PREPORUČENO

Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

SARMA

Recept

 

 

Ima mnogo načina za pravljenje sarme,skoro koliko i domaćica i domaćina koji je prave.I svi se zaklinju sa svojim receptom.

Tako i ja sa mojim.Nažalost..dolazi leto i ovo je POSLEDNJA glavica iz moje kace...A ovo nažalost nije bilo žaljenje što dolazi leto, nego zato što nema vise kiselog kupusa..

 

Potrebno je:

1 veeeelika glavica kiselog kupusa

1 kg svinjskog ili mešanog (sa junećim) mlevenog mesa

100 gr pirinča

2 glavice crnog luka

2 cesnjaka belog luka

Začini:

7 – 8 kašikica vegete

½ kašikice soli

1 ravna kašikica bibera

2 ravne kašikice aleve paprike koje idu u smesu

1 kašikica šećera

 

 

Suva rebarca…ili neka pušena slaninica…ili neka kolenica,ja sam sve ili ubacila u moju,osim salninice dimljene, koja je otišla u pleh sa sarmama.

 

 

Listove ne perem previše ,osim ako su baš kiseli ,kao ovi sad .uzevši u obzir da su dugo stajali.Odsečete na  kraju lista ono zadebljanje, da bi ste lakse zamotali sarmu.

 

 

Meso umešamo sa sitno iseckanim crnim i belim lukom i sa dobro opranim pirinčem. Na to dodamo sve gore navedene začine. Dobro umesimo (kao da mesimo testo   ). ,Naravno ovde je morala da se umeša Cali da mesi. Kada je smesa jednolična, punimo sarme i slažemo ih na neku tacnu za početak.

 

 Kako savijati  pogledajte na slikama

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada smo istrošili smesu, preostali kupus narezati na kockice i staviti na dno posude u kojoj ćemo kuvati sarmu i onda, na to, slagati gusto sarme, po mogućnosti dole okrenuti onaj otvoreni deo iste. Naliti vodom do preko vrha sarmi, poklopiti i staviti da se kuva.Ja volim da dodam sos od paradajza,vi ne morate. Ne mešati da se ne bi raspale.Ja sve ovo radim u rerni i u plehu koji pokrijem srebrnom folijom.posebno kuvam dodatke suvog mesa.,samo slaninicu stavim sa sarmama

 

Kuvati nekih 1 ½ h, zatim ako možete sačekati da se malko ohlade,ako ne navalite kao mi.

Mi volimo jogurt ili slanu pavlaku uz sarme a vi kako hoćete

 

 

 

Prijatno

Social Share