Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Bundeva

Recept

Zima će "okovati" Evropu, a da bismo lakše pregrmeli ledene dane tu su razne zimske đakonije. Jedna od njih je bundeva. Pečena u rerni, kao krem supa ili u korama uz cimet i prah šećer, pravi je melem za dušu i telo.

Bundeva je povrće slatkastog ukusa i izrazito narandžaste boje. U Evropu je stigla iz Meksika i brzo zauzela zapaženo mesto u mnogim kuhinjama, pre svega zbog svoje nutritivne vrednosti. 

Obiluje vitaminima A, C, E i B, kao i niacinom, folnom kiselinom i mineralima. Bundeva je u poslednje vreme posebno popularna zbog beta-karotena koji je odličan antioksidans. 

Osim toga, bundeva poseduje i malu energetsku vrednost, a zbog celuloze i pektina u sebi, ovo povrće ubrzava probavu. Zbog svega toga bundeva je idealna za dijetalnu ishranu. 

Semenke bundeve su, takođe, nezamenljive u ishrani. Bogate su mastima, belančevinama, mineralima i vitaminima. Energetska vrednost semenki je skoro dvadeset puta veća od energetske vrednosti mesnatog dela bundeve. 

Ovo povrće je i odlično kozmetičko sredstvo. Aklo imate masnu kožu maska za lice od ovog povrća je idealna. 

Svežu bundevu, izrezanu na komade, u frižideru možete čuvati nekoliko dana, dok rendanu možete zamrznuti u kesama za zamrzivač i čuvati ih oko dva meseca. 

Prilikom pripreme obavezno odrstranite koru. Sirovu bundevu možete koristit za salatu ili sok, dok se za ostala slazka i slana jela, bundeva peče ili bari. 

Ako je pečete u rerni ostavite koru, ali je odstranite pre služenja. U ovoj varijanti bundeva će biti ukusnija ako je još vruću pospete smeđim šećerom i cimetom. Uz šolju čaja ovo je odlična zimska užina. 

Social Share