraka.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.09 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.01.02 CET

  17. Nedelja Trudnoće - Ultrazvukom se već može odrediti pol deteta

  Već je 17. nedelja trudnoće i vaš centar ravnoteže se menja. Održavanje pravilnog položaja tela će vam pomoći da izbegnete bolove u ledjima i nepotrebno naprezanje mišića. Ako već morate da podižete nešto teško, onda savijte malo noge u kolenima i upotrebite one velike kvadricepse u butinama.

  Kod nekih žena bol koji izaziva išijadični nerv predstavlja veliki problem. Ovaj nerv polazi od kičme i pruža se celom dužinom svake noge. Kada težina materice i bebe počne da vrši pritisak na ovaj nerv, mogu se osetiti probadanja kao iglom ili oštar bol u zadnjici ili nogama. Ako do ovoga dođe, probajte da prebacite težinu svog tela (zauzmite drugi položaj) i za spavanje koristite onoliko jastuka koliko vam prija. Pritisak na išijadični nerv se može ublažiti ako spavate na boku, tako da vam gornja noga bude savijena u kolenu i ispod nje jastuk kao potpora. Izbegavajte da stavljate jastuke iza kolena ili dugotrajno ležanje u istom položaju. To može dovesti do nakupljanja krvi i povećati rizik od ugrušaka. Kada sedite, podignite noge na neku hoklicu.

  Oko 17. nedelje trudnoće neke žene imaju potrebu da nose pojas za trudnice koji pruža potporu stomaku. Nemojte se smejati! Ovakve specijalne vrste donjeg veša mogu da priušte mnogo udobnosti. Niko sem vas (i možda vašeg partnera) ne mora da zna.

  Ako imate mališana koji stalno traži da ga nosite, podstaknite ga da vam se popne u krilo dok sedite, pa ga onda mazite. Kada izlazite s detetom ponesite i kolica, ili planirajte vreme za izlaske kada je vaš partner slobodan. Pilates, joga, vodeni aerobik i fizioterapija mogu pomoći da se ojačaju mišići koji drže kičmu u pravilnom položaju.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Zbog povećane snabdevenosti krvlju možete se osećati vruće i zajapureno, čak i usred zime. Trenutno niste najpogodnija osoba koja treba da rukuje klimom u stanu. Pogledajte svoje dlanove i vidite koliko je krv blizu površine kože. Ne uzbuđujte se ako vam se zacrvene dlanovi, a znate da ste trudni. Čak iako se trudnoća još na vama ne vidi, crvene linije dlanova su jedan od znakova trudnoće, a ne znak da ste odjednom postali ekspert za hiromantiju.
  Možda ćete primetiti da su vam vene na nogama postale vidljivije i da vas noge bole nakon dugog stajanja. Ako vam ovo nije prva trudnoća, gojazni ste ili ste imali takve slučajeve u porodici, možete imati veću sklonost proširenim venama. Pojedine žene će morati da nose kompresivne čarape da potpomognu cirkulaciju u nogama. Kada ležite trudite se da vam noge budu izdignute i sednite kad god možete.
  Vaša kosa može izgledati kao sa neke reklame za šampon. Kosa obično ima svoje faze rasta i opadanja, ali tokom trudnoće nema toliko opadanja. Otuda vam ti blistavi uvojci.
  U 17. nedelji trudnoće vaši nokti mogu izgledati pomalo neobično. Mnoge trudnice primećuju da im nokti postaju krti, slabi i lomljivi. Lak ili učvršćivač za nokte neće naškoditi ni vama ni bebi, samo ih upotrebljavajte u dobro provetrenom prostoru da ne bi udisali isparenja.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Kada ste u 17. nedelji trudnoće, javlja se jedan čudan tranzicioni period. Vi možda još ne izgledate kao da ste trudni, ali vaša svakodnevna odeća postaje suviše tesna i vi više ne možete da jednostavno zgrabite bilo šta od vaše garderobe. Ako vam je nešto taman oko stomaka, možda nije oko grudi. Oblačenje postaje sve teže. Možete se naći na ivici suza pokušavajući da odlučite šta da obučete i šta vam odgovara. Krenite u kupovinu! Nema kraja lekovitom dejstvu jedne male šoping terapije.
  Ove nedelje ćete se možda osećati pomalo uplašeno i posumnjati u svoju odluku da postanete majka. Možete sumnjati u sopstvene sposobnosti, pitati se da li je vaš partner "onaj pravi" za ulogu oca vaše bebe, podsetiti se sopstvenog odgoja i čak se zapitati da li ste uopšte sposobni za podizanje deteta. Ove, inače potpuno normalne sumnje mogu preplaviti vaš um, najverovatnije u neke sitne sate kada niste baš najracionalniji. Razgovarajte o tome sa partnerom i budite strpljivi jer ovo su brige skoro svake trudnice.
  Ako ste oduvek bili samostalni, ovaj period može biti pun izazova. Možete doći u fazu kada morate od partnera zatražiti pomoć da nešto uradite. To ne znači da ste postali zavisni ili manje sposobni - trudnoća je stanje koje se na mnogo načina "deli", a on će verovatno uživati u mogućnosti da oseća da na neki način doprinosi.

  Vaša beba u 17. nedelji trudnoće

  Vaša beba tako brzo raste. U samo poslednje dve nedelje udvostručila je svoju težinu, a dužina od glave do kraja kičme iznosi oko 13 centimetara.
  Vaša beba je još izuzetno mršava, koža joj je tesno zategnuta preko njenog majušnog tela. Krvni sudovi koji bebu snabdevaju krvlju bogatu kiseonikom, mogu da se vide kroz providnu kožu. Ako izmerite svoje otkucaje srca (opipate unutrašnji deo ručnog zgloba sa strane palca) i pomnožite sa dva, dobićete predstavu o broju otkucaja srca vaše bebe.
  Vaša beba ima noge koje izgledaju skoro nesrazmerno ostatku tela. Duže su od njenih ruku i savijene su u kolenima i gležnjevima. Kalcijum je počeo da se deponuje u njenim malenim kostima, pa vi nastavite da u ishrani koristite mlečne proizvode.
  U ovoj fazi na ultrazvuku je već očigledno kog pola je vaša beba. Ako je devojčica, njeni jajnici će sadržati sve jajne ćelije koje će imati za života - njih oko 3 miliona. Ako je dečak, njegovi testisi su još uvek smešteni visoko u abdomenu. Sićušne bradavice polako postaju vidljive na bebinim grudima.
  Prvi bebini zubići su se formirali u njenim desnima i imaće važnu ulogu u oralnom razvoju. Male količine fluorida koje unosite sa pijaćom vodom pomažu u stvaranju jake zubne gleđi ovih i kasnije stalnih zuba.
  Vaša beba može da zeva, proteže se i pravi grimase. Još uvek mnogo spava, ali imaće periode kada će samo želeti da mrda i vežba svoje mišiće.
  Sada se formiraju otisci prstiju vaše bebe. Ne postoje dve osobe sa identičnim otiscima i ovo je jedno od zaista jedinstvenih obeležja koja izdvajaju vašu bebu od svih ostalih.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako ste duže vreme sedeli, trudite se da ne ustajete previše naglo. Pri naglom ustajanju iz ležećeg položaja dolazi do pada krvnog pritiska, što može izazvati nesvesticu. Postepeno se podižite kako bi svom organizmu dali vremena da se prilagodi.
  Ako nosite naočare za korekciju vida, prekontrolišite vid kod oftamologa. Možda ćete otkriti da vam trebaju nove naočare. Ako uglavnom koristite kontaktna sočiva, možda čak otkrijete da vam nisu više tako udobna kao ranije. Ovakve promene u vezi očiju su uobičajene u trudnoći, mada se često rešavaju posle porođaja.
  Pripazite na higijenu ukoliko ste skloni osipima. Oblast prepona, ispod dojki i pazuha trpeće efekte trenja i toplote. Tuširajte se koliko god je često potrebno i često menjajte donji veš. Pamuk je uvek preporučljiv jer omogućava koži da diše i ima bolju moć upijanja.
  Kada noću legnete, budite mirni i probajte da se skoncentrišete na ono što se dešava u vašem stomaku. Možda ćete biti u mogućnosti da osetite prve treptaje pokreta vaše bebe, ali ne brinite i ako ne osetite ništa. 18. nedelja je period kada se najčešće to prvi put dešava ako nosite prvu bebu.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.49.03 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.12.01 CET

  18. Nedelja Trudnoće: Prvi pokreti bebe u stomaku?

  18. nedelja trudnoće bi trebala za vas da bude veoma uzbudljiva. Verovatno ste već otkrili da svako novo žiganje i drugi simptomi donose sobom i podsećanje na to da ćete dobiti bebu. Ali, od svih znakova trudnoće, nijedan nije toliko uverljiv do momenta kada osetite da se vaša beba pomera. To se obično događa oko 18. nedelje trudnicama kojima je ovo prva trudnoća, a nešto ranije onima koje su već rađale.

  Sve do sada, plodova voda se ponašala kao upijač bebinih pokreta, a nervni završeci u zidovima vaše materice nisu bili u direktnom dodiru sa bebom jer je bila veoma mala. Sada, kada je vaša beba dovoljno velika da stimuliše nerve u materici, vaš mozak će registrovati da se nešto pomera tamo dole.

  "Da li ja to osećam svoju bebu?"

  Teško je tačno opisati kako ćete vi doživeti osećaj prvih pokreta bebe. Mnoge trudnice ih opisuju kao lake treptaje leptirića u stomaku. Druge ih opisuju kao kretanje gasova u crevima, mada manje bolno. Verovatno ćete otkriti da jasnije osećate bebine pokrete dok ležite ili mirno sedite i kad vam ništa ne odvraća pažnju. Nemoguće je ne osmehnuti se kada ih prvi put osetite, to je jedan od onih momenata pozitivne afirmacije.

  Ipak zapamtite da će svaka beba razviti sopstveni redosled pokreta i svaka trudnica će imati sopstveni doživljaj pokreta svoje bebe. Sasvim je uobičajeno da se u prvim danima od početka osećaja pokreta bude nesigurna i pitati se da li je sve to samo vaša mašta. Budite strpljivi i sačekajte. Uskoro više nećete imati sumnje da je to što osećate vaša beba.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  U 18. nedelji trudnoće trebalo bi da možete da osetite vrh vaše materice između pubične kosti i pupka. Osetićete ga kao čvrstu izbočinu koja se ne povlači kada je lagano pritisnete na dole. Kada budete išli na zakazane preglede, vaš ginekolog će svaki put proveriti veličinu vaše materice. To je idealan način za merenje rasta vaše bebe i upoređivanje njene veličine prema terminima.
  Vaša materica je otprilike veličine dinje, pa nije čudo što imate osećaj punoće i težine u predelu karlice. Kada se sledeći put nađete u piljari, uzmite u ruke dinju i osetite njenu težinu. Imate pravo da se na kraju dana osećate pomalo iscrpljeno.
  Ako ste poprilično dobili na težini, mogu početi da vam se stvaraju strije. Mnoge trudnice dobiju strije tokom trudnoće i ne može se mnogo učiniti da se one izbegnu. Jedan od faktora rizika je preterano debljanje, ali i nasledni faktor i starosna dob majke. Krema za strije može da se maže na stomak svakodnevno, ali izbegavajte da trošite previše novca na kreme za koje se tvrdi kako sprečavaju nastanak strija - obično ne deluju.
  Mislite da vaš partner glasno hrče? Možda bi trebalo da ponovo razmislite. Ovo je vreme kada mnoge trudnice (na sopstveni užas) počinju da hrču. Za to okrivite zapušenost nosne duplje. Može vam pomoći spavanje na više jastuka, kao i ležanje na boku. Sprej za nos (fiziološki rastvor) takođe može pomoći. Sprejevi pomažu da se razrerdi nazalni sekret i ovlaže suve nozdrve.
  A šta je s hranom? Ovog meseca bi zaista mogli otkriti da vam se apetit povećao. Dosad je vaša beba brzo rasla, ali će u sledećih par nedelja njen rast usporiti. Napunite frižider i ostavu zdravim namirnicama koje će koristiti i vama i bebi. Birajte namirnice koje imaju mali glikemijski indeks (GI) jer se one duže vare i držaće vas sitim duže vreme.
  Vaše srce sada naporno radi pumpajući krv. Cirkulacija se toliko povećala da srce sada mora da radi gotovo 50% jače pumpajući krv kroz telo. Ako još uvek pušite, učinite sebi i bebi veliku uslugu i ostavite cigarete.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Ako se dosad i niste osećali bog zna kako u vezi vaše trudnoće, ove nedelje biste se mogli početi osećati malo sjajnije. Verovatno ćete početi da osećate prve od mnogih bebinih pokreta i imati osećaj da je vaša trudnoća zaista stvarna.
  Možda ćete poželeti da vest o prvim pokretima bebe sačuvate za sebe barem za sada. Mnoge trudnice osećaju neku tihu, tajnu vezu sa svojom bebom koju žele da zadrže za sebe. Sve je to OK, mada bi o tome mogli da obavestite i svog partnera, tek da budete fer.
  Ako vam je porodjaj ranije predstavljao događaj u nekoj daljoj budućnosti, ove nedelje vam se možda neće činiti tako dalekim. Vaš rastući stomak i pokreti bebe u kombinaciji vam obezbeđuju konstantni podsetnik da će jednom vaša beba morati da iziađe. Dajte sebi vremena da razmislite o tome na koji način želite da se odvija vaš porođaj i šta možete da učinite da se osetite aktivno uključeni u porodjajni plan.

  Vaša beba u 18. nedelji trudnoće

  U vašoj materici već postaje pomalo tesno. U njoj treba da se smeste beba, plodova voda, posteljica i pupčana vrpca. Da ne pominjemo dodatni prostor koji beba zauzima dok se okreće, proteže i šutira. Srećom, vaša materica je jedinstvenog dizajna koji joj omogućava da se višestruko proširi u odnosu na svoju prvobitnu veličinu.
  Ove nedelje vaša beba bi mogla da sisa svoj palac. Ultrazvučni snimci napravljeni u 18. nedelji pokazuju da su mnoge bebe dosad pronašle svoj majušni palac i ne žele da ga ispuste.
  Bebine kosti očvršćavaju i sve manje liče na hrskavicu. Pripazite na svoj unos kalcijuma i pobrinite se da uzimate dovoljno mlečnih proizvoda. Čak iako niste osoba koja rado pije mleko, bacite se malo na sir, jogurt, sladoled, ribu sa jestivim kostima, bademe. Zeleno lisnato povrće takođe sadrži kalcijum.

  Saveti za ovu nedelju

  Još uvek vam prija da malo popijete? Zarad vašeg i zdravlja vaše bebe, odreknite se alkohola. Ne postoji bezbedna količina alkohola za trudnice i jedini 100% siguran način je potpuna apstinencija. Pređite na voćne sokove, bezalkoholna pića, mineralnu ili samo običnu vodu u koju ćete iscediti malo limuna.
  Ako to niste dosad uradili, zakažite ultrazvučni pregled. Većina žena to obavi između 18. i 20. nedelje trudnoće i to uglavnom 2D ultrazvukom. Neka to bude vreme kada i vaš partner može da dođe, da ne biste bili sami. Pri zakazivanju proverite i da li treba da ponesete svoj CD za snimke - ne želite biti zatečeni nespremni.
  Počnite da pravite spisak pitanja za vašeg lekara. U trudnoći je često pravi problem setiti se mnogih stvari. Nosite sa sobom beležnicu u koju ćete upisivati svako pitanje koje vam padne na pamet. Sve što potom treba da uradite je da se SETITE da je ponesete sa sobom kada odete na pregled.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.56 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.18.12 CET

  19. Nedelja Trudnoće (Ne zaboravite Ultrazvuk!)

  Došla je i 19. nedelja i već ste skoro na polovini vaše trudnoće. Desile su se velike promene i kod vas i kod vaše bebe u ovih 16 nedelja od kako ste začeli. Doduše, kod nekih trudnica još uvek nikome nije očgledno da su trudne, osim njima samima. Zategnuti abdominalni mišići mogu da sakriju uvećanu matericu ili, višak kilograma oko struka žene može da zkamuflira trudnoću. Ako želite da vest o trudnoći sačuvate za sebe, pažljivim odabirom garderobe još uvek može biti moguće prikriti stomak, naročito u hladnijem periodu.

  U ljudskoj prirodi je da sebe poredimo sa drugima, naročito kad se radi o trudnicama i poređenju veličine stomaka. Nemojte da se osećate razočarano ako još uvek imate samo malu "grudvicu" koja je možda očigledna samo vama. Svaka žena drugačije nosi svoju trudnoću. Nije moguće proceniti veličinu, opšte stanje ili pol bebe samo na osnovu izgleda vašeg stomaka, uprkos onome što kaže vaša svekrva ili komšiluk.

  Vreme je da počnete da mislite o sobi za bebu. Nije prerano početi praviti planove o ovome i o drugim praktičnim pitanjima kako smestiti još jednu malu osobu u vaš dom. Najbezbednije mesto u kome će beba spavati je njen krevetac, smešten pored kreveta roditelja tokom prvih 12 meseci. Možda ćete poželeti i da počnete sa kupovinom odeće za bebu i nameštaja za bebinu sobu sada, kada vam se energija povratila i ima još dovoljno vremena za pažljiv odabir. Ako je problem novac, razmislite o kupovini polovne robe, pozajmite ili, ako možete, nešto i sami napravite. Možda imate poznanike koji će vam rado pozajmiti svoju bebi opremu ako ne želite da kupujete sve novo. U svakom slučaju, ako planirate više dece, isplati se ulaganje u opremu za prvo dete koju ćete potom koristiti i za vašu ostalu decu.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Možete primetiti da ostajete bez daha i da niste više tako izdržljivi kao pre. Vaš cirkulatorni sistem veoma naporno radi na pumpanju krvi kroz vaše telo i kroz pupčanu vrpcu do vaše bebe. Obezbedite sebi ishranu bogatu gvožđem i vitaminom C. To znači crveno meso, zeleno lisnato povrće, sveže voće i kvalitetne žitarice.
  Možda ćete se lakše znojiti kao rezultat blago povećane telesne temperature. Vaši unutrašnji "grejači" rade 24 sata dnevno što znači da verovatno nećete želeti da imate na sebi onoliko slojeva odeće kao svi ostali. Tuširajte se onoliko često koliko osećate da vam je potrebno. Izbegavajte da sintetička vlakna budu u dodiru sa vašom kožom i izbegavajte pregrejavanje. Možda osetite i potrebu da spavate sa uključenom klimom ili ventilatorom.
  Pazite se urinarnih infekcija. Ženska uretra je relativno kratka i bakterijama je lako da pronađu put do bešike. Zapamtite da u toaletu treba da se brišete od napred ka pozadi nakon mokrenja pre i posle seksa. Pijte dosta tečnosti i ne odlažite odlazak u toalet kada osetite potrebu. Pobrinite se da potpuno ispraznite bešiku i ne žurite.
  Vaša materica je skoro u nivou pupka, pa možete da se pozdravite sa vašim strukom. Ne budite previše ožalošćeni, vratiće se ponovo.
  Gorušica bi mogla da vas prati ove nedelje. Glatka mišićna vlakna želuca su pod uticajem vaših trudničkih hormona. Zbog toga sadržaj vašeg želuca može lako da se vrati nazad u jednjak. Možete imati osećaj žarenja nakon obroka, naročito ako ste jeli dosta začinjenu hranu. Stanje može olakšati nezačinjena hrana i izbegavanje namirnica koje su teške za varenje. Kada spavate, izdignite gornji deo tela na par jastuka i proverite sa lekarom da li možete da uzimate neke lekove za regulisanje kiseline.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Možete biti veoma zaokupljeni čekanjem da se vaša beba pokrene. Verovatno ste već bili osetili neko meškoljenje i bili veoma uzbuđeni zbog toga. Sa rukom na stomaku iščekivaćete ta mala treperenja da vas uvere da je sve u najboljem redu. Samo, ne očekujte da i vaš partner bude u stanju da to oseti kada ga zamolite, bebe su poznate po tome da ne sarađuju kada to nama odgovara.
  Moguće je da ćete biti jako fokusirani na bebu i ne previše zanteresovani za druge osobe. Na ovaj način priroda pomaže majkama da odrede svoje prioritete i urade ono što je bitno, a da ignorišu ono što i nije toliko važno. Nemojte misliti da više nikada nećete moći da razmišljate o bilo čemu drugom sem vaše bebe, mnoge stvari će se same rešiti.
  Ako ste skloni depresiji ili ste ranije imali poremećaj mentalnog zdravlja, ovo za vas može biti jako stresan period. Zato je veoma važno da imate stručnu osobu kojoj se možete obratiti. Nemojte ćutati ako se ne osećate dobro i potražite pomoć.

  Vaša beba u 19. nedelji trudnoće

  Beba sada ima tek nešto više od 14 centimetara, sa kožom toliko providnom da se njene vene jasno vide. Još je suviše rano za stvaranje masti, mada ove nedelje počinje da se proizvodi poseban tip supstance poznate kao braon mast (smeđa mast). Ovo je jedinstveno za bebe i štiti njihove vitalne organe od ekstremnih temperatura nakon porodjaja.
  Vernix caseosa, supstanca bele boje nalik na mast ili sir, prekriva kožu bebe. Prevremeno rođene bebe još uvek mogu biti prekrivene vernix-om, ali što je termin porođaja bliži, tako vernix počinje da se gubi.
  Bebini bubrezi su u funkciji. Proizvode urin koji čini značajan procenat plodove vode. Ako ove nedelje idete na ultrazvuk, biće moguće videti njene bubrege.
  Vaša beba dobija više kose na glavici i više dlačica po telu. Prerano rodjene bebe mogu biti prekrivene finom dlakom, naročito po ledjima i nadlakticama. Neke bebe se rađaju ćelave i tako ostaju mesecima, dok druge imaju bujnu gustu kosu. Sve je individualno i razlikuje se od bebe do bebe.
  Vaša beba provodi mnogo vremena spavajući. Tako se stvara i čuva dragocena energija potrebna za njen razvoj. Ali počećete da primećujete periode kada je aktivnija i kada ima cikluse kretanja, čak i šutiranja. To je uglavnom kada želite da zaspite ili ste tek otišli u krevet.

  Saveti za ovu nedelju

  Ne zaboravite da zakažete ultrazvuk za ovu ili sledeću nedelju. Pregled ultrazvukom u drugom trimestru se nalčešće radi između 18. i 20. nedelje. Posebno se obraća pažnja na različite aspekte razvoja bebe, uključujući kičmu, mozak, srce, bubrege i druge vitalne organe. Ako želite da saznate pol vaše bebe, ovo je idealan momenat za to. Ako ne želite, onda na vreme recite osobi koja vas pregleda da biste to sačuvali kao iznenađenje.
  Pričajte vašoj bebi ako to već dosad niste počeli. U 19. nedelji beba može da čuje vas i vaš glas i ovo je pravo vreme da počnete da ćaskate sa njim ili njom. Ako možete uključite i vašeg partnera u razgovor i čekajte da osetite bebin odgovor.
  Razmislite o tome da radite vežbe otpora sa tegovima. To će vam pomoći u održavanju težine i smanjiti verovatnoću od dobijanja gestacijskog dijabetesa. Ovakve vežbe se mogu raditi i u grupi sa drugim trudnicama uz pomoć profesionalnog trenera


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.49 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.22.24 CET

  20. Nedelja Trudnoće

  Čestitamo, sada ste i zvanično na polovini vaše trudnoće. Iako je prosečno trajanje gestacije 40 nedelja, još uvek se smatra normalnim porodjaj u periodu od 2 nedelje pre ili posle. Ne polažite sve svoje nade u određeni termin porodjaja kao garanciju da ćete baš tog dana dobiti bebu. Svrha određivanja termina porođaja je da vam to bude vodič za pravljenje planova i ništa više. Ako ste imali neredovan menstrualni ciklus ili niste sigurni kada ste začeli, ultrazvuk vam može dati prilično preciznu procenu zrelosti ploda i gestacije.

  Sa 20 nedelja trudnoće uočićete da je vaš hod postao malo drugačiji kako bi što bolje smestili taj dodatni grumenčić u vašem stomaku. To je zato što se vaš centar ravnoteže menja. Obratite pažnju na svoje držanje i prisetite se šta vam je majka govorila: "Ne grbavi se i ispravi ramena!". Prosto je neverovatno koliko još prostora ovo dodaje u vašem prepunom stomaku. Ako je vaš posao vezan za radni sto, počnite da razmišljate o udobnosti vaše stolice. Možda će biti potrebno da podesite visinu sedišta i naslona da bi izbegli nepotrebno naprezanje. Organizujte svoj radni prostor tako da on radi za vas, a ne obrnuto.

  "Jaoj, ubiše me ove cipele!"

  Postarajte se da nosite udobnu obuću da bi ste bili stabilni pri hodu. Ako ste navikli na visoke štikle, razmislite da se spustite nazad na zemlju u neke ravnije cipele. Mnoge žene tokom drugog tromesečja otkriju da više ne mogu da obuju svoje cipele. Ponovo okrivite te trudničke hormone! U stvari, normalno je da žene posle porođaja trajno promene veličinu obuće i do jedan broj veće.

  "Ooh, jel' mogu da ti pipnem stomak?"

  Sada možete i da očekujete od drugih ljudi interesovanje i fascinaciju vašom trudnoćom. Mnoge osobe posmatraju trudnice sa pravim blaženstvom i pokazuju iskrenu zainteresovanost za njihov napredak. Neki će automatski hteti da ispruže ruku, dodirnu vaš trbuh i osete bebu. Vaša reakcija na to će potpuno zavisiti od vas. Može vam se učiniti veoma lepim ili pak, s druge strane, kao atak na vaš prostor i privatnost. Normalno je da se osećate zaštitnički nastrojeni prema vašem stomaku i podsvesno želeti da ga "odbranite" od potencijalne opasnosti. Slobodno recite ljudima, na najlepši mogući način naravno, da biste više voleli da ne dodiruju vaš stomak i da se zbog toga osećate neprijatno. U suprotnom, uživajte u svoj pažnji koja vam nesumnjivo sledi.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Ne brinite ako u 20. nedelji trudnoće ultrazvuk pokaže da je posteljica (placenta) nisko postavljena u materici. Iako je posteljica dobro pričvršćena za zid materice, vaša materica će rasti nagore i uvećaće se tako da neće nužno ostati u istom delu.
  Ove nedelje vaša materica je negde na nivou pupka. Vašeg struka više nema i možete da primetite da je širina vašeg tela od pazuha, pa sve do kukova, potpuno ista. Ako vam ovo nije prvo dete, verovatno će se pokazati još ranije nego kod prvog. Abdominalni mišići su već bili rastegnuti ranije, pa više nisu tako čvrsti kao nekad.
  Vaše srce pojačava intenzitet rada i ove nedelje je u stanju da ispumpa oko 7 litara krvi u minutu. Zbog uticaja trudničkih hormona krvni sudovi su vam opušteniji, kako bi mogli da omoguće pojačan protok krvi. To znači da bi mogli da primetite da su vam se pojavile proširene vene ili čak hemoroidi. Nemojte biti užasnuti ovim. Nakon porođaja imaju tendenciju da iščeznu i uglavom ne izazivaju probleme.
  Možete dobiti toplotni osip ispod dojki, ispod pazuha ili između nogu. Vaša telesna temperatura je za par stepeni viša od normalne, pa se verovatno više i znojite. Izbegavajte da nosite donji veš koji nije od pamuka i postarajte se da vam veličina odgovara. Odlučite se za udobnost pre nego na izgled. Blago posipanje pudera od talka može biti od pomoći nakon tuširanja, ali ipak odolite iskušenju da ga upotrebite.
  Kloazma ili trudnička maska; tamnije pigmentirana koža delova lica javlja se kod oko 50-75% žena u trudnoći, tako da se možete smatrati srećnom ako je nemate. Znana je i pod nazivom maska leptira jer pigmentirani delovi kože često imaju izgled tela leptira preko nosa i oblike krila leptira preko oba obraza. Ove premene na koži najčešće nestanu posle porođaja, ali ako ste zabrinuti zbog svog izgleda, možete probati da ih prikrijete nekom kvalitetnom korektivnom kremom. Izbegavajte izlaganje suncu, nosite šešir i koristite kreme sa visokim faktorom zaštite od sunčevih zraka. UVA i UVB zraci će pogoršati stanje.
  Ove nedelje možete osetiti vrtoglavicu ili nesvesticu - često iskustvo u drugom i trećem tromesečju. Izbegavajte dugotrajno stajanje i naglo ustajanje iz ležećeg položaja. Dopustite vašem telu da se prilagodi promeni položaja iz horizontalnog u vertikalni.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Ove nedelje ćete možda razmišljati o svom porođaju. Oko 20. nedelje dolazi do izvesnih promena na mentalnom planu, kako vam bude bivalo sve jasnije da će beba jednog dana morati da izađe. Veoma mali procenat žena je istinski prestravljeno porođajem i razvija jaku strepnju od porođaja tokom trudnoće. Ako se ovo vama desi, obavezno popričajte sa lekarom o svojim strepnjama.
  Ako je ovo nedelja u kojoj ste obavili pregled, moguć je osećaj mnogo veće emotivne povezanosti s bebom nego ranije. Mnoge žene se malo ustručavaju sve dok fetalni skrining ne potvrdi da sve izgleda u redu s bebom. To je potpuno razumljivo. Prvi put videti lice svoje bebe je izuzetna prilika, čak iako je samo preko ekrana.
  Ako se iznenada nađete u potrebi da potrčite, ili ste u potencijalno rizičnoj situaciji, verovatno ćete primetiti da vam ruka automatski ide na dole da pridrži vaš stomak. Naviknite se na takve male manirizme koji, čini se, zaobilaze centre za razmišljanje u vašem mozgu, kao da vama upravlja automatski pilot. Ima jako dobrih razloga za takvo ponašanje.
  Da li se vaš partner oseća pomalo isključenim? Pobrinite se da i on pođe sa vama na ultrazvučni pregled i antenatalni skrining. Iako ste možda stoprocentno fokusirani na bebu, prisetite se da je njegovo dosadašnje iskustvo sa trudnoćom bilo samo preko vaših simptoma. Dajte mu vremena da razvije sopstveni odnos sa bebom i nemojte ga pritiskati i požurivati.

  Vaša beba u 20. nedelji trudnoće

  U 20. nedelji bebino spoljašnje uho je savršeno formirano. Oblikovano je tako da sprovodi zvučne talase u unutrašnje uho gde beba već može da čuje zvukove koji se probijaju kroz vaš trbušni zid. Zato je važno da svakog dana pričate svojoj bebi, kako bi ona naučila da prepozna vaš glas kao poznat kada se bude rodila.
  Ove nedelje vaša beba je duga oko 16,5 centimetara od vrha glave do trtice. Koža joj je još uvek prekrivena vernix-om, belom masnom supstancom koja štiti bebinu nežnu kožu od isušivanja.
  Vašu bebu okružuje oko 320 ml amnionske tečnosti (plodove vode). Temperatura tečnosti se održava na nešto malo višem stepenu od vaše unutrašnje temperature. To omogućava da bebi bude toplo.
  Biće dosta pokreta bebe ove nedelje i vi ćete ih sve više osećati. Ti pokreti nisu toliko jaki da vam izazovu bilo kakvu neudobnost i na divan način vas uveravaju da je s vašom bebom sve u redu.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako vas brinu proširene vene, raspitajte se za kompresivne čarape. Mogu vam doneti malo olakšanja ako budete morali duže vreme da provedete na nogama. Podignite noge kad god možete, sednite kad ste u prilici i izbegavajte dugotrajno stajanje.
  Protiv hemoroida obezbedite ishranu bogatu vlaknima i pijte dosta tečnosti. Jedite voće, povrće, žitarice, mahunarke, pasulj i mekinje. Izbegavajte naprezanje u toaletu, kao i dugotrajno sedenje na WC šolji. Kada osetite potrebu da odete u toalet, nemojte to odlagati. Ignorisanje signala koje nam naše telo šalje može na duge staze dovesti do problema, pa ako imate potrebu, samo idite!
  Zakažite časove u nekoj školi za trudnice ako do sada niste. Čak i ako vam ovo nije prvo dete, na kursu vam mogu osvežiti znanje, pa razmislite o tome ako mislite da će vam koristiti. Alternativno, idite u biblioteku, provedite nešto vremena on-line na renomiranim sajtovima i nadogradite svoje znanje o trudnoći i rađanju. Isplati se biti informisan i zalagati se za svoje i zdravlje vaše bebe.
  Pazite na svoja leđa. Izbegavajte podizanje teških predmeta i uvijanje leđa dok podižete. Bolovi u leđeima su česti tokom trudnoće i lakše je izbegavati povredu leđa nego se oporaviti od nje. Ako se osetite pomalo bolnim, probajte neke prirodne lekove. Tople kupke, masaža, topli oblozi i lagane vežbe mogu biti efikasne. Razmislite o odlasku kod fizioterapeuta u slučaju dugotrajnog bola u leđima. Postoje određene vežbe koje možete upražnjavati da ojačate mišiće kičmenog stuba.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.43 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.26.33 CET

  21. Nedelja trudnoće

  Teško vam je da spavate na stomaku? To je zato što ne možete da ignorišete poveliki grumen koja se formira u vašem trbuhu. Čim se uvučete u krevet, to kao da je signal vašoj bebi da se probudi. Neki smatraju da to priroda na svoj način priprema majke na isprekidan san kada se beba bude rodila. Čak i da je tako, teško je skoncentrisati se na spavanje kada se ima osećaj da vam se neki akrobata prevrće po stomaku. Ako vam se čini nemogućim da zaspite, predajte se i ustanite. Šolja mleka, nešto lagano za jelo, neka dosadna knjiga ili nešto totalno nezanimljivo na televiziji može pomoći vašem mozgu da se isključi.

  Da li vam je malo vruće?

  Ako vam je stvarno vrućina, a posteljina se prosto lepi za vas, ispitajte načine kako da se rashladite. Možda ćete morati da spavate sa uključenom klimom ili ventilatorom tokom letnjih meseci. Pidžame i spavaćice mogu previše da guše, pa se zato raskomotite ako vam je tako udobnije. Iako će vaš partner možda da pomisli da je to znak za malo akcije, recite mu da je to za vaše dobro a ne njegovo. Navlažene krpe stavljene na glavu, vrat i grudi mogu veoma dobro da rashlade. Ne brinite da ćete se previše rashladiti. Osim ako nemate neki problem sa centrom za regulaciju temperature u vašem mozgu, znaćete da ste preterali sa hlađenjem.

  Nađite malo vremena samo za sebe

  Pronđite svakog dana malo vremena da samo uživate u svojoj trudnoći. Ovo je vreme kada one nelagodnosti od ranije (nadajmo se) nestaju, a beba još nije toliko velika da vam stvara pravu nelagodnost. Možete osećati ljubav prema celom svetu, osećaj blagostanja koji ispunjava svaku poru. S druge strane, mogli biste se samo osećati debelom i da vam je pomalo dosta svega. Možda primetite da imate kratak fitilj kada treba tolerisati druge osobe i kako se lako iznervirate i zbog najmanje sitnice. Nađite vremena da vežbate, što će naterati vaše telo da oslobodi endorfine - one hormone sreće. Šetnja, plivanje, pilates, joga - svaka od ovih aktivnosti će vas osloboditi viška energije. Potražite trenutke kada ćete biti malo sami sa vašom bebom, ne morate konstantno biti u društvu drugih.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Ove nedelje ćete možda primetiti mrlje na koži na rukama i nogama. Plavičaste ili šarolike promene na koži su česte u drugom tromesečju i rezultat su povišenog nivoa estrogena. To ne znači da su ti delovi slabije snabdeveni krvlju. Posle porođaja će nestati.
  Ako imate uvučen pupak (kao i većina ljudi) verovatno je dosad malo izguran prema spolja. U 21. nedelji mnoge trudnice otkriju da im je pupak postao ravan i u nivou sa okolnom kožom. Kako beba bude rasla, biće poprilično izbačen i upadljiv. Interesantno, pupak jedan od delova tela žene koji će trajno promeniti izgled nakon trudnoće. Zato očekujte blagu promenu u odnosu na ono što je nekada bio.
  Rast vaših grudi se do sada verovatno stabilizovao, a vi ste se navikli na njihov drugačiji izgled. Vaše bradavice će se uvećati, dok će areole (kružni predeo oko bradavice) potamneti. Pobrinite se da vam grudnjak koji nosite bude udoban. Nije retkost da se javi potreba za povećanjem veličine grudnjaka i to nekoliko puta tokom trudnoće. Sve ove rane promene dojki su prirodni način za pripremu vašeg tela za proizvodnju mleka i dojenje.
  Primetićete da dobijate na težini više nego što ste u poslednjih nekoliko nedelja. U stvari, tokom sledećih 10 nedelja verovatno ćete dobiti skoro polovinu od ukupne težine koju ćete dodati tokom trudnoće. Naravno, i vaša beba za to snosi deo odgovornosti jer joj se stvaraju masne naslage i mišićno tkivo.
  Jedu vam se neke čudne stvari? Ako počnete da sa čežnjom gledate pesak u parkiću, ugalj ili ćumur iz roštilja, možda komad krede, nemojte misliti da ste počeli da se gubite. Ove materije koje izazivaju takvu žudnju verovatno sadrže tragove elemenata koji su potrebni vašem organizmu. Međutim, odolite iskušenju i ostavite tu kredu. Umesto toga, pobrinite se da vaša ishrana bude što raznovrsnija.
  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  U ovo vreme možete malo biti pod tenzijom. Ako ste zaposleni, kod vas se javlja spoznaja da ćete morati na trudničko bolovanje. Iako verovatno niste još u periodu odbrojavanja dana do odsustva, to vreme će doći. Počnite rano s organizacijom, učinite šta možete i naučite da dajete prioritet onome što se mora učiniti. Izbegnite odlaganje pravljenja planova za bebu do poslednjeg časa. Bebe često dolaze na svet onda kada su za to spremne i mogu biti zaista nepredvidiva mala stvorenja. Mnogi roditelji su bili zatečeni u cajtnotu misleći kako imaju dovoljno vremena, dok u realnosti nije bilo tako.
  Ako vam ovo nije prvo dete, možda ćete se pitati kako uopšte možete voleti drugo dete onoliko koliko volite prvo. Ovo je tako česta briga trudnica, a razgovor o tome može jako pomoći. Budite sigurni, bebe znaju veoma vešto da nateraju svoje roditelje da ih zavole. Zato nemojte preterano brinuti, to vam samo oduzima dragocenu energiju.

  Vaša beba u 21. nedelji trudnoće

  Vaša beba je sada veličine banane. Pri tom ne mislim na neke male egzotične vrste banana, već one velike Kevendiš vrste koje se prodaju u marketima. Beba je sada teška oko 310 grama, još je mala, ali konstantno raste. I malo zanimljivosti: prosečna težina po rođenju je oko 3,5 kilograma, obim glave 35 centimetara, a dužina oko 53 centimetra. Ako se pitate kako da najlakše zapamtite ove vrednosti, samo pomislite na kombinacije brojeva 3 i 5 i setićete se. Toliko još vaša beba treba da poraste.
  Ove nedelje bebin mozak i mišići rade sinhronizovano, što znači da iza svakog pokreta postoji jasna namera. Primetićete da pokreti nisu više tako nasumični i čini se da su više promišljeni i snažniji. Ako ležite u određenom položaju, a vašoj bebi se to ne sviđa, možete osetiti kako se vrti i migolji kako bi pronašla udoban položaj za sebe. Bebe znaju da budu veoma izbirljiva mala bića.
  Vaša beba konstantno guta amnionsku tečnost u kojoj se nalazi. Ovaj ciklus gutanja, varenja i zatim recikliranja tečnosti u vidu urina biće prisutan do kraja trudnoće. U bebinim crevima se već formiraju nesvarene materije, koje će biti izbačene kada beba prvi put bude imala stolicu, a što se naziva mekonijum.
  Ove nedelje se u bebinim desnima formiraju sićušni začeci stalnih zuba. Ako živite u predelima gde je voda za piće fluorisana, vaša beba će od toga imati koristi. Placenta (posteljica) veoma dobro filtrira mnoge materije, ali fluorid je jedan od dokazanih sastojaka koji nisu opasni kada se unose u bezbednim dozama.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako imate osećaj patnje zbog vaših stopala, pažljivo razmislite o svojim cipelama. Olakšanje mogu doneti ortopedski ulošci, cipele sa nižom petom, ulošci za pete (jastučić za petu), kao i obuća nešto veća od veličine koju inače nosite.
  Ako imate mačku, oslobodite se dužnosti čišćenja za njom. Toksoplazmoza je izuzetno neprijatna parazitska bolest koja se prenosi inficiranim mačijim izmetom. Ako već morate da stavljate ruke na mesta gde su prethodno možda bile mačke, onda nosite zaštitne rukavice i pažljivo operite ruke kada završite. Izbegavajte da jedete nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano voće i povrće, kao i nepasterizovano mleko zbog rizika od zaraze toksoplazmozom.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.35 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.31.00 CET

  22. Nedelja trudnoće

  22. Nedelja trudnoće: Ako ove nedelje prolazite pored prodavnice igračaka, uđite i pogledajte lutke. Vaša beba je otprilike veličine jedne manje lutkice, a ni izgled joj nije mnogo drugačiji.

  U 22. nedelji, bebini očni kapci su i dalje spojeni i zatvoreni, ali ipak može da razlikuje svetlost i tamu. Kako se porodjaj bude bližio, beba će početi da otvara svoje oči, tako da će već biti prilično uvežbana kada se rodi. Jedan od razloga zašto vaše areole (oblast oko bradavica) postaju tamnije je da bi vaša beba lakše pronašla bradavicu kada treba da sisa. Tamnija boja na okolnoj svetlijoj koži dojki predstavlja putokaz bebi gde treba da usmeri usta. Čak iako ne planirate da dojite bebu, vaše telo će doživeti promene u cilju priprema za dojenje bebe.

  Ako vam se ide u kupovinu, onda razmislite o tome da kupite igračku za bebu obojenu u crno i belo. Često su takozvane edukativne igračke bazirane upravo na ovim šemama boja. Oko 10. nedelje starosti, bebina mrežnjača (retina) će sazreti do mere kada će biti u stanju da razlikuju boje.

  "Ja stvarno nemam šta da obučem!"

  Kad smo već kod šopinga, možda je vreme za malu obnovu garderobe. Ako ne možete da se naterate da kupite ili nosite trudničku garderobu, onda potražite pantalone i suknje sa elastičnim strukom. Neke trudnice vole da ističu stomak i ne smeta im kada se bluza povlači na gore, a pantalone čučnu ispod stomaka. Nema nekih pravila kojih se treba strogo pridržavati. Radite onako kako mislite da će vama biti udobno i da se osećate dobro, jer će od toga i vaša beba imati koristi.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Od ove, pa do 26. nedelje vaša materica će nastaviti da raste prelazeći nivo pupka. Možda ćete početi da se osećate pomalo bez daha, kao da nemate onaj kapacitet pluća od ranije. Majka priroda je ovde ipak bila darežljiva. Ceo vaš grudni koš će se pomeriti na gore, a donja rebra će se malo podesiti u stranu (dosta slično onim rastegljivim pantalonama koje nosite).
  Loše varenje i gorušica, vaši stari znanci, i dalje su tu. Progesteron, veoma važan trudnički hormon koji omekšava ligamente u vašoj karlici, jednostavno ne zna kada da stane. On tako opušta i mišiće vašeg digestivnog trakta, što ceo proces varenja čini manje "razrađenim" nego ranije. Uzdržite se od jake i začinjene hrane, bez obzira na vaše želje za takvom hranom. Inače ćete kasnije platiti zbog toga.
  Držite konstipaciju (zatvor) pod kontrolom pomoću hrane sa dosta vlakana (npr. mekinje i sl.) i pijte dosta vode. Smanjite unos prerađenog belog hleba i testenine koji otežavaju kretanje hrane kroz debelo crevo. Ako imate velike poteškoće, razgovarajte sa lekarom o bezbednim načinima za pokretanje creva.
  Možda ćete primetiti da vam na kraju dana otiču gležnjevi i stopala. Moguće je da se u vama zadržava više tečnosti nego obično i to postaje vidljivo nakon dužeg perioda stajanja. Obratite pažnju na cipele. Dajte prednost udobnosti nad stilom i nabavite cipele koje ćete lako samo navući na nogu, umesto da se savijate radi obuvanja. Biće vam drago što ste tako uradili kroz samo par nedelja.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Osećate se pomalo rasejano? Iako ovo u nekim situacijama može biti veoma frustrirajuće, ipak nema razloga za zabrinutost. Kada pokušavamo da uradimo više stvari odjednom, onda je kvalitet taj koji trpi. Probajte da se fokusirate na jednu stvar u datom momentu i tek kada je završite, prebacite se na drugu. Ne budite strogi prema sebi, najzad, imaćete bebu. Nije li to dovoljno?
  Ponekad prođe i do 22. nedelje dok realnost trudnoće ne zakuca na vrata. Imaćete bebu. Sumnja može da se uvuče u vaše misli, naročito u neke sitne sate. Možete dovoditi u pitanje vašu sposobnost da budete majka i kako biste uopšte mogli da iznesete sve što roditeljstvo zahteva. Ovo je normalan i čak u neku ruku zdrav odgovor na jedan ovako značajan događaj. Dobiti bebu jeste velika stvar i ponekad moramo sebi postavljati velika pitanja da bi dobili važne odgovore.
  Ako ste prezauzeti, možete otkriti da zaboravljate na trudnoću tokom dana, a da je se setite tek negde uveče. Ovo je normalna pojava i, ne - vaša beba neće misliti da nije željena! Dokle god vi pazite na sebe i ne izlažete se prevelikim rizicima, na kraju uglavnom sve bude dobro.
  Razmišljate li da bebi date ime? Ovo je tema koja vam može oduzeti sate i sate vremena. Možete biti jedna od onih srećnica koje su oduvek znale kako će zvati svoju bebu, ili je možda vaš partner siguran. Potražite neku knjižicu sa imenima za bebu, potražite na internetu ili pogledajte vaše porodično stablo radi inspiracije. Poslušajte kojim imenima druge majke dozivaju svoju decu kada ste vani. Budite pripremljeni i da se milion puta predomislite; ovo je ipak važna odluka da bi se prebrzo donela.

  Vaša beba u 22. nedelji trudnoće

  Ove nedelje će biti još više razvijanja i finog podešavanja bebinih majušnih mišića. Vaša beba može provoditi vreme sisajući svoj palac, držati se za pupčanu vrpcu, štucati ili uvežbavati refleks hvatanja.
  Stvara se još masnih naslaga i vaša beba više ne izgleda tako providna kao pre samo par nedelja. Nemojte podleći tradicionalnim shvatanjima kako zbog bebe treba jesti "za dvoje" iliti duplo više. Preporuka stručnajka je da tokom trudnoće uobičajeni dnevni unos treba povećati samo za oko 10-ak%. To znači dodatnih oko 300 kalorija dnevno tokom drugog trimestra. Dodatni komad voća, šaka orašastih plodova ili neki zdravi sendvič biće dovoljno da pokrije ove dodatne potrebe.
  Vaša beba ima majušne nokte. Ako je devojčica, njena materica i vagina biće na svom mestu, a ako je dečak, testisi će se spuštati iz abdomena prema mošnicama. Mnoge bebe se rađaju sa uvećanim genitalijama, jer trudnički hormoni uzrokuju njihovo oticanje. Nekoliko nedelja nakon porođaja vratiće se na normalnu veličinu.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako već imate malo dete, izbegavajte naprezanje leđa tako što ćete se sagnuti prema njemu, umesto da ga stalno uzimate u ruke. Podstičite ga da vam se popne u krilo kada sedite ili ležite. Bol u donjem delu leđa može biti redovna pojava u trudnoći, pa se zato isplati paziti na svoju kičmu. Dobro pogledajte svoj dušek, ako ima ulegnuća i ne pruža dobru potporu, vreme je da se oprostite od njega. Zapamtite, najmanje jednu trećinu dana provedete u krevetu - potražite dušek koji će vašem kičmenom stubu obezbediti pravilan i udoban položaj.
  Ako se inače samo tuširate, možda je vreme da ponovo otkrijete čari kupanja u kadi. Ležanje u kadi punoj vode i posmatranje svog stomaka kako se pokreće može da postane jedna od vaših omiljenih aktivnosti sledećih nekoliko nedelja. Prevrtanje, nagli trzaji, udarci, ali i oštar osećaj u vašoj bešici, sve su to znaci da je vaša beba aktivna.
  Obratite pažnju na dno karlice! Setite se da uradite vežbe za dno karlice i izbegavajte vežbe koje potresaju organizam. Trčanje nije najbolja aktivnost u ovoj fazi. Bolje opcije su šetanje, plivanje, istezanje, joga ili pilates.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.28 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.38.33 CET

  23. Nedelja trudnoće

  23. nedelja trudnoće: Imate li neke čudne snove? U drugom tromesečju česta je pojava nekih neverovatnih i živopisnih snova koji mogu da vam se motaju po glavi i tokom sledećeg dana. Možete sanjati da ste u nekim najneverovatnijim situacijama koje nemaju veze sa realnim životom. Vaša beba čak može imati i glavnu ulogu, mada možda ne onakvu kakvom ste se nadali. Nemojte ovo uzimati kao nekakvo upozorenje o onome što će se desiti. Snovi su samo jedan od načina da se oslobodimo viška moždane aktivnosti kojoj smo izloženi tokom dana. Oni su, u izvesnom smislu, nus proizvod naše podsvesti i potrebni su nam da bi se u našem mozgu napravilo mesta za nove informacije u danu koji dolazi.

  Grčevi u nogama

  Ako se niste zbog snova probudili, onda su možda grčevi u nogama. U 23. nedelji trudnoće česta je pojava grčeva u potkolenicama i listovima. Umesto da se dešavaju u neko relativno pogodno vreme, recimo oko 1 sat popodne, vaš organizam će verovatno odlučiti da je bolje da to bude 12 sati kasnije. Ko zna zbog čega? Ali sve što će vas interesovati je kako da ih se otarasite. Do grčeva dolazi usled kontrakcije u određenom mišiću, izazivajući bol i zategnutost. Ako vas uhvati grč u listu noge, probajte da ispravite nogu, a zatim rukama lagano savijajte nožne prste unazad prema cevanici. Nakon par puta ponavljanja, mišić će se opustiti i dovesti u normalan položaj.

  Ponekad su grčevi rezultat premalo kalcijuma ili magnezijuma u ishrani, ili veoma nizak nivo soli. Pobrinite se da pijete dovoljno vode i radite neke vežbe istezanja pred spavanje.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Vaš stomačić polako napreduje na gore i sada je vidljivo iznad pupka. Možda imate osećaj kao da je naglo "iskočio" i da postaje sve teže sakriti vašu trudnoću. Počećete da primećujete kako vas ljudi pogledaju dvaput, pitajući se da li ste u drugom stanju ili vas čak pitati da li ste trudni.
  Možda vas spopadnu trnci u rukama. Ovo je najčešće zbog stanja zvanog sindrom karpalnog tunela ili kanala koje zahvata šake i prste. Najčešći uzrok je pritisak na središnji nerv (nervus medianus) u karpalnom tunelu usled zadržavanja vode u tkivima. Ponekad je neophodna fizioterapija i imobilizacija kako bi se ublažili bol i utrnulost.
  Još jedna česta pritužba u ovom periodu ide na račun glavobolje. Čak iako obično ne patite od gavobolja, u sledećih par nedelja se mogu javljati više nego što biste voleli. I za to slobodno okrivite trudničke hormone. Potrudite se da ne budete pregrejani ili dehidrirani. Ako dobijete glavobolju, lezite na krevet u zamračenoj sobi sa rashlađenom krpom preko očiju. Ponekad može pomoći i ako pojedete nešto lagano. Ako vam se javi iznenadna i nepopustljiva glavobolja uz poremećaj vida, javite se lekaru.
  Verovatno imate i pojačan vaginalni sekret. Tokom trudnoće je uglavnom vodnjikav, bistar ili bele boje i bez mirisa. Mnogim trudnicama je pomoglo nošenje uloška tokom dana u cilju upijanja viška tečnosti. Pa ipak, u trudnoći je lako dobiti gljivične infekcije, tako da ako osećate svrab i imate osećaj peckanja dok mokrite, obratite se lekaru.
  Možete početi da osećate Braxton-Hicksove (Brakston-Hiksove) kontrakcije. To su bezbolne kontrakcije materice koje su koncentrisane mahom na vrhu materice. Nakon vežbanja, savijanja, seksualnog odnosa ili čak kada niste ništa posebno radili, možete biti u mogućnosti da ih osetite ako položite ruku na stomak. Na ovaj način se vaš organizam vežba za porođaj.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Uzbuđenje bi moglo početi da se uvlači u vaš život. Beba oseća sve veću povezanost sa vama i postalo je veoma teško ignorisati činjenicu da ste u drugom stanju. Možda ćete zapaziti i da se vaš partner već prilično navikao na vaše stanje jer može i da vidi kako vaš stomak raste. Ovo je za mnoge žene i najbolji period trudnoće, pa samo napred, uživajte.
  S druge strane, za neke ovo može biti period zabrinutosti. Fetalni skrining urađen par nedelja ranije, ponekad može da otkrije moguće komplikacije koje nisu baš 100% jasne. Često se savetuje pristup "sačekajmo pa da vidimo", što predstavlja period "grickanja noktiju" za novopečene roditelje. Porazgovarajte sa vašim lekarom o vašoj zabrinutosti i recite ako se osećate anksiozno.

  Vaša beba u 23. nedelji trudnoće

  Vaša beba je ove nedelje teška oko 500 grama i tek nešto ispod 20 cm od vrha glave do kraja kičme. Još uvek izgleda kao jedna mala lutka, samo sa nešto više kože - kao da je "dva broja veća". To je zato što koža raste brže nego što se masne naslage stvaraju. Ove nedelje imate pravo na nešto poslastica, dokle god vam je na umu da one treba da popune bebinu kožu, a ne vašu.
  U bebinim plućima počinje da se stvara jedna veoma važna supstanca koja se naziva sufraktant i koja će omogućiti sićušnim alveolama da ostanu otvorene kada se beba rodi. Zamislite lišće na drvetu i dobićete predstavu o važnosti da ti mali vazdušni kanali ostanu otvoreni kako bi kiseonik mogao da prođe u okolne krvne sudove. Ako dođe do preranog porođaja, majka će često dobiti kortikosteroide koji će podstaći stvaranje bebinog sufraktanta.
  Ove nedelje na ultrazvuku se mogu videti bebine srčane komore i glavni krvni sudovi koji snabdevaju srce. Iako još uvek veoma mali, ovaj vitalni organ će rasti zajedno sa bebom, tako da će na rođenju biti veličine oraha.
  Vaša beba može da čuje. Do ovog perioda uši su joj potpuno u funkciji i beba će reagovati u slučaju iznenadnog, glasnog zvuka. Lavež psa, lupanje vratima, detonacije iz auspuha automobila - sve će naterati bebu da poskoči. I njene kosti postaju čvršće, zato ne zaboravite da uzimate dovoljno kalcijuma svakog dana.
  Ove nedelje vaša beba može da pokreće sve svoje mišiće uz još više koordinacije i akcije u vašem stomaku. Imaćete osećaj da je beba znatno ojačala i umesto onih blagih lepršanja, zbog kojih doskora niste ni bili sigurni da ste nešto osetili, ove nedelje vam neće trebati mnogo ubeđivanja.

  Saveti za ovu nedelju

  Čak i ako ste iscrpljeni, setite se se da uradite vežbe za istezanje pre nego odete u krevet. Pobrinite se da nema ničega pored kreveta na šta bi mogli da se sapletete ako usred noći morate hitno da ustanete.
  Ne prepuštajte svoj redovni lekarski pregled. Obeležite taj dan na kalendaru ili svom dnevniku kao događaj koji ne treba propustiti.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.22 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 21.57.23 CET

  24. Nedelja trudnoće

  Ako ove nedelje pogledete u ogledalo, videćete da vas odande posmatra vaša malo zaobljenija verzija. Poznat lik, a opet drugačiji. Sa 24. nedelje trudnoće vaša zadnjica, butine, stomak i nadlaktice izgledaju popunjenije i manje definisane nego ranije.

  Možete biti osetljiviji nego inače, da vas neke priče i situacije zaista pogađaju. Gledanje vesti na TV-u vam može izazvati iznenadne suze, da ne spominjemo prolazak pored novorođenčeta u kolicima. Jeste li već počeli da s pažnjom gledate druge trudnice? Upoređujete vaš izgled, pitate se da li je to njena prva beba ili ne, ili samo nagađate koja je njena životna priča? Svo to interesovanje za druge može učiniti da drugima izgledate veoma čudni, pogotovu ako ste osoba koja se inače fokusira samo na sopstveni život i iskustvo.

  "Ne smem opet da jedem... ma što da ne!"

  Ako ste se oduvek bili ponosni na sebe kao nekoga ko je veoma disciplinovan u vezi svojih navika u ishrani i fizičkom vežbanju, 24. nedelja trudnoće može sobom doneti neprijatan šok. Gladni ste, umorni i osećate se kao da zaista ne možete više da se smarate svakodnevnim obavezama. Znate šta? I ne morate. Dajte sebi pauzu i odredite neko razumno vreme za odmor. Trudnoća nije nekakva predstava, niti može da se ocenjuje visokim, prosečnim ili lošim učinkom. Traženje filozofskih odgovora na vaše simptome i zašto se tako osećate, samo će isisavati dragocenu energiju iz onoga što bi trebalo da bude "laganica". Zato napravite male zalihe poslastica u špajzu i posegnite za njima kada se osećate loše. Pronađite i druge načine da se malo obodrite. Neke lepe kupke i druga kozmetika, nov donji veš (koji vam odgovara!), nešto od nakita ili nova knjiga, sve to može da podigne klonuli duh.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Ove nedelje vam oči mogu biti suve i iritirane. Stanje može biti gore ako nosite naočare ili kontaktna sočiva. Pomoćiće vam kapi za oči ili veštačke suze. Stavite naočare za sunce ako izlazite po jakom suncu.
  Mogu početi da vam se pojavljuju strije na stomaku, butinama, grudima ili bedrima. Strije se pojavljuju kada se kolagena vlakna u središnjem sloju kože (dermis) izdužuju i cepaju usled promena u veličini i obliku tela. Nažalost, ne postoje kreme koje mogu da "procure" kroz spoljašnji sloj kože u središnji sloj, šta god pisalo na etiketi. Ako želite, možete da masirate stomak nekom kremom za omekšavanje kože ili nekom koja sadrži vitamin E. Najbolje vreme za to je posle tuširanja, dok vam je koža još topla, vlažna i pore više otvorene.
  Možete da zapazite male kvržice nalik bubuljicama na areolama. One se nazivaju Montgomerijeve žlezde i njihova uloga je da luče masni zaštitni sekret koji pomaže u zaštiti i negovanju vaših bradavica i održava ih gipkim. Nemojte ih snažno trljati sapunom dok se tuširate i ne razmišljajte o upotrebi kreme protiv bubuljica kako bi ih uklonili.
  Ove nedelje biće još glavobolja koje bi mogle da utiču na vaš rad i koncentraciju uopšte. Probajte da otkrijete uzrok vaših glavobolja. Mnogim ženama glavobolju izazivaju čokolada, kofein, boravak vani na jakom svetlu, pijenje nedovoljno vode ili nizak nivo šećera u krvi jer se ne jede dovoljno često. Ako ležanje i odmaranje ne pomaže, posavetujte se sa lekarom o tome koji lekovi su bezbedni za vas.
  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Osećate li povezanost sa vašom bebom? Možete primetiti kako nesvesno mazite svoj stomak, sanjati kako će vaša beba izgledati i čak se osmehivati sama sebi kad o tome razmišljate.
  Mnogi parovi smišljaju nadimak za svoju bebu dok je ona još u stomaku. Ali budite obazrivi! Imena data ovako na brzinu i gotovo dečije naivno, mogu da se zadrže godinama i vi bi mogli da se jednoga dana nađete u situaciji da morate da objašnjavate kako je do toga došlo.

  Vaša beba u 24. nedelji trudnoće

  Vaša beba je teška oko 680 grama i duga oko 22 cm. Formiraju se otisci prstiju i stopala, jedinstvena obeležja koja će vašu bebu razlikovati od svih ostalih.
  Vaša beba sada dobija oko 170 grama nedeljno, otprilike isto toliko će dobijati i tokom prvih nekoliko meseci nakon rođenja. Masno tkivo, kosti i mišići čine najveći deo dobijene težine.
  Ove nedelje rastu bebine obrve i trepavice, ali one još uvek treba da se takmiče za svoje mesto na tom malom dlakavom licu. Ne uzrujavajte se. Do vašeg termina, sav taj višak dlačica će biti absorbovan, ostavljajući samo one dlačice koje tu i treba da budu. Postoji nepisano pravilo da su uvek dečaci ti koji imaju najduže trepavice, a ne devojčice. Nije fer, ali šta da se radi...
  Vaša beba ima i nešto kontrole nad svojim čulima. Njena čula vida, sluha, dodira i ukusa sazrevaju tako da će do rođenja već biti sposobna da odgovori na podsticanje na sisanje.
  Bebama rođenim u 24. nedelji biće potrebna posebna lekarska nega i pomoć kako bi preživele. Poboljšana neonatalna intenzivna nega je učinila da dugoročnih uticaja na zdravlje prevremeno rođnih beba sada bude mnogo manje nego ranije.

  Saveti za ovu nedelju

  Pitajte lekara da li vam preporučuje da uradite test opterećenja glukozom kako bi se utvrdilo da li imate gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes). To se uglavnom radi između 24. i 28. nedelje trudnoće. Test se obavlja tako što vam se uzme uzorak krvi i odredi nivo šećera u krvi, zatim se radi test opterećenja glukozom tako što popijete čašu vode u kojoj je rasatvorena određena količina šećera, nakon čega se još par puta uzima uzorak krvi na svakih sat vremena (lekar će vas uputiti u detalje testa). Ako je vaš organizam u stanju da proizvede dovoljno insulina da se izbori sa ovim iznenadnim prilivom šećera, onda je sve u redu. Ako nije, biće neophodne dodatne kontrole uz savete lekara o adekvatnoj dijeti i redovnim fizičkim aktivnostima kao što je šetnja.
  Ako farbate kosu, razmislite o tome da ostavite svoju prirodnu boju dok ste u drugom stanju. Iako nema jakih naučnih dokaza da farba za kosu predstavlja rizik za trudnoću, bolje da budemo sigurni. Isto tako odložite stavljanje trajne ili neki drugi hemijski tretman skalpa barem dok se beba ne rodi.
  Nabavite sok od brusnice. Ovaj "magacin" vitamina C će vam takođe pomoći kod infekcija urinarnog trakta. Kiselina iz brusnice nam pomaže u borbi protiv bakterija koje izazivaju urinarne infekcije, a povrh svega su i veoma ukusne.
  Postavite hoklicu za noge ispod stola na radnom mestu i ispred vaše omiljene fotelje. Neka vam pređe u naviku i da podignete noge kad god možete kako bi se izbeglo nagomilavanje krvi i kongestija.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.15 CET"