Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Veliki trikovi za malu kuhinju

Recept

Kuhinja nije isključivo mesto gde se pripremaju obroci, već i prostorija gde se okuplja cela porodica, gde se na ugodan način može provoditi dosta vremena. Zato je ne treba smatrati samo radnim prostorom, već odrazom načina života.

 

U većini zgrada kuhinje su male, skučene ili uske prostorije, koje zahtevaju puno truda i kreativnosti kako bi postale funkcionalne celine. Stoga je bitno da se dati prostor maksimalno iskoristi, da pri tom sve bude na dohvat ruke, a opet komotno i prijatno.

 

Prednosti nameštaja po meri su dodatni elementi koji kuhinju čine funkcionalnom, a rad u njoj pravim zadovoljstvom. Ugradni elementi odlično su rešenje za male kuhinje. Ugaonim ormarom ili fiokom ispinićete svaki ćošak i prikriti, na primer, stare aparate koje usled finansijskih poteškoća niste u situaciji da zamenite novim.

 

Takođe, pribor koji svakodnevno koristite okačite na zid, iznad radnog dela, kako bi vam uvek bio pri ruci, a istovremeno rasteretio fioke. Kuhinjske aparate koje povremeno koristite smestite u ostavu, a na police postavite samo one koje upotrebljavate svakodnevno. Na police možete držati i saksije sa začinskim biljem – ulepšaće je, ali i biti od koristi pri spremanje jela.

 

Deo za sedenje pre svega treba postaviti tako da ne smeta prilikom rada u kuhinji. Zato se uvek preporučuje bočno pozicioniranje stola. U uskim prostorijama sto možete montirati tako da jedna njegova strana bude pričvršćena za zid, a da se druga po potrebi spušta ili produžava. Na isti način možete postaviti i stolice.

Ukoliko, pak, nemate mesta za sto, produžite radnu ploču, poduprite je zidnim držačem ili nogarima. Na taj način ćete sebi i ostalim ukućanima obezbediti dodatni prostor za rad, ali i mesto za komunikaciju. Barske stolice uvek možete odložiti ispod stola i povećati slobodu kretanja.

 

Šank, takođe, može biti odličan paravan između kuhinje i trpezarije, ali i za nered nastao prilikom spremanja hrane. Praktična ploča može da se postavi i na sredini kuhinje ili da koso ulazi u njen središnji deo. Na taj način se optimalno iskorišćava prostor, naročito ako je daska isečena po meri. Ploču možete pričvrstiti nosačem za zid i dodatno je ojačati nogarom.

 

Na kraju, male kuhinje treba redovno održavati jer su, po pravilu, magnet za nered. Zato uvek očistite radnu površinu i operite posuđe nakon spremanja jela.

Social Share