Forumi » Rešenje za sve probleme

Prelazak ulice u inostranstvu

    • 1581 postova
    19. мај 2016. 16.44.55 CEST

     

    Jasno vam je da se vozači razlikuju od zemlje do zemlje. Temperamenti variraju, a ako ste učesnik u saobraćaju, ponekad će vam biti teško da se naviknete na sve „cake“ i mentalitete pojedinih krajeva sveta.

    A uvek ste učesnik, jer i kada ste pešak, vi ste deo opšte gužve.

     

    Koliko puta vam se desilo da čujete da neko u društvu prokomentariše da „Turci voze kao ludi“? Da se u toj i toj zemlji ne obraća pažnja na pešake? Pa, evo kratke liste kako treba da se ravnate u kojoj zemlji i u kom gradu…

     

    U Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj i Italiji, evropskim zemljama vrlo posećenim i omiljenim u našem narodu, vozači su „zloglasni“ po svom ne-stajanju na drumovima. Dakle, ovde vas pre zgaze nego što vas puste da pređete.

     

    Što južnije, situacija je sve luđa – Sicilija je, naravno, okarakterisana vozačima koji su mnogo nedisciplinovaniji nego oni u Trstu, recimo.

     

    Što se tiče arapskih zemalja, Egipta i Tunisa, ni tamo nije ništa bolje, to jest još je gore. Iako će vam stati ako stopirate, svi ovi ljudi će biti krajnje opasni po vas ako ste pešak u urbanoj zoni.

     

    No, u Španiji, recimo, stvari stoje drugačije. Osim u Barseloni i Madridu, u ostalim delovima zemlje vozači su izuzetno ljubazni prema pešacima, tako da možete slobodno zakoračiti na put čak i tri metra od pešačkog prelaza – auto staje, disciplinovano, iako ste vi „u krivu“. Pravi raj za pešake (i kao što rekosmo, noćna mora za autostopere) nastaje u severnim zemljama.

     

    Britanci ne samo da staju kada vi zakoračite na put, već reaguju stajanjem čak i kada vide po vašem kretanju da imate makar i samo nameru da stanete nogom na kolovoz…

     

    Ova vrsta ljubaznosti karakteristična je i za Skandinaviju, Švajcarsku i ostale države sličnog temperamenta…

     

    Ovim savetom želimo samo jedno: da upotpunimo sliku o vozačkim navikama sveta. Latinska Amerika? Eh, tamo, u strahu od pljačke, ne staju ni pešacima, ni stoperima. Tamo mogu da vas zgaze u svakom slučaju.