Forumi » Legenda o cveću

Legenda o Ruži (Rosa sp.)

  • 1436 postova
  13. јануар 2016. 21.20.03 CET

  Ruža je najomiljenija i najčešće uzgajana vrsta, stoga nije ni čudo što je u mnogim kulturama nazivaju kraljicom cveća. Zauzima posebno mesto i u čitavom se svetu uvažava kao simbol ljubavi, ljubavne strasti i lepote. Ruža je antički simbol božice ljubavi, a prema jednom mitu ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno. U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras hetera, odnosno kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s telesnom ljubavlju hrišćanstvo u početku odlučno odbacivalo. Ipak kasnije ruže dobijaju ugled i u hrišćanstvu, ali ovaj put kao simbol duhovne ljubavi. Tako crvena ruža najprije simbolizuje Marijinu ljubav i patnju zbog Isusove smrti, a bela ruža čistoću i bezgrešnost. Danas su uvažena sledeća značenja boja ruža:

  Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi. Žute su ruže danas izraz veselja ili zadovoljstva, no dosta je još aktuelno i staro značenje gašenja ljubavi, neverstva i ljubomore. Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistoću i bezgrešnost. Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost. Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi. Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

  • 1436 postova
  13. јануар 2016. 22.01.25 CET

  Priča potiče iz davnih vremena...iz stare Grčke...priča se da je boginja Afrodita imala ljubavnika kojeg je jako volela...on je bio stravstveni lovac...Jednog dana on odluči da pođe u lov iako ga je ona molila da ne ide...poginuo je...onako sva izbezumljena trčala je po oštrom kamenju, nije je bilo briga za fizičku bol...našla ga je kako leži....odnela ga je pred noge bogu Zeusu...molila je da ga oživi...nije to mogao učiniti...ali videvši da ga zaista jako voli odluči da će ga on vraćati u žive svake godine i biće  uz svoju Afroditu 3 meseca...Na kraju odluči da se iz svake njene prolivene kapi krvi izraste jedan čudesan, prelep i dotad neviđen cviet....ruža...


  Poslednja izmena: 13. јануар 2016. 23.19.08 CET"