Ženski kutak » Diskusije


Izaberite tečni puder u 3 koraka

 • Član
  04. мај 2015.

  Dame često imaju mnogo dilema kada je u pitanju tečni puder i kako odabrati pravu nijansu.


  Medjutim, to i nije tako teško ako obratite pažnju na 3 važne stvari:


  1. POKRIVNA MOĆ


  Pokrivna moć tečnog puder može biti: transparentna, srednja i jaka.


  – transparentna (sheer coverage) – u kojoj meri želite da se Vaša koža nazire ispod tečnog pudera?


  Kada je tečni puder transparentan to znači da je Vaša koža jasno vidljiva, ujedno će ovakav puder podariti Vašem licu diskretan sjaj i jako će lepo pristajati osobama sa pegicama. Ova vrsta tečnog pudera će biti sasvim odgovarajuća I za dame koje imaju čistu I lepu kožu lica a ne žele da se tečni puder vidi.


  – srednja (medium coverage)– to znači da će Vaš izgled i dalje biti prirodan ali ćete sa ovakvim puderom ujedno pokriti razne nedostatke na Vašem licu, crvenilo i nesavršenosti.


  – jaka (full coverage) – puder jake pokrivne moći pokriće sve što želite da sakrijete.


  2. ZAVRŠNICA ILI FINIŠ


  Finiš se odnosi na teksturu koja ostaje na Vašoj koži odn. kakav efekat želite da imate na Vašoj koži nakon nanošenja pudera?.


  – satin finiš (satin finish) – će Vašoj koži dati blagi sjaj, često se sreće na modnim revijama i u modnim časopisima.


  – prirodni finiš (natural finish) – je balans izmedju sjajnog i matiranog finiša, idealno za svaki dan.


  – mat finiš (matte finish) – podrazumeva odsustvo bilo kakvog sjaja na koži i pogodan je za osobe sa masnom kožom, za one koji su veoma aktivni i u pokretu.


  3. BOJA I TON KOŽE


  Boja se odnosi na to koliko je Vaša koža svetla odn. tamna. Leti je koža obično tamnija što znači da bi trebalo da birate puder koji će biti za nijansu tamnijii a zimi bi trebalo da se odlučite za puder koji će biti za nijansu svetliji.


  Kada birate boju tečnog pudera nanesite ga na prelazu izmedju obraza I vrata. Ako je boja isuviše svetla ili tamna to će se videti, Kada je boja odgovarajuća u potpunosti ona će se savršeno stopiti sa vašom prirodnom bojom kože.


  Ton (Undertone)


  Ton se odnosi na ton vaše kože odn. to je ona nijansa koja je vidljiva ispod kože. Ona se određuje prema toplini i prema boji. Za razliku od boje tena koja varira (naročito leti kada smo preplanuli), podton se ne menja.


  Razlikujemo tri osnovne kategorije:


  1. Neutralni podton


  2. Hladni podton


  3. Topli podton


  Podton Vaše kože možete odrediti uz pomoć par jednostavnih trikova:


  1. Vene na unutrašnjem delu ručnog zgloba - pogledajte pažljivo Vaše vene na dnevnoj svetlost ; ako su one plave, onda pripadate hadnom podtonu, ako su zelene – toplom. Ako imate primese i jednog i drugog, onda ste najverovatnije neutralni tip.


  2. Kako tamnite na suncu – ako lako dobijate boju, verovatno ste topli tip. Ako izgorite i crvenite brzo, onda ste najverovatnije hladni tip.


  3. Nakit - ako Vam bolje pristaje zlatni nakit, onda ste verovatno topli tip a ukoliko Vam ipak bolje pristaje srebro, onda ste hladni tip.


  Ako Vam to ne pomaže, uporedite recimo Vašu boju vena sa bojom vena Vaše prijateljice. Videćete da postoji razlika.


  I pored ovih saveta i „pravila“ uvek može doći do odstupanja jer svi smo različiti.


  Ali pokušajte sa ovim trikovima, verujem da će bar malo pomoći.


  SAVETI:


  Pri kupovini pudera, ako je potrebno, zamolite stručno lice da Vam pomogne, medjutim nabolji način je svakako da ga isprobate na svojoj koži i na dnevnom svetlu. Vrlo važna stvar o kojoj takodje treba voditi računa je I to kom tipu kože je tečni puder namenjen. Osobama sa suvom kožom lica će svakako više prijati hidrantniji puder, kremaste teksture dok osobe sa masnom kožom treba da se odluče za tečni puder na bazi vode, odn. bez ulja. Svi ovi podaci treba da se nadju I na etiketi, tj. na ambalaži. U slučaju da to ne piše obratite se stručnom licu za pomoć. A ako ni on/ona ne zna da Vam pomogne, onda svakako savetujem da se prvo informišete preko interneta.