Forumi » Nega lica

12 vitamina za kozu

  • 1452 postova
  07. октобар 2016. 21.33.48 CEST

  Koža je ogledalo onoga šta jedemo, ali pokazuje i šta ne jedemo. Dijete za mršavljenje i hrana pripremljena na brzinu najveći su neprijatelji kože jer joj uskraćuju vitamine. Za zdravu kožu neophodna je raznovrsna i uravnotežena prehrana, no čak je i tada moguć nedostatak vitamina. Stoga su vitamini u kozmetičkim proizvodima koristan, a u nekim razdobljima života i neophodan dodatak.

  Najbolja sredstva protiv bora: vitamini A, E, C, F i betakaroten.

  Koriste se u prvom redu za bolju zaštitu kože, brže obnavljanje i oporavljanje ožiljaka, te za omekšivanje i elastičnost kože. Uz to, znatno usporavaju procese starenja i pojavu bora.


  Vitamin A
  (retionol)
  Reguliše lučenje žlezda lojnica i znojnica. Osim toga poboljšava kvalitet derme, potiče sintezu kolagena i poboljšava čvrstoću kože.
  Gde ga ima? U jetri, maslacu, sirovom žumancetu, siru kamamberu, kravljem mleku, svežim sardelama i jegulji. 

  Betakaroten
  Pripada skupini karotenoida, a posebno je važan jer se pretvara u vitamin A, s tim da je jači antioksidant od njega. To znači da štiti stanice kože od slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem ultraljubicastih zraka.
  Gde ga ima? U voću i povrću žute i narandzaste boje i tamnozelenih listova. Sušene kajsije i šargarepa najbolji su izvori betakarotena.

  Vitamin E
  (tokoferol)
  To je odličan saveznik protiv starenja i vrlo snažan antioksidant.
  Gde ga ima? Najviše ga ima u žitnim klicama, margarinu, palminom, kukuruznom i sojinom ulju.

  Vitamin C
  (askorbinska kiselina)
  Potiče proizvodnju kolagena i poboljšava površinsku cirkulaciju, a koži vraća sjaj. Pomaže odstranjivanju tamnih mrlja na koži.
  Gde ga ima? U kiselom voću (grejp, narandza, limun, jagode, borovnice, maline i kupine) te u kupusu, paradajzu, mladom krompiru, paprici, začinskom bilju i peršunu.

  Vitamin F
  U kozmetičkim se proizvodima ne koristi prirodni vitamin F, već dve esencijalne masne kiseline izuzetno važne za organizam. Ako koži nedostaje vitamina F, ona postaje suva i podložna ekcemima, a ožiljci sporo prolaze odnosno koža se sporo obnavlja.
  Gde ga ima? U masnoj ribi (losos, haringa, tunjevina...) i biljnim uljima.