Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Zdravlje u par kockica crne čokolade

Recept

Još u drevna vremena Maje su tamnu čokoladu smatrali hranom bogova i nisu pogrešili – pozitivno utiče na zdravlje srca, odličan je antioksidanat, zasitna je i bogata vlaknima, tako da vam pomaže da budete fit bez mnogo muke. Naravno, ako ne preterujete.

 

Tamna čokolada je riznica antioksidanata, koji štite organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući i rak. Bogata je bakrom,magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem. Ima i manje kalorija od mlečne, pa se preporučuje osobama koje žele da smanje svoju kilažu.

 

Švedski naučnici dokazali su pozitivan uticaj čokolade na bolesti srca. Volonterima koji su redovno jeli nezašećerenu čokoladu sa 72 odsto kakaa smanjila se aktivnost enzima, koji izazivaju visok krvni pritisak, za čak 18 odsto. Takođe, smatra se da samo nekoliko kockica čokolade dnevno poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje količinu štetnog LDL holesterola.

 

Bez obzira na slatki ukus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, pa je mogu jesti i dijabetičari. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži zapravo ga i leče, poboljšavajući osetljivost ćelija na insulin i glukozu.

 

Na kraju, čokolada je odličan antidepresant, jer sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije, i endorfin, koji stvara osećaj zadovoljstva. Odavnoje poznata i kao afrodizijak, što je čini najprikladnijim poklonom za Dan zaljubljenih.

Social Share