Forumi » Začinsko i lekovito bilje

Breskva

    • 1581 postova
    10. март 2016. 22.15.34 CET

     

    Breskva je veoma raširena voćka u svetu (postoji oko 2 500 sorti). Iako se, prevedeno s latinskog, zove persijska šljiva, breskva je, zapravo, poreklom iz Kine i smatra se da je u Evropu doneo Marko Polo. Postojbina joj je Kina odakle je preko Persije i Grčke dospela u tople vinogradarske krajeve sveta. Koristi se u sirovom stanju a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova kao i za sušenje. Cvet breskve se bere u martu, aprilu i maju a plod od početka juna do septembra. U plodu breskve ima šećera, karotina, voćnih kiselina, belančevina, skroba, mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i gvožđa. Koristi se u ishrani, industriji i medicini. Izuzetno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za čišćenje creva. Poznata su i lekovita svojstva sokova, sirupa i čajeva od breskve. Od vitamina, ove voćke su prava riznica beta-karotina (to jest provitamina A) - u breskvama ga ima 0,5 au nektarinama 0,44 miligrama. Tu je i većina vitamina grupe B, uključujući folacin (B9) i nijacin (B3, odnosno PP), vitamin C (10 mg% u breskvama, upola u nektarinama), vitamin E (1,5 mg%), i biotin (vitamin H), kojeg ima 0,4 mikrograma.

     

    Lekoviti delovi biljke su plod, cvet i list.

     

    Važno je naglasiti da je odnos kalijuma i natrijuma 7 prema jedan, zbog čega su ove aromatične i sočne voćke korisne onima koji imaju problema sa oticanjem. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, smanjenje žučne kese. Sok od breskve preporučuje se onima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma. Breskve i njihov sok ne preporučuju se dijabetičarima i alergičnim osobama. Breskva se koristi u ishrani, kozmetici i industriji. U ishrani je pogodna kod probavnih poremećaja, a ima laksativno i diuretsko delovanje. Dobra je za smirenje živaca i uopšte za rad organa za varenje.

     

    • 1581 postova
    10. март 2016. 22.20.23 CET

    Protiv povraćanja u periodu trudnoće - čaj pripremati uveče, 50 grama osušenog breskvinog lišća preliti sa 5 dcl vrele vode, pustiti poklopljeno dok se ne ohladi, procediti i preko noći ostaviti u frižideru, ujutro zagrejati i uzimati ujutro na prazan želudac, pa zatim ista količina svaka 2 sata.

     

     Čaj

    Za jačanje jetre, želuca i pluća

    Breskvin čaj se pravi tako sto se 30 grama cveta prelije s pola litra ključale vode ili mleka. Kada odstoji 5-10 minuta, procedi se i pije triput na dan po jedna šolja.

     

    Diuretik

    Uzeti 30 grama breskvinog lišća i 30 grama cveta. Preliti ovu mešavinu sa litrom ključale vode i ostaviti da stoji 15-tak minuta. Procediti i piti umesto vode.

     

    Za negu lica

    Šminku i nečistoću s lica treba skinuti bademovim uljem, a zatim staviti masku od svežih, zrelih bresaka. Nakon 20 minuta masku skinuti i lice oprati u mlakom čaju od Breskvin cveta. Posle nekoliko ovakvih "tretmana" koža postaje čista i glatka.