Putovanja » Diskusije


Grčka ostrva

  • 23. мај 2015.

    Grčka poseduje preko 1000 ostrva, od kojih je najveći broj nenaseljen. Smeštena su u 3 mora: Sredozemno, Jonsko i Egejsko more. Veliki broj se nalazi do same turske granice.



    Grčka ostrva su podeljena u nekoliko grupa: Jonska ostrva, Dodekaneze, Kikladi, Sporadi, Krit i usamljeni Tasos.


    Jonska ostrva su kao što im samo ime kaže, smeštena u Jonskom moru. Ovu grupu čini 7 većih i jedno malo ostrvo (Antipaksi). Ostrva iz ove grupe su Krf (najveće ostrvo iz ove grupe), Lefkada, Zakintos, Kitira, Itaka, Kefalonija, Paksi i Antipaksi.



    Letovanje na Lefkadi je pravo uzivanje zbog prelepih plaza i tirkiznog mora. Na slici ispod je jedan tipican pejzaz Lefkade.


    U najlepse plaze Grcke, spadaju i plaze na Krfu koji je administrativni i glavni turisticki centar ove grupe ostrva.



    Arhipelag Kikladi se nalazi u Egejskom moru. Najpoznatija ostrva iz ove grupe su Santorini, Ios, Mikonos. Do ostrva se može stići feribotom iz Atine.



    Dodekaneze grupa se sastoji od 12 velikih i 150 malih ostrva, od kojih se veliki braj nalazi uz samu Tursku obalu.. Od ukupnog broja, samo 26 ostrva je naseljeno. Najpoznatije ostrvo iz ove grupe je Rodos.


    Sporadi se nalaze u Egejskom moru, nedaleko od grčke obale. Arhipelag čine 4 ostrva od kojih je najpoznatiji Skijatos.


    Ostrvo Krit, udaljeno 200 km od Atine, jedno je od najvećih evropskih ostrva. Na Kritu se nalaze najlepše grče plaže. Do njega se može doći avionom ili brom iz Atine.


    Usamljeno ostrvo Tasos ima 1800 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom, stočarstvom, ribarstvom i pčelarstvom. Najpoznatija mesta na Tasosu su grad Tasos i Limenaria.