Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Facebook skenira poruke bez dozvole korisnika

    • Moderator
    • 779 postova
    23. мај 2016. 14.57.45 CEST

     

    Protiv Facebooka je u Severnoj Karolini podneta grupna tužba zbog toga što kompanija sistematski skenira privatne poruke svojih korisnika bez njihovog pristanka, i podatke deli sa oglašivačima.

     

    U tužbi se navodi da je Facebook skeniranjem privatnih poruka prekršio federalne zakone o privatnosti podataka.

     

    Facebook naime rutinski skenira URL-ove u privatnim porukama korisnika društvene mreže. To se radi zbog zaštite korisnika od malvera, ali i u sklopu borbe protiv dečje pornografije. Međutim, u tužbi se tvrdi da kompanija koristi ove podatke i za oglašavanje.

     

    Tužitelji Metju Kembel i Majkl Harli navode u tužbi da Facebook skenira i prikuplja URL-ove u formi koja omogućava pretragu, kršeći time Zakon o privatnosti elektronskih komunikacija i kalifornijski Zakon o narušavanju privatnosti.

     

    Sa druge strane, iz Facebooka kažu da kompanija masovno skenira privatne poruke, i podatke o URL-ovima prikuplja i čuva tako da oni ostaju anonimni, i da se takvi podaci koriste samo kao zbirni podaci.

     

    Međutim, tužitelji tvrde da se svaka poruka koja sadrži URL čuva u bazi podataka "Titan" koja sadrži privatne poruke i koja prikazuje datum i vreme kada je poruka poslata, kao i ID kako pošiljaca, tako i primaoca poruke.

     

    Facebook je ovo radio ranije, ali iz kompanije tvrde da su sa tom praksom prestali još odavno.

    Međutim, tužitelji kažu da Facebook i dalje prikuplja linkove iz privatnih poruka korisnika.

    Izvorni kod otkriva da je Facebook nastavio da prikuplja URL sadržaj iz privatnih poruka, ali i da je kompanija nastavila da koristi ovaj sadržaj.

     

    Tužba je prvobitno podneta 2012., i sada se očekuje da se postupak nastavi.

    Tužitelji imaju rok do 8. juna da podnesu izmenjeni tekst tužbe, kada će biti održano sledeće ročište.

     

    izvor:informacija.rs