Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Ransomware BadBlock

    • Moderator
    • 779 postova
    11. јун 2016. 11.24.10 CEST

     

    Ako ste imali tu nesreću da vam je računar zaražen ransomwareom, bolje bi bilo da je u pitanju BadBlock, ali pod jednim uslovom - da niste restartovali računar.

     

    BadBlock je pokušaj da se napravi nešto u rangu mnogo popularnijih ransomwarea, ali ne baš uspeo pokušaj. To je pružilo priliku istraživaču iz kompanije Emsisoft Fabijanu Vozaru da napravi alat za dešifrovanje fajlova.

     

    Alat se može preuzeti besplatno (ovde), a na sajtu Bleeping Computer možete naći uputstvo kako se ovaj alat koristi.

     

    Ali, osim što šifruje dokumente, slike i druge fajlove koji nisu od ključnog značaja za funkcionisanje računara, BadBlock šifruje izvršne fajlove na računaru, uključujući i Windowsove sistemske fajlove, i zaraženi računar čini sporim i nestabilnim.

     

    U uputstvu koje je namenjeno žrtavama, autori ransomwarea preporučuju da se inficirani računar ne isključuje, jer ako korisnik to uradi, nema povratka - fajlovi koji su potrebni za pokretanje računara su takođe šifrovani. Korisnik će videti sledeću poruku:

    "Windows could not start because the following file is missing or corrupt: system32ntoskrnl.exe. Please re-install a copy of the above file."

     

    Pristup sistemu je blokiran, a računar neupotrebljiv. Žrtve neće moći da vrate sistem u početno stanje jer su fajlovi, progman.exe i rstui.exe takođe šifrovani.

     

    Za razliku od drugih ransomwarea koji ne otkrivaju svoje prisustvo na sistemu dok ne završe sa enkripcijom, BadBlock obaveštava korisnika o šifrovanju fajlova i to dok je proces šifrovanja u toku. To može biti od pomoći žrtvi, s obzirom da ona zna da BadBlock šifruje fajlove, tako da može iz Task Managera da zaustavi ovaj proces.

     


    Poslednja izmena: 11. јун 2016. 11.49.58 CEST"