Forumi » Mudre misli

Teorija mudrosti

  • 1452 postova
  25. јануар 2016. 16.03.35 CET

  Mudrost je vrlina, a ne veština ni talenat. Kao i sve druge vrline i vrlina mudrosti nam je urođena, stoga je ne trebamo naučiti, nego samo osvestiti i kultivirati. Mudrost nam onemogućuje mnoga tzv. znanja koja smo formirali u stavove, uverenja, predrasude, predodžbe i slično pa se proces sticanja mudrosti svodi na odučavanje, a ne učenje. Odučavanjem od svih iluzija i pogrešnih znanja za koja smo uvereni da su ispravna, s pomoću ljubavi omogućavamo uvete za primanje inspiracija, uvida, ideja i rešenja od Božanske inteligencije koja je jedini izvor mudrosti.
  Mudrost se ne uči, ona se otkriva.
  Pojam mudrosti

  Kao prvo, trebamo znati šta je zapravo mudrost da bismo znali kako je steći. Poznaješ li privatno nekog mudraca? Kako to da ih je tako malo? Zato što stručnjaci kao što su lingvisti i ostali ne znaju što je ustvari mudrost i kako se ona stiče te zato što se ta vrlina kao i sve druge ne osnažuje kroz formalno i neformalno obrazovanje u kojima je naglasak na poznavanju činjenica i veština, umesto na razvoju vrlina.

  Rečnik: Mudrost je sposobnost zrela rasuđivanja, vešto smišljen postupak, dobro zaključivanje.

  »Mudrost je vrlina otvorenosti za isprvane spoznaje istinske prirode stvarnosti i svesnosti sveukupnog jedinstva.«
  - Talidari
  Ova rečnička definicija nije nikomu donela mudrost jer je netačna. Ta definicija više se odnosi na pamet nego na mudrost. Ne slaže se s onim definicijama koje su nam dali slavni mudraci. Kako neki (lingvisti) koji nije mudar može dati definiciju mudrosti?