Ženski kutak » Diskusije


Feng šui - upoznajte se sa osnovama

  • Član
    02. август 2015.

    U seriji tekstova, Mima Miković, poznati feng shui konsultant, uvešće vas u osnove ove drevne discipline, odgovarati na vaša pitanja i davati savete kako da reorganizujete svoj dom, a samim time i način življenja.


    ŠTA JE FENG ŠUI?


    Feng šui je drevna kineska nauka o odnosu čoveka sa prostorom i kosmičkom energijom koja je u nama i svuda oko nas. Pomaže da nađete povoljnu lokaciju za stan, kuću ili poslovni prostor, dekorišete enterijer i prostor u kom živite ili radite.Feng šui je melodična nauka koja se ne bazira samo na zvončićima, figuricama žabica, slonova, kornjača i slično.Feng šui nije religija, ezoterija ili sujeverje.Takođe, feng šui vam može pomoći da popravite zdravlje i energetski balans, usaglasite ljubav i odnose sa partnerom, decom, porodicom; kao i da napredujete u karijeri i zarađujete više novca. 


    Ova nauka stara preko 5000 godina se bazira na protoku energije koju zovemo Či. To je sveprožimajuća energija iz kosmosa i prolazi kroz Zemljinu atmosferu, ljude, životinje, biljke, kuće, zemlju, vodu, predmete i stvari. U Kini se zove Či, u Japanu Ki, u Indiji Prana, u hrišćanstvu Sveti duh, a u nauci elektromagnetna snaga. Balansiranje (harmonizacija) i  interakcija kosmičke energije medju ljudima i prostorom jeste osnovna postavka feng šuia. Uz neka mala  pravila i  ljubav prema prirodi i čoveku, shvatate da je to jednostavna i lagana disciplina.


    Feng šui  nije religija, ezoterija niti bilo kakav vid magije ili sujeverne veštine.


    DREVNA VEŠTINA UTEMELJENJA U MNOGIM RELIGIJAMA  



    Feng šui konsultant Mima Miković



    Kada dođete u bliži kontakt sa nekim pravilima, shvatićete da su i naši stari narodi na taj ili sličan način gradili svoje kuće: tražili su dobro zemljište, da imaju plodnu zemlju za oranice i voćnjake, reku za navodnjavanje, planinu da ih štiti od vetrova, dovoljno sunca da nemaju problem sa gajenjem hrane.


    Na poseban način su postavljali kuće i religijske hramove. Pregledali su zemljište da nađu vodeni tok, za svežu vodu i bunar, ili da pomere mesto gradnje kuće sa vodene žile. Postojala su određena pravila kako da naprave krov, gde da stave ognjište ili sobu za spavanje.


    Ognjište iz starih vremena  prilagođeno je sadašnjem i predstavljeno je kao  dnevna soba.


    Ništa mnogo drugačije  nije u razlici izmedju drevnih kineskih i drevnih slovenskih pravila. Naravno da je prisutna vremenska distanca,  drugi kontinent i strane sveta, a pogotovo običaji i religija.
    Modernizacija i razvoj civilizacije je doneo mnogo promena.
    U urbanim sredinama, po feng šui principima reka  se vodi u kao put ili ulica, planina je soliter ili visoka zgrada.
    Prostor se deli na osam sektora i centar koji je najvažniji i zove se Tai či. Predstavlja naše srce stana i potrebno je da bude prazan, bez velikih i teških zidova, nameštaja, ormana ili kupatila.


    ČETIRI GLAVNA PRAVCA I NJIHOVE ENERGIJE 



    Severna strana prostora nosi simbol crne kornjače i vezana je za karijeru, uspeh i lakoću, ali i jačinu i stabilnost.


    U kući predstavlja stabilnost familije i novca, a na poslovnom planu stabilnost poslovnih uspeha, priliva novca ili kontinuitet u postojanju firme.


    Simboli su voda i vodeni elementi (fontana, na primer) akvarijum, ribe, delfini, a boje plava ili tamno zeleno-plava boja.


    Crna je dosta zastupljena u zapadnom modernom poslovnom svetu, i upućuje na odlučnost, postojanost, i otmenost. 


    Idealna energija sa pravca istoka je zeleni zmaj: znači mudrost, dalekovidnost i uspešno planiranje. Takođe je veza sa precima i celom familijom. U poslovnom feng šui istok je predstavljen kroz ugledne ljude i inovatore.


    Odličan je prostor za dečiju sobu, ili kuhinje za inovacije u ishrani. Možete koristiti simbole zmaja, ali i drveta.  Tako je predlog za postavku biljaka, zelene boje ili nekih uspravnih elemenata ili nameštaja.  



    Južna strana prostora je simbol feniksa: slika sunca, orla, suncokreta, uspravni  trougao, vatrene boje.


    Predstavlja ugled, reputaciju i imidž familije.

    Takođe se odnosi i na poslovne uspehe i ugled cele firme ili samo vlasnika i direktora. Feniks donosi viziju budućnosti, omogućava uspeh i akciju svakodnevno. 



    Zapad je strana belog tigra, koji daje fizičku snagu. Ova strana je simbolizovana sa mudrim planovima i idejama, kreacijom, akumulacijom novca, pa se u poslovnim prostorima predlaže postavka sefa.


    Takođe je veza sa kreiranjem i decom što je odlično mesto za sobe srednjoškolaca ili studenata.


    Sporedni pravci su jugoistok, vezan za novac i bogatstvo, i severoistok za mudro i duhovno nadrastanje i školovanje. Sagledavanje sebe u ovom svetu.


    Jugozapad  predstavlja veliku majku ili ženu u kući. Na poslu predstavlja menadžerku. Severozapad važan kao veliki otac ili menadžer u poslovnom feng shuiju.


    TEKST PREUZET http://zena.blic.rs/Porodica/16282/Feng-sui-upoznajte-se-sa-osnovama