Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Taten kolač

Recept

Sastojci za 4 porcije
1 lisnato testo (kupljeno, smrznuto pa odmrznuto), treba da je tanko,
banane ili neko drugo voće (npr. jabuke) količine po vašem izboru, videćete iz recepta,
150 g šećera (za karamel i još malo za ukrašavanje),
sladoled od vanile,
malo slatke pavlake i malo ruma.

Priprema
U ovom slučaju su bile banane, odsekao im je krajeve (kao kod boranije) pa ih je isekao na 3 parčeta (popreko), uzduž zasekao koru i oljuštio. Kaže tako je lakše. U porciju idu 4 komada (mislim da bi mogla i 1 cela jabuka). Ako su banane male, secite na pola a ako su velike na Ľ.
Sad se uzmu metalne modle, okrugle sa bočnom ivicom od 2-3 cm prečnika oko 8 cm (uzmite šta imate, a od toga zavisi količina voća koja će se staviti u porciju) i obložite ih masnom hartijom. To su oni papiri za pečenje (Bak, Peki), odsecite veće parče, stavite ga preko unutrašnjosti posude i utisnite ga rukom, pritisnite da poprimi oblik modle. Tu treba i da ostane, pazite treba da štrči sa strane (da je papir veći od modle).
Napraviti karamel. U neku posudu sipajte šećer i malo vode (da se pokvasi šećer, pa još malkice, trebalo bi čist šećer ali mislim da se ovako lakše radi jer karamel od čistog šećera se vrlo brzo steže) i zagrevajte polako dok se ne istopi šećer. Kad je šećer tečan sipati po malo, da se pokrije dno u onaj masan papir u modlama (savetujem jednu po jednu da možete eventualno podgrejati karamel, ili da vam neko pomaže i da radite brzo). U taj karamel (još mekan) u masnom papiru u modli, zabodite 4 parčeta one banane, uspravno jednu pored druge. Treba da "napunite" modlu, znači stavite 5 ako je modla veća i već prema tome.

Isecite krugove (može valjda i kvadrate) iz lisnatog testa dovoljno velike da se banane odozgo prekriju i da krajevima dodirnu karamel. Dobro pritisnite lisnato testo uz banane, vrlo je važno da nema vazduha (ali pazite da ne zgnječite banane). Kad napunite onoliko modli kliko hoćete porcija, ispecite to u rerni na 180°C,12-15 min. Znači da modle treba da su vatrostalne (recimo metalne). Sad se banane u testu lako izvade iz modle i papira i okrenu naopako i postave na tacne na kojima će se služiti. Ovo verovatno treba da se ohladi. Sad se pominje nekakvo prskanje sa slatkom pavlakom i rumom (ovo nisam baš razumeo, valjda se pomešaju pa time poprska kolač, dosta će biti i samo rum ili neki aromatični alkohol). Odozgo staviti po kuglu sladoleda od vanile (tako recept kaže) i poprašiti svaki kolač prah šećerom (kroz cediljku za čaj), to je više ukras.
I pazi sad, nije gotovo, sad najvažnije, federi od karamela. Napravi se novi karamel na isti način, pa se zahvati malo kašikom i podigne u vis, karamel se razvlači, visi sa kašike kao bakarna žica. Pa se brzo ta žica namata na dršku od varjače. Vrtiš, vrtiš, vrtiš i za to vreme se stvara ta feder žica i polako steže ali je još meka. Sad prekineš nit naglim pokretom (onako, širok bekhend) i lepo svučeš feder niz dršku i staviš ga na kuglu sladoleda onako popreko da foruje na obe strane. Pa tako po nekoliko federa na svaku kuglu sladoleda poprašenu prah šećerom, poprskanu mileramom i rumom, na bananama popločanim reš hrskavim karamelom obloženim takođe reš i hrskavim lisnatim testom i sve to na lepoj tacni pa još ukrašeno listićima mente.

Social Share