Rock and Roll Klub » Diskusije


ROKENROL U KANDŽAMA INTERNETA

  • Član
    05. јул 2018.

    Rokenrol u kandžama Interneta



    „Rokenrol u kandžama interneta“ autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera suočava aktere ovdašnje muzičke priče, sastave i izvođače sa njihovim prihvatanjem novog, ali već sve prisutnog načina promocije i prezentacije svojih radova i karijere u novonastalim okolnostima, gde prisutvo u „on line“ medijima, predstavlja najvažniji način trasiranja puta i poruke od artista do neposrednog konzumenta. Kako se ko i na koji način snalazi u svemu tome, da li veći efekat u reklamiranju “proizvodi“ internet sa svojim „mrežama“ ili oni stari godinama egzistirajući mediji? Da li TV, radio i novine polako prepuštaju svoj značaj internetu, saznaćete iz brojnih odgovora, analiza, razmišljanja prisutnih u ovoj knjizi.


    „Rokenrol u kandžama interneta“ je obavezno štivo i vodič kroz savremeni trenutak novog načina promocije ne samo rock kulture.


    Sve intervjue je priredio Predrag Jovanović, a sve tekstove o izvođačima napisao je Branimir Lokner.


    Knjigu „Rokenrol u kandžama interneta“ možete naručiti na OVDE po specijalnoj ceni!


    Seljobriti


    Ne živi i ne radi u Beogradu, ne drogira se, ne puši, ne pije, nije završio ekonomiju (uličnu) u Novom Sadu, ne sluša muziku, ne gleda filmove, ne čita, nije rođen 67 u Somboru (donela ga roda), nema rodbinu, nema prijatelje,  nema talenta (pesme ukrao sa googla),  ne zna da voli, ne voli da jede, ne voli da putuje, ne voli luđe od sebe, ne voli ni sebe, ne voli nerad, NE VOLI DA NE VOLI. (Branislav Bašić Pekar)



    I posle ovoga ti piši recenziju. Postoje ljudi koje ne možeš dočarati na pravi način ukoliko ih pre toga nisi video uživo. Slika i ton predstavljaju sintezu koja ih može dočarati na pravi način. Ipak probaću da vam na svoj način predstavim Pekara koga poznajem toliko dugo i mislim da znam sve o njemu, ali nije baš tako.


    Sa njim nikada nije dosadno, uvek čuješ nešto novo potpuno nebulozno, ali začudićete se uglavnom istinito. Batana nikada niko do kraja nije upoznao, jer je on uvek ostavio taman toliko prostora da se pomeri malo napred, pa ga opet moraš pratiti i to bez dodatne analize, jer može da zaboli. Dva puta se čak dvoumio i da nas napusti, već su ga videli gore, ali vrhovni komandant još uvek nije spreman za njega.


    Zato je rešio da nam kroz stihove prikaže svu nebulozu realnog života i usmeri nas na prihvatljivi haos u kome vladaju ljubav i akcija, kroz njegove stihove jasna samo onima koji su osetili grad u bukvalnom smislu te reči sa svim osećanjima koje on nosi. Svetlo je mrak, mrak je svetlo, prolaziš kroz mnoštvo metafora koje moraš savladati da bi shvatio poruku. Totalni grad, 100% R’n’R, bez stajanja, jedinstven u svojim putovanjima i saznanjima, isprepletan ljudima koji čine magiju života, onim potpuno neobičnim, skoro do neshvatljivosti. Svima ostavlja mogućnost da kroz metafore uđu u svoj drugi svet, oslobode se stega i žive život baš kao i on, po svojim sopstvenim pravilima. Njegova su uvek groteska, satkana ironičnim stavom i dijalozima koja nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.


    I evo konačno se pojavio “Seljobriti”. Sa jasnim pogledom situacije u kojoj se nalazimo, svestan manjine kojoj pripadamo,  pokušava da kroz na svoj jedinstven način baci na pleća kič i šund i na velika vrata vrati kulturu kojoj i sam pripada. Doduše u njegovom slučaju najblaže rečeno neobičnu, ali iskrenu i nadasve jedinstvenu, onu koju on oseća kao bazu društva kome pripada. Pomozi nam bože. (Predrag Jovanović)


    Rokenrol u kandžama Interneta 2


    Koncept kao i teme postavljene u knjizi „Rokenrol u kandžama interneta“, naišle su na snažan odjek i reakciju javnosti, koja je prepoznala aktuelnost i značaj tumačenja i odnosa novog načina promocije putem onlajn varijanti, od strane aktera ovdašnje (rock) muzičke priče. Predstavnici različitih generacija su iz svog ugla davali odgovore na pitanja, veoma dobro razumevši i prihvatajući da je pred svima njima i nama jedno novo vreme sa drugačijim parametrima tretiranja promocije muzičkog dela, izdanja, te marketinga koji se odnosi na karijeru sastava i izvođača.



    „Rokenrol u kandžama interneta 2“ nastavlja tamo gde se stalo sa prvom knjigom tačno godinu dana nakon njenog izlaska, ali zaokružuje i završava postavljeni i ponuđeni koncept, u kojem su učestvovali predstavnici muzičke scene u Srbiji i, jednim manjim delom, u dijaspori. U planu je objavljivanje još jedne knjige sa istom temom, koja bi obuhvatala predstavnike muzičke scene iz regiona, odnosno ex-YU teritorije, ali bez Srbije. Mislimo da su pitanja postavljena u prvoj i ovoj drugoj knjizi aktuelna za jedan vremenski period, a kako se naročito u internet sferi stvari brzo menjaju, neka od ovde postavljenih tema će verovatno biti u izvesnoj meri preoblikovana.


    „Rokenrol u kandžama interneta 2“ za razliku od prve knjige sadrži i jedan dopunjeni segment, gde su predstavnici šire posmatrano ovdašnje muzičke i kulturološke scene svojim kratkim odgovorima i razmišljanjima (a pitanja koja su im postavljena ticala su se oblasti ili zanimanja kojima se bave) davali sugestije i odgovore, koji iz njihovog ugla dopunjuju sliku o ulozi interneta u onim oblastima kojima se bave. Veliko nam je zadovoljstvo što su našli vremena i mesto u knjizi popunili svojim odgovorima i razmišljanjima internacionalno priznati producent Voja Aralica i glavni čovek koncertno-promotivne kuće „Long Play“ – Zoran Vulović Vule.


    Dakle, „Rokenrol u kandžama interneta 2“ je pred vama, sa urađenim intevjuima i napisanim tekstovima, gde su predstavnici četiri generacije ovdašnje muzičke scene svojim prisustvom pružili doprinos, da na kraju sve postavljeno deluje u najvećoj meri profesionalno, koliko je to, naravno, moguće u ovim uslovima. Mi im se od sveg srca zahvaljujemo, pozdravljajući i one pojedince i predstavnike bendova koji su, iz više ili manje opravdanih razloga, odbili da učestvuju i budu deo ove knjige.


    Promocija knjige „Rokenrol u kandžama interneta“ održana je u preko trideset mesta i gradova u Srbiji, a planirano je da taj rekord bude oboren i ovom aktuelnom knjigom. Verujem da će vam odgovori ovde prisutnih aktera, kao i priređeni tekstovi, biti dovoljno zabavni, intersantni i prihvatljivi. A dotle uživajte, naravno, u globalnoj internet mreži.


    (Branimir Lokner)


    Knjigu „Rokenrol u kandžama interneta 2“ možete naručiti na OVDE po specijalnoj ceni!


    Seljobriti kaži 2



    Branislav Bašić je pisac lupeške poezije, to mi je prvi put palo na pamet kada sam čitgao njegovu knjigu. Sve je to vrlo afirmativno, neobično i predviđam mu blistavu budućnost.


    Vidi se da život nije uvek milovao Pekara i da je on čovek koji se uvek buni, ne ćuti, možda nešto i nekog pokrene, ko zna.


    Priče su njegove neobične autentične kakav je i sam, a poezija je vaskrsla francuskog velikana iz petnaestog veka Fransoa Vijona u pravom smislu reči.


    (Slobodan Tišma, književnik i dobitnik NIN-ove nagrada)