Zaštita kompjutera » Diskusije


Severnokorejskoi OS Red Star spijunira korisnike

  • Član
    03. јануар 2016.


    Početkom godine, na Internet je procurela 3.0 verzija severnokorejskog operativnog sistema baziranog na Fedora Linuxu, po imenu Red Star. Operativni sistem je razvijen u Korejskom kompjuterskom centru u Pjongjangu, a s ozbirom na manjak informacija koje dolaze iz Severne Koreje i izolovanost njenog režima, OS je probudio radoznalost brojnih računarskih korisnika.


    Međutim, tadašnje pretpostavke da su u operativni sistem ugrađeni backdoori za nadgledanje aktivnosti njegovih korisnika sada su i potvrđene. Dvojica nemačkih IT stručnjaka, Florian Grunow i Niklaus Schiess, na Chaos Communication Congress hakerskoj konferenciji u Hamburgu objasnili su da OS tajno označava svaki multimedojalni fajl i dokument, kako na računarima korisnika, tako i na USB stickovima koje korisnici spoje na njih. Svrha ovoga je praćenje razmene filmova i dokumenata koje je vlada Severne Koreje proglasila nelegalnim, a koje je navodno sve popularnije među njenim stanovnicima.


    Takođe, Red Star ima ugrađena bezbednosna podešavanja koje otežavaju isključivanje antivirusa i firewalla tako što se u tom slučaju OS restartuje ili izbaci error. Antivirus i web browser preusmeravaju podatke na servere unutar zemlje.


    Generalno, ovaj operativni sistem sadži veliku količinu koda razvijenog u Severnoj Koreji, kako bi vlada izbegla eventualnu špijunažu od strane protivničkih zemalja kroz sabotiran softver. Na primer, ispod interfejsa, koji je kopija OS X-a, Red Star OS krije sopstveni sistem enkripcije fajlova – još uvek je misterija o kakvoj tačno enkripciji je reč.