Ženski kutak » Diskusije


Boje, vaše najbolje prijateljice - 2. deo

  • Član
    02. август 2015.

    Harmonije


    U prvom delu članka o bojama upoznali ste se s osnovnim bojama, mešanjem i nastajanjem bezbroj novih nijansi boja, a u ovom delu ćemo znanje o primarnim, sekundarnim i tercijarnim bojama produbiti time što ćemo predstaviti osnovna pravila za kombinovanje boja.


    Za kombinovanje boja ne postoji neki opšti "recept" koji biste mogli da upotrebite, ali postoje određena "pravila", koja doduše ne morate nužno da poštujete, ali mogu znatno da vam olakšaju probleme kod kombinovanja boja.
    Prvo takvo pravilo je harmonija boja, pomoću kojeg se boje uklapaju u jednu celinu tako da se nijedna ne ističe, nego se međusobno nadopunjavaju. Ne možete da naučite da postignete harmoniju boja, to jednostavno morate da nosite u sebi, ali ipak postoje neki klasični načini harmoničnog kombinovanja boja koji vam mogu biti od pomoći.Harmonija sličnosti
    Harmonija sličnosti zasnovana je na usklađivanju sličnih nijansi, koje se inače najlakše usklađuju jer se međusobno razlikuju samo po svojoj svetlini, čistoti ili tonu. Razlike su zaista minimalne pa je zato i prelaz između boja neprimetan.


    Harmonija kontrasta
    Kod upotrebe harmonije kontrasta treba biti veoma oprezan, jer boje moraju da budu u kontrastu, a ujedno nešto treba i da ih povezuje (npr. čistota, svetlina, komplementarnost).


    Harmonija stepenovanja nijanse
    Harmoniju stepenovanja nijanse možemo da ostvarimo između dve bilo koje različite (kontrastne) boje, s tim što između njih stavljamo nijanse koje treba logično da se stepenuju. Na taj način možemo da dođemo do veoma interesantnih kombinacija boja, za koje možda nikad ne bismo ni pomislili da mogu da se kombinuju.

    Drugo pravilo kod kombinovanja boja je kontrast boja koji mora da postoji među bojama koje želimo da udružimo u celinu. Što su boje međusobno u većem kontrastu to će biti izrazitije. Kontrasta ima nekoliko, ali mi ćemo se zadržati na sedam najbitnijih.


    Kontrast među čistim bojama
    Najveći kontrasti među čistim bojama su oni između primarnih i sekundarnih boja, znači onaj između žute, crvene i plave, i onaj između narandžaste, zelene i ljubičaste.


    Kontrast među suprotnim bojama (komplementarni kontrast)
    Kontrast među suprotnim bojama zasniva se na kombinaciji boja koje su komplementarne odnosno suprotne (boje koje se u krugu boja nalaze jedna nasuprot drugoj).


    Kontrast između svetlih i tamnih boja (svetlo–tamni kontrast)
    Svetlo–tamni kontrast je najizrazitiji kad se boje po svetlini najviše razlikuju.


    Kontrast između čistih i zagasitih boja (kontrast kvaliteta boje)
    Što su boje čistije to su više žarke. Što više želite da istaknete njihovu žarkost, to zagasitija treba da je njihova podloga.


    Kontrast između toplih i haldnih boja (hladno–topli kontrast)
    Tople boje su one koje u sebi sadrže više žute ili crvene boje i deluju žarko, toplo, a hladne su one koje u sebi sadrže više plave boje i deluju pusto, hladno. Nisu sve nijanse iste boje tople, to naročito važi za sekundarne i tercijarne, kao i ostale boje, jer njihova toplota zavisi od količine tople komponente koju boje sadrže (isto važi i za hladnoću). Kako će topla ili hladna boja delovati, zavisi i od boje podloge ili od susedne boje (uz toplu crvenu boja će delovati toplije nego uz uz hladnu plavu).


    Kontrast količina
    Što jača je neka boja manje je treba upotrebiti da se ne bi isticala. Tako na primer upotrebljavamo isto vredne zelenu i crvenu u istom srazmeru, narandžastu u manjoj količini u odnosu na plavu, a žutu, zbog njenog veće intenziteta, u odnosu na ljubičastu u mnogo manjoj količini.


    Istovremena promena (simultani kontrast)
    Simultani kontrast se odnosi na sve kontraste boja. Proizlazi iz fiziologije našeg oka, zbog koje mi vidimo veći kontrast nego što to stvarno jeste. Ista boja će na svetloj podlozi izgledati tamnije, na tamnoj svetlije, na toploj hladnije, na hladnoj toplije, na neutralnoj živahnije, a na živoj zagasitije.


    To su dakle temelji na kojima se gradi uklađenost boja vaše odeće i sveukupnog izgleda. Nadam se da ćete uz pomoć tih pravila uspeti da svoju odeću ukombinujete u predivnu celinu boja. Sve dosadašnje "znanje" o bojama ćemo nadograditi u 3. delu članka, gde će do izraza doći upotreba boja za naglašavanje, prikrivanje ili popravljanje telesne figure.