Blogovi

Ekipa: 0 member(s)

Shares ?

0

Klikova ?

0

Viral Lift ?

0%

Sport 3.075 pregleda Aug 29, 2013
Učinak trčanja na zdravlje


Pozitivan učinak trčanja na zdravlje i opšte psiho-fizičko stanje organizma je fantastičan! Kao i za sve druge ljudske aktivnosti i za trčanje se mogu navesti dobre i loše strane. Ali da bude jasno odmah na početku: pozitivni učinci trčanja su višestruko veći, dok se negativni efekti najčešće posledica greške u “konzumaciji” ili načinu bavljenja trčanjem. Zbog toga, trčanjem će vam oplemeniti život!

 

nike trcanje ivana 615x410 Učinak trčanja na zdravlje

 

Ako bi stavili na vagu prednosti i rizike, evo kakav bi rezultat mogli da očekujete:

 

Loše strane trčanja

 

Loše strane mogu biti razne povrede koje se uglavnom svode na upalu mišića i tetiva, istegnuće mišića/tetiva, uganuće zglobova, bolove u kolenima, iritacija bradavica (zbog trenja sa majicom), žuljeve na tabanima i probleme sa noktima (zbog neodgovarajuće obuće).

Velika većina ovih negativnih uticaja trčanja se mogu preuprediti dobrim izborom odgovarajućih patika, staza za trčanje, pravilnog istezanja i zagrevanja pre trčanja, odgovarajućeg tempa trčanja, dobrim rasporedom treninga i odgovarajućom ishranom i hidratacijom.

Po pravilu dosta informacija koje će vam pomoći da trčite bezbolno možete pronaći na internetu, ali, još bolji je rad sa isusnim drugarem-trkačem i trenerom, bilo individualnim ili u trkačkom klubu.

 

Blagotvoran učinak trčanja na zdravlje

 

Ako, dakle, zanemarimo neki uopšteni rizik koji postoji kada se praktikuje bavljenje bilo kojim sportom, pa i trčanjem, postoje brojni pozitivni učinci trčanja na zdravlje, a neki od njih su:

  1. Lakše kontrolisanje telesne mase i/ili gubitak u težini (bez aerobnih treninga nema mršavljenja)
  2. Povećanje mišićne mase
  3. Dobar uticaj na kardiovaskularni sistem (ako trčite samo 15km nedeljno smanjujete za 50% šansu da obolite od koronarne bolesti srca – tu spadaju infrakt, aritmija, angina pektoris,…). Takođe reguliše krvni pritisak.
  4. Povećanje gustine kostiju
  5. Stimulisanje lučenja hormona rasta (poznati uzimaju vakcine ovog hormona da bi izgledali mlađe)
  6. Smanjenje verovatnoće dobijanja šloga/ infarkta mozga
  7. Smanjenje rizika od raka dojke
  8. Trčanjem vežbate pluća jer koristite dodatnih 50% kapaciteta koji se inače ne koristi
  9. Smanjenje /oslobađanje od svakodnevnog stresa
  10. Napredak u emotivnom životu
  11. Osnaživanje imunog sistema i otpornosti organizma na infekcije
  12. Zaustavljanje ili usporavanje efekata starenja
  13. Znatan uticaj na postizanje i održanje fizičke forme

Trčanje može imati i blagotvorne psihološke učinke, mnogi trkači imaju neku povećani, euforični osećaj, za koji se smatra da ga izazivaju endorfini – hormoni sreće, koje telo proizvodi kao odgovor na dugotrajno bavljenje sportom. Trčanje je odlična terapija za osobe koje pate od stresa, depresije, kao i osoba koji se bore protiv raznih oblika zavisnosti.

Za osobe koje tek ulaze u svet trčanja, važno je znati da je potrebno vreme da se dođe u formu i osete blagodeti efekata trčanja, a za uspeh je najvažnija stvar da se prati kako se organizam oseća i da se prema tome određuje tempo i dužina staze.


Sve ovo možda deluje pomalo pompezno, ali pogledajte i pronađite samo u vašem okruženju ljude koji su krenuli da trče i na taj način promenili svoje živote!  Trčite i ostanite aktivni!