Mobilni telefoni i tableti » Diskusije


Preventivna zastita mobilnih telefona

  • Član
    08. октобар 2015.

    Vodjeni starom izrekom "bolje sprečiti nego lečiti" predlazemo vam preventivne mere zaštite. Neki od predloga su realni i korisni, a neki spadaju u „Džejmsbondovska“ rešenja. Ostavljamo vama da odlučite šta vam je od datih predloga primenljivo:



    *Nikad ne ostavljajte telefon u kolima. Istraživanja pokazuju da je 50% svih ukradenih telefona nestalo iz automobila.



    *Obeležite i telefon i bateriju ultraljubičastom olovkom (ako uspete da je kupite negde). Možete recimo da napišete svoje ime ili kućnu adresu.



    *Zaključavajte tastaturu na telefonu. Osim običnog zaključavanja, neki telefoni omogućavaju zaključavanje za čije otključavanje je neophodan pin kod. Proverite u uputstvu vašeg telefona da li on to omogućava.



    *Zapišite negde IMEI broj vašeg telefona. IMEI je broj od 15 cifara koji je jedinstven za svaki mobilni telefon. Ovaj broj obično je odštampan na mestu ispod baterije, a kod mnogih modela može da se vidi i pritiskom tastera *#06#. Ukoliko vam neko ukrade telefon, uz pomoć ovog broja olakšaćete operateru da ga blokira.



    *Zaštitite telefon od virusa. Iako virusi za mobilne telefone nisu toliko rasprostranjeni kao virusi za računare, ako se vaš telefon zarazi potencijalno mogu da nanesu dosta štete (da naprave izuzetno veliki račun, na primer). Ako posedujete neki „pametni“ telefon, potražite u „prodavnici aplikacija“, antivirusni softver i instalirajte ga na telefon.



    *Ograničite korišćenje bluetootha. Neko ko se nalazi u dometu bluetooth signala možda ima želju da pristupi vašem telefonu.



    *Redovno apdejtujte operativni sistem na telefonu. Proizvođači redovno izbacuju nove verzije operativnog sistema koje ispravljaju sve uočene nedostatke u radu telefona.



    *Budite pažljivi šta radite kada koristite besplatne javne Wi-Fi konekcije. Nemojte da plaćate ništa na Internetu korišćenjem mobilnog telefona na takvim mrežama, pošto neko može da „sluša“ komunikaciju između vašeg telefona i bežičnog rutera.



    *Instalirajte aplikacije samo sa pouzdanih izvora, odnosno sa zvaničnih marketa. U suprotnom, postoji šansa da aplikacije budu zaražene.