Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Izaberite najbolju metodu ishrane vašeg ljubimca

Recept

Slobodno hranjenje

Ovaj način podrazumeva da napunite činiju hranom i ostavite je za vašeg ljubimca, dozvoljavajući mu da jede kada god poželi. Ovaj metod najbolje funkcioniše sa suvom hranom, jer se ne kvari tako brzo kao vlažna hrana. Prednost slobodnog hranjenja jeste što ne morate da brinete da li ćete biti kod kuće na vreme za davanje obroka svom ljubimcu (korisno za ljude koji imaju velike poslovne obaveze). Takođje, ako bi ljubimci birali, verovatno bi izabrali da imaju hranu na raspolaganju u svakom trenutku.

Problem kod slobodnog načina ishrane može nastati ukoliko imate više ljubimaca. Jedan od ljubimaca može biti dominantniji pa neće dozvoljavati drugom da jede. Neke rase pasa i mačaka su poznate po halapljivosti, pa stalan izvor hrane nikako nije dobar izbor.

h1

Planirano (kontrolisano) hranjenje

Ukoliko imate ustaljen raspored dnevnih obaveza, možete da se poslužite ovom metodom.
Kontrolisano hranjenje je zdravije jer ograničava porciju koju ljubimac uzima. Postoje varijacije ove metode. Jedna je da se mezimcu da puna činija hrane na određen vremenski period (10 do 15 minuta je sasvim dovoljno), nakon čega se činija uzima i stavlja van domašaja ljubimca. Drugi način je da se ljubimcu daje tačno određena porcija hrane koja se ostavlja u određeno vreme. Kontrolisano hranjenje se uvek primenjuje ukoliko ljubimac ima problem sa težinom ili halapljivošću, takođe, ovaj metod je dobar ukoliko se psu ili mački daju lekovi koji su ubačeni u hranu. Ukoliko je vaš mezimac neuhranjen, uz pomoć kontrolisanog hranjenja, možete bolje da ga nadgledate i da butete sigurni da je pojeo svu hranu. Sa isplaniranim hranjenjem u određeno vreme dana, možete da učvrstite vašu vezu za ljubimcem, ubacujući neku zanimljivu igru pre ili posle završenog obroka.

Najveći nedostatak ove metode jeste što morate da hranite mezimca više puta u toku dana. Ovo može biti veoma teško ukoliko su u pitanju štenci, kojima je i u normalnim uslovima neophodno da jedu češće i manje porcije. Danas postoje mehaničke hranilice koje daju hranu u određenim poricijama i u napred određeno vreme, što vam može dosta olakšati kontrolisano hranjenje.

Izvagajte opcije

Ako ne možete da se odlučite koji je metod ishrane najbolji za vašeg ljubimca, razgovarajte sa vašim veterinarom, koji vam može pomoći u izboru. Starost i rasa ljubimca se moraju uzeti u obzir.

Na kraju, zapamtite da odluku o metodi ishrane ne određujete po vama, već prema potrebama vašeg ljubimca.

Social Share