Ženski kutak » Diskusije


Kako utiču mirisi na nas

  • Član
    06. мај 2015.

    Određeni mirisi mogu vrlo jako da utiču na nas i na naše raspoloženje. Neki čak, u određenoj formi, imaju i lekovito dejstvo. Naš nos može da prepozna više hiljade mirisa. U trenutku kada osetite neki parfem ili kozmetički preparat Vaš mozak to i identifikuje, a zatim će odrediti da li se to njemu dopada ili ne. Zbog toga postoje arome koje se nekim osobama sviđaju a drugima ne.


    Jaki, snažni mirisi jela nas teraju na gladovanje, dok određeni slabiji će da prevare naš mozak i signalizirati da nismo više gladni. Sve je u suštini igra.


    Svoj dom posmatramo kao najsigurnije mesto gde možemo da se opustimo i tu se osećamo najbolje. Šta je ono po čemu možemo okarakterisati naš dom? Naravno, po njegovom mirisu. On pozitivno ili negativno utiče na nas. Naravno, niko ne voli neprijatne mirise tela ili kuću koja ima čudan, neprovetren miris. Međutim, dobra vest je to, da pomoću lepih, svežih eteričnih ulja ili cvetova možemo se rešiti ovih problema. Neki mirisi se koriste za bolje raspoloženje, osvežavaju ili opuštaju.


    Sačuvajte svoje zdravlje i izbegavajte osveživače koji se mogu dobiti u bilo kojoj prodavnici. Njih zamenite sa eteričnim uljima. Osnovni sastojak svakog eteričnog ulja je ulje jojobe ili badema. Oni nemaju miris i ne utiču na krajnju aromu. Njihov karakter određuje aroma koja se dodaje u obliku ulja. Ova ulja možete i kući spremiti i po volji eksperimentisati sa njima. Kao što smo već napomenuli, miris određuju raspoloženje, zato smo i opisali njihovu namenu. Žalfija je stvorena za otklanjanje grčeva, cvet narandže se preporučuje za nesanicu i uznemirenost, narandža je dobra za povećanje apetita, Ilang-ilang povećava uzbuđenje i neguje kožu, sandalovina i bergamot su antiseptici i poboljšavaju raspoloženje, lajm i limun osvežavaju, vanila smiruje i najbolja je protiv depresije, lavanda umiruje, jasmin neguje kožu i za depresiju se koristi, nana je analgetik i osvežava, ruzmarin je dobar za pamćenje i za kraj grejpfrut koji poboljšanja raspoloženje i odstranjuje umor!



    Ovi preparati su vrlo jednostavni i delotvorni. Možete ih koristiti za osveženje doma, za masažu ili se stavljaju u vodu za kupanje. Preporučujemo da pre upotrebe obavezno ublažite sa malo vode (tu pre svega mislimo na masažu). Dovoljno je nekoliko kapi ulja staviti u činiju sa vodom ili u vodu za kupanje i odmah ćete se lakše i bolje osećati. Uživajte u predivnim mirisima.