Forumi » Trudnoća

Idealna trudnoca - gojaznost - pregoreksija

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.34.11 CET

  Ono što je u trudnoći najvažnije to je da sa majkom i bebom sve bude uredu i da trudnoća prođe bez problema sa lakim porođajem i zdravom bebom. 
  Trudnice možemo da podijelimo u tri grupeIDEALNE (trudnice koje vode brigu o ishrani, jedu umjereno i zdravo i normalno dobijaju na težini) , GOJAZNE (koje ne vode mnogo brigu o ishrani, i dobijaju mnogo na težini) kao i PREGOREKSIČNE (previše mršave trudnice, opterećene nestvarnom idejom o idealnom trudničkom tijelu).
  U ovom tekstu ćemo da govorimo o sve tri vrste trudnica, ali krenućemo prvo sa IDEALNOM trudnoćom.

   

  IDEALNA TRUDNICA (IDEALNO DOBIJANJE KILOGRAMA U TRUDNOĆI)

   

  Ono što čini ukupnu dobijenu težinu trudnice jesu: posteljica (9%) , plodova voda (11%), krv i tečnosti u organizmu (22%), materica i masa u grudima, nogama i zadnjici (20%), beba (38%).

   

   

   

   

  Idealan raspored dobijanja kilograma na svake 4 nedelje trudnoće.

   

  12. nedelja..........do 2 kg
  16. nedelja..........do 3 kg
  20. nedelja..........do 4 kg
  24. nedelja..........do 5 kg
  28. nedelja..........do 9 kg
  32. nedelja..........do 11 kg
  36. nedelja..........do 12 kg
  40. nedelja..........izmedu 12 i 13 kg

   

  Ako ste u trudnoći dobili više od 13 kilograma, nakon porođaja, taj ostatak se smatra vašim viškom kilograma koji je ostao nakod trudnoće.

   

  GOJAZNA TRUDNICA (GOJAZNOST U TRUDNOĆI)

   

  Gojaznost nastaje povećanjem broja masnih ćelija u tijelu, drugim riječima "viškom masti u organizmu". U gojaznost ne ubrajamo edeme (višak vode u organizmu) ili težinu mišicne mase i kostiju. Govorimo isključivo o masnoći u organizmu.
  Ako je žena gojazna i prije trudnoće, to može prouzrokovati probleme sa začećem, a u toku trudnoće gojaznost utiče na povećanje holesterola, pojavu trudničkog(gestacijskog) šećera, anemiju, proširenje vena i hipertenziju.

   

   

  Gojazne trudnice i tokom porođaja mogu da imaju komplikacije: prevremeno pucanje plodove vode, dugotrajne kontrakcije bez otvaranja, porođaj se često završi carskim rezom, duže krvare nakon porođaja, učestalost mokraćnih infekcija.
  Do 40% gojaznih trudnica imaju genetsku predispoziciju za to (unutrašnji faktor), mada na gojaznost utiču i spoljašni faktori kao što su životni stil, loše navike u ishrani i nepravilan izbor namirnica, emocionalno osjećanje, manjak fizičke aktivnosti, poremećaj u lučenju hormona.
  Gojaznost može da ima posledice i po vašu bebu. U 75% slučajeva, majke koje su imale problema sa viškom kilograma u trudnoći, prenose taj gen na dijete koje u kasnijem dobu zrelosti može da ima probleme sa gojaznosti. Dijete ima povećan rizik za dobijanje dijabetesa kao i aterosklerozu (bolest arterija koja izaziva hipertenziju, dijabetes, povišen holesterol...).

   

  Gojaznost MOŽE DA SE SPRIJEČI redovnom kontrolom tjelesne težine i unošenjem ujednačene količine raznovrsnih namirnica bogate vitaminima i mineralima, koji i vama i vašoj bebi omogućavaju izgled za zdraviji život. Posavjetujte se sa VAŠIM NUTRICIONISTOM o listi preporučenih namirnica za vas (u odnosu na vašu tjelesnu masu i rezultate krvne analize). 
  Ono što je najvažnije jeste da birate svježe proizvode, zdrave masti, posno meso i cjelovite žitarice, tako ćete unositi mnogo više vlakana i nutrijenata nego da jedete industrijski prerađenu hranu. Važno je da imate 3 glavna obroka (umjerene količine) i 2 užine.

   

  PREGOREKSIJA (poremećaj u ishrani)

   

  U novije vrijeme sve više brojimo slučajeva pregoreksije u trudnoći i u periodu posle porođaja. Radi se o posesivnom kontrolisanju težine i kilograma u trudnoći. To je poremećaj u ishrani nastao posredstvom "krive percepcije tijela", nešto slično kao kod bolesti anoreksije. Žene s pregoreksijom sebe vide kao "ružne i debele" u trudnoći i to ne žele da budu. Tako žene, iako su trudne, forsiraju sebe na povraćanje kako bi izbacile višak hrane u organizmu, ne razmišljajući koliko štete nanose i sebi i djetetu.
  Mediji su velikim dijelom krivi za nastanak ove bolesti. Pregoreksičnim trudnicama su "uzori" popularne zvjezde poput Viktorije Bekam ili Anđeline Džoli koje su "slika i prilika" onoga čemu žene teže u trudnoći.
  Iako se simptomi pregoreksije smanjuju odmicanjem trudnoće, to ne znači da ona potpuno nestaje. Ona se nastavlja u postporođajnom periodu, periodu dojenja koji je najvažniji u ishrani bebe. Odbacivanje hrane u trudnoći prouzrokuje spontani pobačaj (u kasnom dobu trudnoće) ili zdravstvene probleme novorođenčeta.