Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Slana torta od sira i sušenog paradajza

Recept

Sastojci:


250 g kvalitetnog putera
250 g kremaste fete
250 g krem sir
100 g pečenih i sitnije sečenih oraha
50 g pečenih i sitnije sečenih pinjola
2 pune kašike sitno iseckanog bosiljka
2 čena pasiranog belog luka
2 do 3 struka sitno iseckanog mladog luka
oko 100 do 150 g sušenog paradajza, ali da nije u ulju
25 g sveže izrendanog parmezana
bosiljak za dekoraciju

 
Priprema:
 

Mikserom umutiti sir, puter i krem sir, koji su sobne temperature, u glatku smesu.
Dodati pasirani beli luk, sitno iseckan bosiljak i mladi luk, i pobiberiti.So nije potrebna jer feta je već slana, ali, vama ako nije dovoljno slano, posolite po vašem ukusu, samo pazite da ne preterate.

 

Istostirati orahe i pinjole i kad se malo ohlade, iseći ih na sitnije komadiće.
Uzeti neki manji kalup za torte,15 cm ili bilo koju manju posudu, prekriti sa samolepljivom folijom, ali da ima dosta krajeva da vise van kalupa, i po dnu posuti polovinu seckanih oraha i pinjola.
Onda, sa malom kašikom vaditi umućenu smesu od sira i polako stavljati preko seckanih oraha.. ovo morate vrlo pažljivo da uradite jer se orasi lepe za sir i vrlo lako se podižu ..znači gledate da svuda podjednako nanesete smesu od sira, bez da mnogo podignete orahe sa sirom. Naneti polovinu celokupne količine umućenog sira. Poravnjati sa malom spatulom.

 

Iseckati što sitnije možete sušeni paradajz i posuti ga svuda podjednako preko poravnjanog sira. Preko paradajza posuti sa sveže samlevenim parmezanom.

 

Na isti način kao i prvi deo, naneti i drugu polovinu umućenog sira i na kraju poravnjati. Posuti sa ostatkom seckanih oraha i prekriti sa delovima samolepljive folije, koji vise van kalupa.Nežno pritisnuti odozgore i ostaviti u frižider najmanje nekoliko sati a najbolje preko noći.
Dva sata, pre nego što ćete poslužiti, izvaditi iz frižidera, skinuti samolepljivu foliju i staviti na tacnu.
Ukrasiti sa svežim bosiljkom i poslužiti sa raznim krakerima, parčićima paprike ili sa celerovim štapićima ili sa kriškama kruške. Izbor je vaš.

 
Prijatno!!!!!

Social Share