Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Sok od trave spelte

Recept

Sve što nam je potrebno za uzgoj trave spelte i proizvodnju soka spelte u našim domaćinstvima:

  1. Zrna spelte iz ekološke poljoprivrede sa dobrom klijavošću (neoguljena u ljusci).
  2. Zemlja za uzgoj ekoloških biljaka (cvijeća, trava...itd.). Može se nabaviti u vrtnim centrima (OBI) ili zemlja sa čistih ekoloških farmi i područja ili zemlja iz naših vrtova koja nije bili tretirana umjetnim gnojivima, pesticidima, herbicidima, itd.
  3. Posude za sijanje zrna spelte. Veličina posude ovisna je od količine koju želite zasijati. Mogu biti plastične, metalne itd. Mi preporučujemo plastične posude veličine 20x30cm i dubine 5cm, ali Vi možete koristiti i veće posude ili saksije za cvijeće ili neke druge posude.
  4. Posude za namakanje zrna spelte u vodi.

 


 

 

01-namakanje1. NAMAKANJE ZRNA U VODI

U jednu staklenu posudu veličine jednog litra ubacite 3/4 zapremine posude zrna spelte, (cca 200-220g). Kad su zrna u staklenoj posudi, napunite posudu do vrha vodom i ostaviti tako oko 12h  da zrno omekša (npr. ostaviti preko noći).

 

 

 

 

 


 

02-pripremaposude2. PRIPREMA POSUDE ZA SIJANJE

Posudu napuniti zemljom (ako ste u mogućnosti ekološki čista zemlja). Debljina sloja je oko 1cm, nije potrebno puno trošiti zemlju, jer je preporučljivo sječenje (rezanja) trave samo jedan puta. Vi možete poslije prvog rezanja pustiti da trava raste, a jačina i efekat druge sječene trave neće biti tako jak kao kod prvog sječenja.

 

 

  

 


 

03-13. RASPORED I SIJANJE NAMOČENIH ZRNA

Poslije 12h namakanja zrna, ocijediti vodu, a namočena zrna spelte pravilno rasporediti na prethodno pripremljenu zemlju. Zrna spelte lagano potisnitu da uđu u zemlju barem polovicom svog obima. Tako raspoređena zrna poprskati vodom, tako da i zemlja postane vlažna ali ne mokra. Da ne bi došlo do velike mokrine, na dnu posude poželjno je napraviti rupice da višak vode oteče iz posude. Ispod izbušene posude postaviti još jednu neizbušenu, koja će zadržati vodu. Kod navedene posude velčine 30x20cm dovoljno je 200-300ml vode za poprskati (ovlažiti) zemlju.

 

  03-2

 


  

044. POKLOPITI POSUDU SA ZASIJANIM ZRNIMA

Poželjno je posudu sa zasijanim zrnima poklopiti, jer klijanje zrna odvija se najbolje i najbrže u potpunoj tami, kao što je to slučaj u prirodi, na poljima kod sijanja usjeva, klijanje se odvija pod zemljom u tami. Tako zatvorene posude ostaju od 2 do 5 dana zatvorene, ovisno od vanjske temperature, ako je prostorija toplija, proces klijanja je brži. Prilikom navedene faze klijanja, poželjno je ponekad i pogledati da li je dovoljna vlažnost zemlje, i po potrebi dodati (poprskati) malo vode. Važno je da se klice ne osuše, ali takođe ne smije biti prevlažno, da se ne bi stvorio plijesan na klicama.

 


 

5. OTKRIVANJE KLICA SPELTE

Nakon 2-5 dana klice su porasle u tami 1-2cm, sada je vrijeme za otkrivanje klica i trava od sada raste na svjetlosti. Najbolje je na nekom prozoru ili pored prozora gdje ima dovoljno svjetlosti.

 


  

66. OSTAVITI TRAVU DA RASTE

Od sada trava raste dok ne postigne veličinu za rezanje (sječenje), ponekad se naravno mora zemlja zalijevati da bude dovoljno vlažna, ali ni u kojem slučaju mokra (blatnjava). Mi naše posude 20x30cm zalijevamo sa 200-300ml vode  svako dva dana po jednoj posudi. Ako je posuda veća, potrebna je veča količina vode. Rast trave je ovisan i od toplote i sunčeve svjetlosti i redovne kontrole vlažnosti. Nakon 1-2 dana na svijetlosti, trava dobiva zelenkastu boju.

 


 

77. RAST TRAVE

Nakon 5-6 dana trava spelte je već lijepo zelena, i nije potrebno još mnogo vremana da trava bude spremna za sječenje i pripremu soka.

 

 

 

 

   


   

8. TRAVA SPELTA U NAJVEČOJ VELIČINI (VRIJEME ZA SJEČENJE)

Trava spelte je dostigla veličinu od otprilike 15cm i spremna je za sječenje.

08

 


  

9. SJEČENJE TRAVE

Travu možete sječi običnim makazama, količinu trave koju trebate odredite sami. Poslije sječenja travu kratko oprati hladnom vodom i odmah presovati da dobijete sok trave. Savjetujemo Vam da za početak počnete sa manjom količinom soka iz razloga jakog detoksikacijskog efekta na organizam. Pogledati tekst na kraju *VAŽNO.

09

  


  

10. PROIZVODNJA SOKA (CIJEĐENJE)

Za cijeđenje trave u sok upotrijebite cjediljku (sokovnik) sa malom brzinom. Manja brzina i strpljivo cijeđenje daje vrlodobar kvalitet soka. Prva cjediljka sa kojom smo mi dobili sok je bila ručna-mehanička cjediljka, puno teže je dobiti sok, ali je sok bio dobar. Naš savjet je prije nego kupite cjediljku (sokovnik, blender) dobro analizirajte šta sve možete sa cjediljkom uraditi.

10

 

10-1

 


 

1111. NAZDRAVLJE

Sok od trave najbolje je piti svježe iscijeđen, jer je njegovo djelovanje tada najbolje i najefikasnije. Ukus soka nije za svakoga, mnogima neće biti ukusan. Mi vam preporučujemo da dodate neko voće, kao npr. naranču ili krušku i ukus će onda biti puno bolji.

 

 

 

 

 

  


 

VAŽNO

Sok od trave spelte ima veoma jak detoksinacijski (alkalan) efekat na organizam i savjetujemo da na početku pijete manje količine soka, tj. na početku jednu čajnu kaškicu dnevno, a maksimalno supenu kašiku soka dnevno. Nakon sedam dana povečati na 50ml soka dnevno. Dnevna porcija soka trave spelte ne treba premašivati 100ml soka, to je otprilike pola gore navedene posude (20x30cm) odsječene i iscijeđene trave spelte.

 


 

 

EFEKTI SOKA SPELTE PREMA MIŠLJENJU MNOGIH STRUČNJAKA

Veoma je bogat vitaminima E, F, K i B kompleksima. Sadrži značajne količine B 17 (laetrile), koji - kao što je poznato istraživačima - bez štetnog dejstva na zdrave ćelije, razara ćelije tumora i raka. Pomaže varenje i pospješuje rad unutrašnjih organa. Uništava patogene bakterije i uspostavlja ravnotežu korisnih bakterija u crijevima, što je značajno za jačanje imunološkog sistema organizma.

U soku spelte do sada su identifikovali 18 vrsta enzima koji su na čudan način identični sa enzimima s kojima smo se rodili, među njima i hormon melatonina. Ovi hormoni se vremenom smanjuju u organizmu i veoma se teško nadoknađuju. Iz svježe cjeđenog soka trave ponovo se ugrađuju u organizam i on se u najužem smislu te riječi podmlađuje.

Izvanredan je izvor mineralnih materija - među njima i selena - vitamina, aminokiselina i hlorofila. Pospešuje detoksikaciju, regeneriše ćelije, štiti od degeneracije ćelija (npr. tumor), popravlja snadbjevenost tkiva kiseonikom, pospješuje stvaranje krvi i poboljšava metabolizam ćelija, pojačava imunitet i ubrzava procese liječenja. Visok sadržaj hlorofila ima ljekovito dejstvo, deluje kao „tečni” kiseonik, što pospješuje cirkulaciju krvi i istiskuje štetne materije. Sadrži značajan broj vitamina, među njima i B kompleks, C vitamin, i veliki broj mineralnih materija.

Aminokiseline, i bjelančevine u soku trave spelte nalaze se u velikim količinama, a istovremeno i međusobno „sarađuju”. Unošenje izolovanih bjelančevina po pravilu ostaju bez efekta, a nekada mogu biti i štetne. U hrani se nalazi malo esencijalnih belančevina, zato organizam nije u stanju da sintetizuje ćelije neophodne za izgradnju tkiva. Sok od trave spelte sadrži 25% bjelančevina što je značajno više nego u mesu i jajima, koja sadrže samo 16%. Znamo gde stoka nalazi najvredniju hranu! Na livadi, u travi! Trava spelte ima najveći sadržaj bjelančevina od svih trava. Nije dovoljno da naša hrana sadrži mnogo bjelančevina, već ona mora biti i biološki aktivna. To najbolje znaju sportisti i bodi bilderi.

Social Share