Slike i sve o njima » Diskusije


Slike

 • Leader
  26. март 2015.

  Razmenite tutorijale, linkove, programe... sve ono što je vezano za obradu slika.

 • Član
  25. септембар 2015.
                                              10 Photoshop tutorijala

  Photoshop je glavno uporište za dizajn već više od 20 godina i idalje predstavlja odličan alat za profesionalne umetnike, kao i za ljude koji rade na socijalnim medijima.

  Međutim sofisticirani editor slika ima veoma komplikovanu mogućnost učenja. Sa toliko alata, opcija i koncepata koje treba savladati novi korisnici mogu biti obeshrabreni ispraznim help fajlom.

  Postoji mnoštvo Photoshop tutoriala pomoću kojih možete nešto novo naučiti.

  1. Workspace – radni prostor

  Ako nikada pre niste „uzeli u ruke“ virtuelnu četkicu, pređite na sledeći video koji pruža pregled Photoshop Workspace-a tj. radnog prostora. Daće vam dobru predstavu o tome gde su najkorisniji alati i meniji  u Photoshop-u.  2. Alati i lejeri

  Sledeći tutorijal sastavljen je od dva dela i objašnjava najosnovnije alate koji će vam biti neophodni u vašoj avanturi sa grafičkim elementima.
  Ukoli treba da izaberemo jedan koncept koji morate da naučite u jednoj Photoshop lekciji to su onda lejeri. Lejeri su ključ svega u Photoshop-u, ali preskakanje i odlaženje previše napred može zbuniti novog korisnika. Umesto tumaranja po alatima, nudimo vam ovo koncizno vizuelno objašnjenje kako lejeri rade kroz jednostavnu vežbu crtanja.
  3. Blending modovi

  Blending modovi (Blending modes) su povezani sa lejerima i ključni su pri davanju određenih tonova bojama na fotografiji kao i za mnoge druge manipulacije grafičkih elemenata. Sledeći video će vas provesti kroz mnoge varijante blendinga koje Photoshop ima, ali možda i probuditi neke nove kreativne ideje za kreiranje slike za vaš Facebook profil.  4. Patching i healing

  Dakle, dobili ste svoju novu savršenu Facebook fotografiju – osim te male mrlje koja se vidi i vašeg dosadnog brata koji voli da uskače u svaki frame. Tada opcija „healing“ alati postaju veoma korisni. Koristeći njih možete skloniti neželjene elemente na fotografiji i uz pomoć malo vežbe srediti da se te promene utope u pozadinu.  5. Tekstualni efekti

  Budimo realni, crno beli tekst sa Arial fontom koji ste ispisali u Windows-ovom Paint-u sigurno nije više odgovarajući logo za vaš blog. Vreme je da ga podignete na viši nivo uz pomoć kreativne teksture. Pogledajte sledeći dvodelni tutorial koji vam predstavlja alate efikasne za rad sa tekstom. Svi oni su vam dostupni u Photoshop-ovoj paleti.
  6. Pravljenje akcija

  Kada krenete da koristite ovaj softver mnogo češće shvatićete da neke procese iznova ponavljate (resize, filter, blending itd.). Opcija „Actions“ vam omogućava da snimite neke korake koje ponavljate često i aktivirate ih jednim klikom kada su vam potrebni.  7. Menjanje boje kose i očiju

  Ako želite novi zgled, ali ne biste da potrošite koji dinar u frizerskom salonu onda pogledajte ovaj tutorijal kako da promenite boju kose i očiju i dobijete potpuno novi portret.
  8. Kombinovanje i manipulacija fotografija

  A sada nešto zaista kul. Kroz brisanje, blendovanje, čišćenje i korišćenje lejera ovaj tutorijal će umetnuti čeljust lava u jabuku i napraviti pomalo zastrašujuće voće. Kladim se da Adam i Eva ne bi prišli ni blizu ovakve jabuke.


  9. Svetlosni zraci

  Ako obožavate pejzaže, onda možete dodati i nešto drame u svoju novo stvorenu fotografiju koristeći par Photoshop trikova. U ovom videu, dizajner dodaje svetlost koja se probija kroz oblake i dobija izvanrednu pozadinu za desktop, ili recimo pozadinu za Twitter nalog.
  10. Efekat magle

  Ako želite da dodate malo misterije u svoju novu fotografiju, pogledajte sledeći tutorijal koji pokazuje kako postaviti efekat magle. • Član
  05. новембар 2015.

  Prirucnik za rad u Photoshopu